EMLAK: İstanbul’da gayrimenkul durumu

Değeri gün geçtikçe artan İstanbul’da ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin bütçeleri zorlanmaya başladı.

2008 yılında yapılan düzenlemelerle ilçe belediyesi haline getirilen Başakşehir; Arnavutköy, Küçükçekmece, Esenler, Avcılar ve Esenyurt gibi kalabalık semtlerin merkezinde bulunuyor. Gelişmiş eğitim, iş ve sağlık olanları sayesinde ilçe nüfusu her geçen yıl artıyor. Artan nüfus, emlak hareketliliğini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle Başakşehir, gayrimenkul yatırımcıları açısından yüksek kar potansiyeli taşıyan bir ilçe olarak görülüyor.

Başakşehir’de Güncel Gayrimenkul Fiyatları ve Ortalama Amoritsman Süresi
Başakşehir’de son 10 yıldır büyük bir gelişim gösteren emlak sektörü sayesinde, ilçenin çeşitli bölgelerinde pek çok yeni proje yükseliyor. İlçede, farklı ihtiyaçlara hitap eden konut projeleri bulunuyor. Gayrimenkul yatırımcılarının ilk tercihleri arasında 1+1 ve stüdyo daireler yer alıyor. Başakşehir’deki 1+1 dairelerin fiyatı 85.000 TL’den başlıyor. 138.000 TL’ye eşyalı, göl manzaralı stüdyo daireler satın almak mümkün oluyor. Bu tür eşyalı dairelerin ortalama 1.000 TL’den kiraya verildiği düşünülürse İstanbul genelinde ortalama 14 yıl olan amortisman süresi Başakşehir’de 11.5 yıla kadar düşüyor.

Başakşehir’deki bahçe katı 2+1 daireler 110.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. İlçedeki konut projeleri sayesinde 84.000 TL peşinat bedeli karşılığında 2+1 ev sahibi olunabiliyor. Devirli 3+1 dairelerin peşinatları ise 90.000 TL’den başlıyor. İnşası devam eden projelerdeki lüks 3+1’lerin fiyatları ise 180.000 TL civarında seyrediyor. Şahintepe mevkinde konut imarlı arsalar 50.000 TL’ye alıcı buluyor. Toplu konut projeleri için tahsis edilmiş 210 metrekarelik arsalar 65.000 TL’ye satın alınabiliyor.

Başakşehir’de Kira Fiyatları
Başakşehir’in sanayi, ticaret ve mağazacılığa bağlı ekonomik yapısı, ilçe halkına farklı sektörlerde iş olanakları sunuyor. İlçede çok sayıda ilk ve orta dereceli eğitim kurumu bulunduğundan, Başakşehir öğrenci nüfusunun da giderek arttığı bir ilçe olarak öne çıkıyor. Bölge raporuna göre öğrenciler ve yalnız yaşayanlar eşyalı 1+1 daireleri ve stüdyo daireleri kiralamayı tercih ediyor. Bu tür dairelerin kira bedelleri 800 TL’den başlıyor. Bahçeşehir 2. kısımda 1.000 TL’ye merkezi sistem ısıtmalı 2+1 daireler kiralanabiliyor. Ulaşım araçlarına ve şehir merkezine yakın sitelerdeki 2+1 daireler ise 1.300 TL’den başlayan fiyatlarla kiraya veriliyor.

Çocuklu ve kalabalık aileler daha geniş daireleri tercih ediyor. Kayaşehir bölgesinde site içinde, vadi manzaralı 3+1 daireler 1.000 TL’ye kiracı buluyor. Alışveriş merkezlerine yakın lüks sitelerdeki 3+1’lerin kiraları ise 3.500 TL’ye kadar çıkıyor. Bölge raporu incelendiğinde kira bedellerinin; evin ısınma türüne, eşyalı olup olmamasına, yüz ölçümüne, apartmandaki konumuna, ulaşım araçlarına, okul, sağlık kuruluşu ve alışveriş merkezlerine yakınlığına göre değiştiği görülüyor.

Kaynak: MİLLİYET EMLAK