EMLAK: Kira kontratı kaybolursa

Ev kiraladıktan sonra, yapılan işlemlerin belgelerini iyi bir şekilde saklamak çok önemli. Her şeye rağmen kira kontratınızı kaybederseniz ne gibi zorluklarla karşılaşırsınız?

Milliyet Emlak’dan edinilen bilgilere göre, Türk Borçlar Kanunu tarafından “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme” olarak tanımlanan kira kontratı, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklar durumunda yol gösterici rol oynar.

Kiracı ile kiralayan kişinin anlaşması durumunda kanunen yazılı olma şartı bulunmayan kira kontratı, taraflar arasındaki ilişkiye göre zorunlu hale gelebilir. Kiracı ile ev sahibi arasında güven ya da iletişim problemi varsa, ileride yaşanacak problemlerin önüne geçmek adına kira kontratı yapılması gerekir. Ancak tarafların aralarındaki ilişki güven problemi içermiyor ve taraflar karşılıklı iletişim ile ortaya çıkan sorunların üstesinden gelebiliyorsa kira kontratı gerekliliğini yitirir.

Yani kira kontratı tamamen ev sahibi ile kiracının kararları doğrultusunda imzalanan bir sözleşme niteliği taşır. Ancak kiracıysanız ve ev sahibinizi yeterince tanımıyorsanız ya da ev sahibiyseniz ve kiracınız hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, kira kontratı yapmanız olası problemlerin en kolay şekilde çözülmesini sağlamak adına gerekli hale gelir.

Eğer taraflar arasındaki ilişki sağlıklı iletişim ile sürdürülebiliyor ve karşılıklı güven içeriyorsa, kira kontratının kaybolması kişiler arasında bir problem oluşturmaz ve kiracı-kiralayan ilişkisi aynı şekilde devamlılık gösterir. Ancak taraflar arasında anlaşmazlıklar yaşanmış, karşılıklı güven problemleri görülmüş ve iki taraf için de sağlıklı iletişim biçimi bozulmuş ise kontratın kaybolması yaşanan problemlerin artmasına neden olabilir.

Taraflardan biri, sözleşmede yer almayan maddeleri var gibi ya da yer alan maddeleri yok gibi göstererek bu durumu kötüye kullanmaya çalışabilir. Örneğin; kiracı iseniz ev sahibiniz kirayı sözleşmede belirtilen zam oranından daha fazla artırabilir ya da evde bulunmayan eşyaların var olduğunu iddia ederek tarafınıza farklı suçlamalarda bulunabilir. Ev sahibi iseniz kiracınız kira ödemesini yapmadığı halde ödemenin yapıldığını söyleyebilir ya da aynı şekilde evde bulunan kalıcı eşyaların aslında bulunmadığını iddia ederek sizi çeşitli maddi zararlara sokabilir. Taraflar arasında yaşanan en sık tartışma konusu depozito ödemesi olduğundan, kontrat bulunmaması durumunda ortaya çıkacak olan tartışmanın çok farklı boyutlara taşınma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.

Yaşayabileceğiniz tüm bu problemlerin ve uğrayacağınız maddi manevi zararların önüne geçmek adına, kiracınız ya da ev sahibiniz ile aranızdaki iletişim güçlü ve güvenilir olsa dahi kira kontratı yapmanız gerekir. Ayrıca kontratı imzalama aşamasında karşı tarafın tüm bilgilerini dikkatle kontrol etmeli ve genel koşullara ek olarak bulunmasını istediğiniz özel koşulları belirtmeniz yararlı olur.