SİYASET: Başbakan Yıldırım açıkladı

Başbakan Yıldırım, mazot desteği için tarih açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım, “KOSGEB’de 460 bin işletmeye kredi verme işlemi bugün başlıyor.Yaklaşık 11 milyar lira nakit kaynak sağlıyoruz. Çiftçilerimizin mazot ve gübre desteğini mart ayı içinde ödeyeceğiz”dedi.

Rakka operasyonuyla ilgili de konuşan Yıldırım, “DEAŞ’ın Rakka’dan çıkarılması konusunda ABD, koalisyon güçleri, Rusya ve diğer paydaş ülkelerle görüşmeler devam ediyor. Bu konuda verilmiş bir kararımız yoktur” ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmasına, bugünün 28 Şubat olduğunu hatırlatarak, “Bir bakalım, 20 yıl önce Türkiye’de neler olmuş?” diyerek başladı. Yıldırım’ın bu sözlerinin ardından 28 Şubat’a ilişkin hazırlanan video izletildi. Yıldırım’ın eski Başbakan Erbakan ile ilgili söylediği sözler ayakta alkışlandı.

Yıldırım, “Az önce 28 Şubat filmini izledik. Orada milli iradenin nasıl bir şekilde el değiştirdiğini çarpıcı bir şekilde gördük. Biz niye Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diyoruz. Çünkü millet yetkiyi sandıktan doğrudan kendisi verecek. Milletin yetkisini abidik gubidik yaparak hiç kimse tezgahla değiştirmeyecek. Onun için 16 Nisan’da milli iradenin tesisi için evet” dedi.

BAYRAK TARTIŞMASI

“Dün de Sayın Mesud Barzani ile ikili ilişkiler, PKK’ya karşı işbirliği ve terörle mücadelede etkin bir çalışma yapılması konularını ele aldık” diyen Yıldırım’ın konuşmasının satır başları şöyle: “Bir bayrak hikayesidir gidiyor. Irak Anayasası’na göre, kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu, başbakanı, bakanları, bayrağı vardır ve dünyada da bu şekilde tanınır. Yeni bir uygulamaymış gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izahı mümkün değil. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar, Irak Anayasası’nın gereği neyse sasygı duyar. Bizim bunun dışında başka diplomatik teamül geliştirmek gibi bir uygulamamız olmadı.Kürt kardeşlerimizle bizim bir sorunumuz yoktur. PKK’nın Kürtleri temsil etmesi koca bir yalandır. Problem Kürt kökenli vatandaşlarımızın hayatını dar eden terör örgütü PKK’nın ta kendisidir. Bu terörle mücadeledeki amacımızda orada yaşayan Kürt kökenli, onurlu vatandaşlarımızı terör örgütü belasından kurtarmaktır.

RAKKA OPERASYONU

Dün gerçekleştirdiğimiz Bakanlar Kurulu’nda önemli konuları ele aldık. Türkiye’nin El Bab operasyonunu Özgür Suriye Ordusu’na destek vererek tamamlamasından sonra DEAŞ’ın Rakka’dan çıkarılması konusunda ABD, koalisyon güçleri, Rusya ve diğer paydaş ülkelerle görüşmeler devam ediyor. Bu konuda verilmiş bir kararımız yoktur. Ama verilmiş bir kararımız var, o da şudur: Rakka’da PKK’nın yok edilmesiyle ilgili olarak PKK’nın kuzeni, eşiti konumundaki YPG, PYD gibi örgütler, terör unsurları destek amacıyla kullanılırsa biz bu operasyonlarda katiyyen olmayız. Hiçbir terör örgütüyle yan yana olamayız. Hele hele canımızı acıtan, enerjimizi azaltan bu alçak PKK terör örgütünün akraba örgütleriyle katiyyen hiçbir operasyonu içinde olmayız. Amerika’da söylediğimiz çok açık ve nettir: Bir terör örgütünü yok etmek için başka bir terör örgütünü kullanırsanız daha sonra o terör örgütünü yok etmek için ne yapacaksınız? Bu Türkiye-ABD ortaklığına, işbirliğine hiçbir şekilde uygun düşmeyecek harekettir.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMU

Çok bereketli bir işe başladık. 79 milyon vatandaşımızla yeni bir başarı destanı için şafak sayıyoruz. Türkiye’nin aydınlık yarınlarına tertemiz bir güneş doğsun istiyoruz. Biz de Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya akan kardeşimizle Ankara Arena’da sözleştik. Ardından ilk mitingimizi Kahramankazan’da yaptık. Sözler Almanya’da verilmeye başlandı, 81 vilayetimize yayıldı. 15 Temmuz gecesi ilk sözü söyleyen Kahramankazanlılar noktayı koydu.

28 ŞUBAT’IN 20’NCİ YILI

Vesayetle mücadele ede ede bugünlere geldik. Vatandaş seçim yapıyor, zannediyor ki her şey bitti, nerde? Ankara’ya geliyorlar ha babam işler değişiyor. 28 Şubat. Vatandaş yetkiyi vermiş, iktidar olmuşlar, birileri bu iktidarı sevmemiş. Bir vesayetle 28 Şubat darbesi gerçekleşti. Bazıları postmodern darbe diye isim koyuyor, basbayağı darbe teşebbüsü. Ülke suratla 2001 büyük krizine sürüklendi.

15 Temmuz’da da tanklarla sokakları işgal etmeye çalışanlar 28 Şubat’ı planlayanlarla aynı hedeftedir. Bunlar darbe kardeşidir. Tek fark vardır, 28 Şubatçılar başarılı olmuş, 15 Temmuz’dakiler tuş olmuştur. Bir hükümet iş yaparken bir takım çeteler, gruplar ‘Rejim tehlikede’ diye çığırtkanlık yapıyorsa, millete yapılan bu hizmetten rahatsızlık duyuyorlar. ‘Demokrasiye balans ayarı verdik’ diyenler 15 Temmuz kulağınıza küpe olsun.

KOSGEB ÖDEMELERİ BAŞLADI

KOSGEB’de 460 bin işletmeye kredi verme işlemi bugün başlıyor. Yaklaşık 11 milyar lira nakit kaynak sağlıyoruz. İlk yıl ödeme yok, iki yılda da faiz yok, aldığın parayı ödüyorsun. Söz verdik yerine getirdik. Elektrik borçları yıllardır sorun, bunların yeniden yapılandırılması ve çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçlarının da yeniden yapılandırılması da karara bağlandı.Bu düzenlemelerin olumlu etkilerini görmeye başladık.

VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE YÜZDE 5 İNDİRİM YAPILACAK

Mükelleflere vergilerini düzenli ödemeleri halinde yüzde 5 indirim geçen hafta Meclis’te kabul edildi. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, gurbetçiler veya yabancılar Türkiye’den konut veya işyeri satın almaları halinde kendilerinden KDV alınmayacak. Ancak bunu kötüye kullanıp, ticarete dökerlerse alınmayan KDV tekrar onlardan geri alınacak. Bu da konut sektörünü, emlak sektörünü canlandıracak, aynı zamanda dışarıdan Türkiye’ye döviz girişini de arttıracak önemli bir karardır.

MAZOT ÖDEMELERİ MART’TTA

Referanduma gidiyoruz diye işi gücü rafa kaldıramayız. 23 ili kapsayan özel bir kalkınma planıyla ekonomiye can, vatandaşa iş, aş sağlayan cazibe merkezleri programını da başlattık. Bugüne kadar 25 milyar liralık bu bölgelere yatırım için müracaat geldi. Dün itibarıyla bu müracaatlar doldu. 150 bin üzerinde vatandaşımıza, gencimize iş, aş imkanı sağlayacak. Buradan önemli bir müjdeyi çiftçilerimize verelim. Bizim AK Parti iktidarı olarak 14 yıllık dönemimizde tarıma, hayvancılığa ola desteklerimizi 1.8 milyardan 12 milyarın üzerine çıkardık. Geçen senenin sonlarına doğru aldığımız bir kararla çeşitli adlar altında verilen bu destekleri iki kalemde toplayıp, iki dönemde biri hasattan önce diğeri de hasattan sonra olmak üzere; yani Nisan-Mayıs, Eylül-Ekim’de vermek suretiyle bu desteklerin daha anlamlı halg elmesini hedefledik. Üreticilerimize toplam 12.8 milyar ödeme yapacağız. Mazot ve gübre paralarını mart ayı içinde ödeyeceğiz.

Kaynak: MİLLİYET