SİYASET: Bakan Işık açıkladı!

Milli Savunma Bakanı Işık, El Bab hakkında açıklamalarda bulundu. Tamamen kuşatılan Suriye ilçesinde kalan IŞİD’li teröristlerin artık dışarıdan takviye alamadığını belirten Milli Savunma Bakanı Işık, “Bunlardan bazıları keskin nişancı, bazıları ölüm fedaisi. Bu yüzden çok dikkatli davranılıyor. El Bab’ın yüzde 50’si temizlendi” dedi.

Bakan Işık, Menbic’deki PKK uzantısı YPG’lilerin çekilmemesi halinde Türkiye’nin operasyon için harekete geçeceğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, Rusya ile S-400 füze savunma sistemi için yapılan görüşmelerde belirgin bir ilerleme sağlandı.

Terör örgütü IŞİD’in ilçeye takviye gönderme imkanının kalmadığını belirten Bakan Işık, “İçeride lokal olarak mahalle mahalle temizlik harekatı yapılıyor. İçerideki DEAŞ’lı sayısı 100’ün altına düştü. Bunlardan bazıları keskin nişancı, bazıları ölüm fedaisi. Bu yüzden çok dikkatli davranılıyor. Çevresini kuşatma operasyonu bitti ama temizlik harekatı sürüyor. Yüzde 50’si temizlendi. Süre vermek kolay olmaz doğru da olmaz” açıklamasını yaptı.

YPG çekilmezse Menbic operasyonu gelir!

Münbiç ve Rakka birbirinin alternatifi değil. Münbiç’teki PKK/PYD varlığı sonlandırılmalı. Münbiç’ten PKK/PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmesi konusunda ABD’nin Türkiye’ye taahhüdü var. Türkiye’nin olmazsa olmaz noktalarından biri Münbiç’teki PKK/PYD varlığının kesinlikle sonlandırılması. Sonra da PYD unsurlarının bulunmaması. Eğer bunu ABD yapmazsa o zaman bu konuda Türkiye operasyonu mutlaka değerlendirecektir. Bu Rakka operasyonunu da etkileyecek bir gelişme.

Milli Savunma Bakanı, şöyle devam etti:

“Suriye’nin yönetimi PKK/PYD unsurlarının elinde. Yanlış aktörlerle doğru sonuç almanızın bir imkanı yok. Doğru aktörler kimlerdir. O bölgenin kendi insanlarıdır. YPG olursa DEAŞ’in temzilenmesi bir istikrar getirmez.

Türkiye olarak önerimiz -hem askerlerimiz hem de Cumhurbaşkanımız konuştu- bölge insanlarıyla yapılan bir operasyonun ciddi bir başarı getireceği konusunda.

PYD Kürtleri temsil eden bir yapı değil. Orada yarın etnik çatışmayı azdıracak bir yapı değil. Bu ayın sonuna kadar plan yapılacak ve ABD’ye sunulacak. Bu operasyonun yapılıp yapılamayacağı, nasıl olacağına karar verilecek.

Koalisyonla birlikte hareket edersek o bölgedeki insanları eğitip sahaya sürersek Türk askerine çok fazla ihtiyaç olacağını sanmıyorum.”

Rusya’nın ilgisi Halep ve batısı

Rakka’yı koalisyon güçleri kurtarmak için konuşuyor. Rusya daha çok Halep ve batısı ile ilgileniyor.

Rakka’nın kurtarılması bizim için önemli. Rakka’nın DEAŞ’ten temizlenmesi lazım. Yönetimide PYD’ye bırakılamaz.

Türkiye’nin PYD hassasiyeti Rusya tarafından da çok anlaşılmıyor.

İstenmeyen dıurumların bir daha yaşanmamamsı için koardiayonun güçlendirilmesi ortaya çıktı. Şimdi daha güçlü çizgilerimiz var ve askerlerimiz ona göre hareket ediyor.

Orada iki ülkede harekat yapıyor. Duygusal davranamayız. Bir daha böyl gerginlikler olmamamsı için çalışıyoruz.

Rusya ile S-400 pazarlığı

Önceliğimiz Türkiye’nin kendi hava ve savunma füze sitemini geliştirmesi. Bu oluncaya kadar çeşitli alternatifler var. En yakın Rusya’dan almak ama pazarlık konusunda belirgin bir ilerleme sağlandı.. Bir takvimimiz var ama şu n imza atılmadan açıklayamayız.

Bağdat ziyaretinde Başbakan’a eşlik ettim. Çok samimi bir görüşme oldu. Malesef Irak’taki mhualif politikacılar hükümeti sıkıştırmak için Başika’yı öne sürüyor.

Hulusi Akar eleştirisi

Bu işi yapanların acizliğini gösterir Genelkurmay Başkanı’nı siyasi polemiğin içine çekmek bence son derece yakışıksız ve isabetsizdir

El Bab ve Fırat Kalkanı operasyonlarına katılanlara tazminat

Yurt dışında operasyonlara katılan asker ve sivil unsurlara bir tazminat verilmesi için KHK çıktı. Bununla ilgili teknik çalışmlar tamamlandı. Uzun sürmeden sonuçlanır.

TSK’dan 6 500 kişi ihraç edildi

TSK’dan bu zamana kadar 6 bin 500 kişi ihraç edildi. 30 bin kişilik alım için 534 bin müracat oldu. Bu sevindirici. Pilotlarımızın geri dönüşleri başladı.

2-3 yıl içinde 15 Temmuz öncesine döneceğiz.

Kaynak: MİLLİYET