OTOMOBİL: Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler

İlk defa kullanılacak bir araçta sürücünün kendini konforlu hissetmesi ve güvenli bir sürüşe başlaması için kendi vücuduna göre ayarlaması gereken bazı şeyler vardır.

Oturma pozisyonu hem direksiyon hakimiyetinin sağlanması, hem de kaza sırasında vücudun alabileceği öldürücü darbelerin en aza indirilmesini sağlamak açısından önemlidir.

Oturma pozisyonu nasıl ayarlanır?
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Koltuğun arkalığı dik konumda tutulmalıdır. Baş desteği başınızın üçte ikisini tutacak şekilde yükseltilmelidir. Sürücü koltuğunda otururken, pedallarla koltuk arasında yeterli bacak mesafesini bırakılmalıdır. Sol kolunuz direksiyonu 12 noktasından tam kavramalıdır.

Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Doğru oturuş şekli, viraj alırken hakimiyetinizi sağlar. Vücut çeşitli nedenlerle ağırlık dağılımına uyum sağlayabilecek ve direksiyonu istem dışı hareket ettirmeyecektir.

Ayakların duruş biçimi
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Genellikle sağ bacak dizden hafif bükülmeli, sol ayak ise debriyaj pedalının ön ucunda ve yerde olmalıdır. Böylece sürücü viraj alırken yerden destek alabilir ve sürücü koltuğunda daha destekli oturur.

Aynaların ayarlanması
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Aynalar her sürücünün boyuna göre ayarlanmasıyla amacına uygun kullanılabilecektir. Aynalar, arkadan yaklaşan trafiği iyi ve net bir şekilde gösterecek biçimde ayarlanmalıdır.
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Bir taşıtın aynasındaki ideal görüntü alanı, aynanın yaklaşık üçte ikisi kadar yüksekte ufuk çizgisinin görülmesidir. Taşıtın yalnız arka kısımları ayna içerisinde olmalı, geniş alanda arkadan veya yandan gelen trafik görülebilmelidir.

Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Yağmurlu havalarda, su damlası nedeniyle oluşan görme zafiyeti, çeşitli kaydırıcı kimyasallar sürülerek önlenmelidir. Böylece kötü hava koşullarında, geceleri ve yağmurda ortaya çıkan görebilme sorunları aşılabilecektir.

Kapı güvenliği
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Kapılar sürekli olarak çok iyi kapatılıp kontrol edilmelidir. Çocuklar için imal edilmiş olan kilitlerin kullanılmalıdır. Böylece istenmeyen kaza durumlarında, açılan kapılardan dışarı fırlayarak meydana gelen ve iç kanama ya da şiddetli darbeler sonucu ölümleri, bir parça önlemek mümkün olabilecektir.

Emniyet kemeri
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Bir kaza anında sizi araçta tutacak, vücudunuzun ileri sağa-sola veya yukarı vurmasını önleyecek en önemli teçhizattır. Ancak, emniyet kemerinin bu görevi yapabilmesi için vücudunuzun da doğru yerde olması gerekmektedir.

Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Emniyet kemerini taşıtınızın orta direklerinde bulunan ayarlı tutuculardan, boyunuza göre ayarlamalısınız. Emniyet kemeri kesinlikle boyun bölgenizin üzerinde olmamalıdır. Bu tip bir kullanım, kaza sırasında boğulmanıza neden olabilir.
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Emniyet kemerleri, 10 yaşından küçük çocukları hiçbir şekilde tutamaz. Bir kaza anında onlar, kemerin arasından sıyrılarak, araç içerisindeki çeşitli bölümlere çarpar, camlardan veya kilitten kurtularak açılan kapılardan dışarıya fırlar ve ağır darbeler alırlar. Darbe sırasındaki enerji, onların bir fil ağırlığıyla çarpmasına neden olur.
Sürücülerin kendine göre ayarlaması gereken şeyler Çocuklar için üretilen emniyet kemerlerinden kullanmak, herhangi bir kaza anında ölümcül darbe almalarını ve savrulmalarını önemli ölçüde engeller.

Kaynak: CNN Türk