TURİZM: Hedef EuroVelo

EuroVelo, Avrupa bisiklet yolu ağı, 12 ayrı uzun yol rotası ile Avrupa içinde bisiklet ile seyahat etme imkânı sağlayan bir projedir. Bisiklet yollarını 2017 sonunda 90 kilometreye çıkarmayı planlayan İzmir Büyükşehir, dört noktada yeni yollar oluşturdu. Hedef, Avrupa Bisiklet Turizm Ağı ‘EuroVelo’ya girebilmek…

Hedef EuroVelo
Hedef EuroVelo

Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı bisiklet yolları ve kiralık bisiklet sistemi BİSİM’in devreye girmesiyle İzmir’deki bisiklet kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Harmandalı Köprülü Kavşağı ile Ulukent İZBAN istasyonu arasında çift taraflı olarak 7 kilometre, Gaziemir’de Çamlık Rekreasyon Alanı’ndan Kısıkköy Sanayi Sitesi girişine kadar olan bölümde 2.1 kilometre, Alsancak İkinci Kordon’da ise Ali Çetinkaya Bulvarı ile 1479 Sokak arasında 600 metrelik bisiklet yolu oluşturuldu. Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahilevleri’ndeki kıyı düzenleme çalışmalarının birinci etabı kapsamında 1.2 kilometre uzunluğunda bisiklet yolunu kente kazandırdı. Bostanlı İskele ile Alaybey Tersanesi arasında 2.5 kilometrelik bisiklet güzergahının 1.3 kilometresi tamamlandı.

Yeni düzenlemeler

‘İzmirDeniz’ projesiyle kentin sahil şeridini yeni bir bakış açısıyla yeniden düzenleyen Büyükşehir, bisiklet yollarını da yeniledi. Göztepe’de bisiklet yolu yeniden düzenlendi. Yeni foça girişinden itibaren, sahilde 1.3 kilometre yol yapıldı. Üçkuyular-Sasalı arasında, 10.9 kilometrelik yeni bisiklet yolu oluşturuldu.

Hedef EuroVelo
Hedef EuroVelo

Üç yeni rota

Büyükşehir, 2017’de üç rotayı daha yaşama geçirecek. Karşıyaka Girne Caddesi bisiklet yolu düzenleme projesi kapsamında Yunuslar ile Nergis İZBAN istasyonu arasında 1.6 kilometrelik, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Âşık Veysel Rekreasyon Alanı arasını bağlayan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde 7 kilometrelik bisiklet yolu en yakın zamanda hizmete açılacak. Bunun yanında Güzelbahçe 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı ile Narlıdere Dilek Sokak arasında 6.5, Narlıdere Dilek Sokak ile İZSU arıtma tesisi arasında 3.5, Urla Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’nde 3.9, Urla Ahmet Besim Uysal Caddesi’nde ise 2.5 kilometrelik bisiklet yolu oluşturulacak.

Kaynak: MİLLİYET