KÜLTÜR: Dinamik ve yaşama dair

Vakıfbank Sanat Galerisinde, Nilüfer Çile’nin “İzdüşüm” başlıklı sergisi, sanat severlerin ziyaretini bekliyor. Son 15 yıllık bir dönemin çalışmalarını kapsayan sergide Çile’nin tüm yapıtlarında ilk dikkati çeken, konuların dinamik ve yaşama dair olması… Adeta zaman gezgini olarak da tanımlayabileceğimiz Nilüfer Çile’nin işlerinde belleklerde kalmış anılar ve belli belirsiz anımsamalar, derinlere nüfuz ederek dönem eserlerine işleniyor ve zamanı sorgulayan sanat ürünlerine dönüşüyor.

“İzdüşüm”
“İzdüşüm”

stanbul’a dair resimlerinde masal tadında parçalı enstantaneler ve ayırtkan öğeler sanatçının bu kente olan tutkusunun ve bağımlılığının içselleştirilmiş bir dışa vurumu olarak yorumlanıyor. “İzdüşüm”deki konulardan bir tanesi de kadının toplumdaki yeri. Çile, bu nitelikli duruşunu pek çok eserinde bir manifesto gibi çalışmalarına yansıtıyor. Son dönem işleri ise, ağırlıkla insanlığın yaşadığı acılara bir tür ağıt yakmaya ayrılıyor.

“İzdüşüm”
“İzdüşüm”

Sergi 20 Şubat – 3 Mart 2017 tarihleri arasında Vakıfbank Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

“İzdüşüm”
“İzdüşüm”

Nilüfer Çile kimdir?

İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nde tamamladı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden, yüksek lisans diplomasıyla mezun oldu. Birçok kişisel sergi açtı, yurtiçinde ve yurtdışında 100 den fazla karma sergiye katıldı. Yurtiçinde ve yurtdışında otellerde ve konutlarda seramik ve mozaik panolar yaptı. Çin ve Japon sanatı ile ilgili hazırlıklarına katıldığı “Work of Art” adlı ansiklopedi “Grolier” yayınları tarafından yayınlandı. Yapıtları yurtiçinde ve yurtdışında koleksiyonlarda bulunuyor.

Vakıfbank İstanbul Genel Müdürlük Sanat Galerisi
Adres: Levent Mah. Çayır Çimen Sok. No: 7 Beşiktaş, İstanbul

Galeri pazar günleri dışında her gün 09:00-17:30 saatleri arasında açıktır.