EMLAK: Satılık ev fotoğraflama

Satılık konut ilanlarında öncelikle ilgiyi evin fotoğrafları çeker. Ev arayanlar, ilanın fotoğraflarına bakarak fikir elde eder. Bir konut satışında ilanın ilgi çekmesini sağlayan resimler için ne yapmalı? Odaların fotoğraflarını nasıl ve nereden çekmeli? Kamerayı nasıl tutmalı? Çekim öncesi odaları nasıl düzenlemeli? Tüm bu soruların yanıtlarını, Milliyet Emlak’tan edindiğimiz bilgilere göre, şu şekilde sıraladık:

Kalabalığı azaltın
Satılık konutta en önemli faktörlerden biri yaşam alanı, yani net metrekare. Kalabalık yapan eşyalar evinizi küçük gösterir. Kalabalık yapan eşyaları kaldırarak evi büyük ve ferah gösterirsiniz. Detaylar için Sahneleme ile Mülkünüz Değerli Satılsın yazıma bakabilirsiniz.

Işıkları açın

Işıkları açın
Işıkları açın

Evi ferah gösteren bir diğer etken ışık, özellikle gün ışığı. Aydınlık bir ev çok daha çekicidir, bu yüzden çekimi gündüz yapın. Çekim sırasında bütün ışıkları açın ve her odanın aydınlık gözükmesini sağlayın.

Köşelerden çekin
Odaları bir köşeden çapraz köşeye doğru çektiğinizde mekan daha büyük gözükür. Çekim yapabildiğiniz farklı köşelerden fotoğraf çekin sonra aralarından en iyi resmi seçerek onu kullanın.

Duvara yaslanın
Eğer eviniz ortalama büyüklükte bir ev ise salon haricindeki çekimlerde ekrandaki görüntünün evi yeterince göstermediğini fark edeceksiniz. Eğer profesyonel makineniz ve geniş açı lensiniz yok ise yapabileceğiniz tek şey duvarlara yaslanarak mümkün olduğunca geriye gitmek.

İç ve dış ışığı dengeleyin
Güçlü bir flaşınız var ise pencereden gelen ışığı dengeleyerek güzel bir resim elde edersiniz. Eğer flaşınız yok ise yada yetersiz geliyorsa kamera ayarlarından pozlama telafisi ile odanın bol güneş aldığı vurgusu yapabilirsiniz. Işığa hükmederek çekim yaptığınızda elde edeceğiniz sonuçları görmek için Satılık Gayrimenkul Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır yazıma bakabilirsiniz.

Yatay resimler çekin

Yatay resimler çekin
Yatay resimler çekin

İlan siteleri resimleri yatay yayınlar. Eğer dik resimler çekerseniz ilan sitesine yüklediğiniz resimler küçülecek, sağı ve solu boş olarak yayınlanacak!

Kamerayı yere paralel tutun
Kamerayı yere paralel tuttuğunuzda duvarlar ve kapılar olması gerektiği gibi 90 derece dik görüntülenir, aksi taktirde evinizin duvarları yamuk hissi oluşur. Eğer kamerayı yere paralel tuttuğunuzda tavan resimde zeminden daha fazla yer kaplıyor ise çömelin!

Her yeri çekmeyin
İlana koyacağınız resimler ile genel bilgi vermeniz yeterlidir. Koridorları, gömme dolapları, karanlık depoları, manzarasız kapatılmış balkonları çekmenize gerek yok.

Dış resimleri güneşli havada çekin
Yağmurlu ve puslu havalarda dış resim çekmeyin. Güneş ışığının ruh halimiz üstündeki olumlu etkisini resimlere yansıtın. Satılık konutun olduğu sokak, cadde, bahçe, komşu binalar ile ilişkisi resimlerde gösterin.

Manzarayı çekin
Manzara satacağınız konutun önemli bir parçası. Evin manzarası var ise bunu çekin ve ilana ekleyin.

Konum resmi ekleyin
İlan sitelerinin çoğunda konum işaretleme seçeneği var ancak pek çok alıcı buradaki bilgiye güvenmiyor. Bazı satıcılar yanlışlıkta, bazı kendini uyanık zanneden kişiler ise bilerek konumu yanlış işaretliyor. Resimlere ekleyeceğiniz bir dron çekimi, yada yakındaki cazibe alanlarını işaretleyeceğiniz bir harita ilana olan ilgiyi arttırır.

Resimleri iyileştirin
Profesyonel fotoğrafçılar bile en gelişmiş makineler ile çektikleri resimleri işlemeden kullanmıyor. Çektiğiniz resimleri bilgisayar resim programlarının otomatik iyileştir komutları ile daha dengeli ve güzel hale getirebilirsiniz.