KÜLTÜR: Ünlü eserlerin yaratım hikayeleri

Dünya tarihine geçmiş dahi sanatçıların hayatları ve eserlerinin hikayelerini biliyor musunuz? Dünya sanatına yön vermiş, farklı ülkelerden, farklı akımlardan eserleriyle insanlık tarihine iz bırakmış sanatçıları tanımak ister misiniz?

Sözcü Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, çok kısa bir zamanda yayın dünyasına hızlı bir giriş yapan Hep Kitap yayınevinin ‘İşte’ dizisi hem kolay okunan ve hiç sıkıcı olmayan farklı tasarımıyla, hem de sade diliyle bu konuda güçlü bir referans oluşturuyor. Serinin ilk beş kitabını sizin için inceledik. Eğer resim sanatına ilginiz varsa, bazı ünlü sanatçıların hayatları ve eserleri ilginizi çekiyorsa işte karşınızda 80 sayfalık şık ciltler eşliğinde ‘İşte’ kitapları…

İŞTE LEONARDO DA VINCI – JOOST KEIZER

İŞTE LEONARDO DA VINCI – JOOST KEIZER
İŞTE LEONARDO DA VINCI – JOOST KEIZER

Mimar, bilim adamı ve kuşkusuz eşsiz bir sanatçıdır Leonardo Da Vinci. Rönesans’ın büyük dahisinin çocukluğu ve eğitim hayatını kısaca özetleyen kitap hiç vakit kaybetmeden bu dehanın yapıtlarına giriyor. Tabi ki onun çok yönlü sanatını bütün yönleriyle tam olarak anlatabilmek hayli güç. Ama yine de sanatçının en çok bilinen eserlerinden The Last Supper’ı, ‘Bir İnsan Kafatası Çalışması’nı ve tabi ki ünlü Mona Lisa’yı detaylı bir şekilde ele alabiliyor yazar Joost Keizer. Da Vinci’nin ünlü portresine modellik yapan Lisa Gherardini’yi ve ünlü ressamın Mona Lisa tablosundan bir türlü ayrılamamasını da anlatıyor. Yazarın araştırmalarına göre Da Vinci’ye modellik yapan Gherardini’nin kocası portrenin karısına hiç benzemediğini söyleyip reddetmiş. Da Vinci ise meşhur portre üzerindeki çalışmalarını yıllarca devam ettirmiş.

Bilim merakıyla sürekli bir şüphe adamı olarak yaşayan Da Vinci, bu yönünü sanatına da aksettirebilmiş bir deha. Kitap onun bu özelliği üzerinde duruyor en çok ve bilimin sanat üzerindeki etkisini de irdeliyor tabi ki haliyle… İllüstrasyon sanatçısı Christina Christoforou’nun farklı çalışmaları da kitaba ekstra lezzetler katıyor.

İŞTE GAUGUIN – GEORGE RODDAM

İŞTE GAUGUIN – GEORGE RODDAM
İŞTE GAUGUIN – GEORGE RODDAM

19. yüzyılın önemli ressamlarından Fransız Paul Gauguin, Paris’te doğmasına rağmen bir yaşından itibaren çocukluğunu Peru’da geçirmiş. Babasını da Peru’ya doğru giden gemide kalp krizinden kaybetmiş. 10 yaşındayken Fransa’nın taşrasına geri dönen Gauguin, çevresi ve okulunda uyum sorunları yaşamış. Sanata ilgi duyması ise bu yıllarında başlıyor. Giderek mutsuz bir ilişkiye dönüşen evliliği yüzünden sanata daha çok sığınmış. Sembolizm akımının temsilcilerinden biri olan Gauguin’in Afrika ve Asya sanatının mistik öğelerinden de etkilendiğine şahit olduğumuz gezilerine de göz atıyor sanat tarihçisi Roddam. Bu gezilerinde yaşadıklarının onun sanatı üzerindeki etkilerinin peşine düşüyor. Gauguin’in eserlerinin belki de en ünlüsü olan ve intihar girişiminin hemen sonrasında yaptığı dört metrelik panaromik tablosu ‘Nereden geliyoruz? Neyiz? Nereye Gidiyoruz?’un da hikayesini okuyabilirsiniz.

İŞTE VAN GOOGH – GEORGE RODDAM

İŞTE VAN GOOGH – GEORGE RODDAM
İŞTE VAN GOOGH – GEORGE RODDAM

Serinin en özel kitaplarından biri Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh’a ayrılmış. Sanat tarihinin en üretken ve etkili ressamlarından biri olan sanatçıya ayrılmış bu kitap ünlü İngiliz gazetesi The Guardian tarafından 2014’ün en iyi grafik kitaplarından biri olarak gösterilmiş. Roddam daha ilk sayfalardan itibaren Van Gogh’un yalnız ve melankolik hayatıyla buluşturuyor bizi. Gergin aile ortamından, çevresiyle yaşadığı uyumsuzluğa kadar her şey onu sanatına daha da yaklaştırmış. İçine düştüğü talihsiz aşkları da –ki bir tanesi kendi kulağını kesmesiyle sonuçlanmıştı- onu sürekli üretmeye yöneltmiş. Kitap, onun kardeşine yazdığı uzun mektuplardan, kendi portrelerinden, ‘Hasat’, ‘Yıldızlı Gece’ ve “Yatak Odası” gibi en ünlü eserlerinden, yavaş yavaş esiri olduğu deliliğinden ve kardeşi Theo’nun kollarında sakince ölümünden bahsediyor. Acıklı ama sanatla dolu bir yaşam hikayesi bu. Trajik bir Rus romanı gibi.

İŞTE DALI – CATHERINE INGRAM

İŞTE DALİ – CATHERINE INGRAM
İŞTE DALİ – CATHERINE INGRAM

Öncelikle ‘İşte’ dizisindeki her kitap gibi ‘İşte Dali’ de ünlü Katalan sürrealist ressam Salvador Dali’nin biyografisini başından sonuna anlatmak gayretine düşmüyor. Sanat tarihçisi Catherine Ingram, illüstrasyon sanatçısı Andrew Rae’nin de eğlenceli katkıları eşliğinde Dali’nin kısa aile geçmişinin ardından onun kişiliğini ve sanatını şekillendiren kimi özelliklerine vurgu yapıyor. Ailesinin daha önce kaybettikleri oğullarının adını taşıyan Salvador, şımartılarak el bebek gül bebek yetiştiriliyor ve yüksek egosu da belki bu yetiştiriliş tarzından ona miras kalıyor. Ama bu egoyu sanatında özgün ve özgürce bir tavırla kullanıyor Dali. Sinema ve fotoğrafa olan düşkünlüğü ona çağdaşlarından farklı ilhamlar veriyor. 1920’lerin sonunda gerçeküstücülük akımına yönelen Dali özellikle rüyalardan beslenen tablolarıyla dikkat çekmeye başlıyor. 1929’da okul arkadaşı Luis Bunuel ile ‘Bir Endülüs Köpeği’ (Un Chien Andalou) filmini yapıyorlar. Kitapta sinema tarihinin bu önemli eserlerinden biri sayılan bu sürreal filmi güzel bir yazıyla inceliyor Ingram. Yine 1929’da evli bir kadınla yaşadığı aşk yüzünden babası tarafından reddedilen Dali’nin sanat kariyeri de giderek yükseliyor. Kitap onun ölümsüz eserlerine ve çalkantılı hayatında keyifli bir sörf yaptırıyor okuyucusuna…

İŞTE WARHOL – CATHERINE INGRAM

İŞTE VARHOL – CATHERINE INGRAM
İŞTE VARHOL – CATHERINE INGRAM

Herhalde Türkiye’de hakkında yazılmış kitapları en çok satan sanatçılardan biri olan, Amerikalı ressam ve film yapımcısı, pop art akımı denince akla gelen ilk isim Andy Warhol’dur. Sanat tarihçisi Catherine Ingram’ın ‘İşte Warhol’ kitabı sanatçının en eğlenceli ve ünlü eserlerine yer vermekle kalmıyor, birçoğunun genlerine kadar iniyor. Warhol’un çok yönlü arkadaş çevresini ise ‘Warhol Evreni’ adlı bir çizelgeyle çıkarıyor ortaya Ingram. Andrew Rae’nin illüstrasyonları ise Warhol kadar renkli ve keyifli. Hatta çok esprili. Ingram Warhol’un çocukluk ve gençlik yıllarını da deşmeyi ihmal etmemiş. Sanatçının hastalıklı çocukluk yılları, ünlü ölüm korkusu ve New York düşkünlüğü de kitapta yer almakta. Ama bu eserin en önemli özelliği Warhol markasının nasıl oluştuğunu çok yetkin bir dille ve kurguyla anlatabiliyor olması.

Andy Warhol genç bir yaşta, 58 yaşında ölene kadar dünyaya sayısız ünlü eser sığdırmıştı. ‘Herkes bir gün 15 dakikalığına şöhret olacak’tı elbet ama onun şöhreti dünya döndükçe devam edecekti…
Hep Kitap’ın bu nadide serisinin her kitabı 80 sayfadan ve kalın ciltli kapaklardan oluşmakta olup tavsiye edilen etiket fiyatları 29 TL olarak belirtilmiş. Seri, dünya sanat tarihine yön veren başka ünlü sanatçılarla da devam edecek elbette. Bacon, Caravaggio, Cézanne, Gaudi, Goya, Kandinsky, Magritte, Matisse, Monet, Pollock, Rembrandt kitapları da sıralarını beklemekte. Onları da çıktıkça inceleme fırsatı bulabileceğiz.