SAĞLIK: Okul çağı çocukları için 5 beslenme önerisi

6-12 yaş aralığını kapsayan dönemde, büyüme ve gelişmenin yanı sıra bedensel ve zihinsel gelişimde en yüksek düzeye çıkıyor. Dolayısıyla bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmenin önemi de artıyor.

Yeterli ve dengeli beslenmenin yaşam boyu beslenme alışkanlıkları sağlamak için önemli olduğunu dile getiren Diyetisyen Demet Erik, “Sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Okul çağındaki çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunları kilo problemleri (obezite, zayıflık), demir eksikliği, diş çürükleri, vitamin ve mineral eksikliğidir. Bu sorunlar sağlıksız beslenmeden kaynaklanmaktadır” dedi.

Demet Erik, okul çağındaki çocuklar için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

-Okul çağı çocuklarında mutlaka kahvaltı alışkanlığını kazandırın. Kahvaltı bütün gece süren açlık sonrası alınan ilk öğün olmasının yanında, gerek zihinsel gelişimi gerekse okul başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Çocuğunuza kahvaltının günde en önemli öğünü olduğunu anlatın.
Diyetisyen Demet Erik
Diyetisyen Demet Erik
-Çocuklarınıza 3 ana, 3 ara öğün yaptırın. Çocukların beslenme çantasında ara öğün bulundurun. Bu da ana öğüne kadar çok acıkmasını önler, daha az yemesini sağlar. Ara öğünlerde ayran, süt, meyve, kuru meyveler, ev yapımı yulaflı kurabiyeler, kuru meyveli kekler tercih edilebilir.

-Okulda okul yemekleri yemesini sağlayın. Hazır ürünlerden, kızartma ve nişastalı besinlerden uzak tutun.

-Beslenme çantasında hazırladığınız sandviçlerde yumurta, peynir, köfte gibi protein bakımından zengin besinlerin yanında sebze ve meyve bulundurun.

-Beslenme çantasında şekerli meyve suları, asitli içecekler yerine ayran, süt bulundurun.

GÜNLÜK TÜKETİLMESİ GEREN 4 BESİN GRUBU

Okul çağındaki çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için 4 besin grubundan her gün tüketmesi gerektiğini söyleyen Erik, “Çocukların her gün tüketmesi gereken 4 besin grubu; süt ve süt ürünleri, et ve kurubaklagil, tahıl grubu, sebze ve meyve grubudur” dedi.

Süt grubunda yer alan süt, yoğurt gibi ürünlerin içerdiği yüksek protein, kalsiyum, fosfor içeriği sayesinde diş sağlığı, kas ve kemik gelişimi, doku onarımı, beyin gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirten erik, şöyle konuştu:

MEYVENİN SUYU DEĞİL, KENDİSİ TERCİH EDİLMELİ

“Günde 2 su bardağı süt, 1 kâse yoğurt, 1 ince dilim peynir (30 gr) günlük ihtiyacını karşılayabilir. Et grubunda yer alan et, tavuk, kurubaklagil hayvansal protein, B vitamini ve mineral içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için günde 2-3 porsiyon et, tavuk, balık, 1 adet yumurta, haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmelidir. Beslenmenizde yağlı tohumlara (ceviz, fındık, badem) yer verin. Beyin gelişimi için yararlı omega 3 içeren cevizi günde 2-3 adet tüketelim. Ekmek ve tahıl grubu yüksek oranda B vitamini, posa ve demir içerir. Temel enerji kaynağıdır. Günde 5-6 porsiyon tüketilmelidir. Tercihimizi tam tahıllı ürünlerden yana kullanalım. Sebze ve meyvelerin içerdiği beta-karoten, fitokimyasal, vitamin, lif sayesinde vücut direncini artırır, sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Günde 5 porsiyon meyve sebze tüketilmelidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli, vitamin ve minerallerden daha fazla yararlanması sağlanmalıdır.”

NTV