GÜNDEM: Sert ifadeler kullandı

CIA’in yeni Başkanı Mike Pompeo’nun yarın Türkiye’ye geleceği açıklandı. Bu ziyaret, Türkiye için büyük öneme sahip. Ancak Pompeo, Türkiye için çok sert ifadeler kullanmıştı.

Sözcü Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, Cumhuriyetçi Parti’den üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nde görev yapan Pompeo, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen ardından Türkiye için ‘İslami diktatörlük’ ifadesini kullanmıştı. Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’a çıktığı 20 Ocak’tan üç gün sonra John Brennan yerine göreve gelmişti. Pompeo’nun Türkiye ziyareti, ilk yurtdışı gezisi olacak. Bu ziyaret, Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Ankara 15 Temmuz darbe girişiminin mimarı FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen’in ABD’den iadesi istiyor. CIA ise iade görüşmelerinde önemli bir kurum olarak öne çıkıyor.

CIA’in yeni Başkanı Mike Pompeo
CIA’in yeni Başkanı Mike Pompeo

‘İSLAMİ DİKTATÖRLÜK’ İFADESİNİ KULLANDI

Fakat Pompeo, Türkiye’ye yönelik kullandığı çok sert ifadelerle tanınıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından o dönemde Temsilciler Meclisi üyesi olan Pompeo, Türkiye için “İslami diktatörlük” ifadesini kullanmıştı.
Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tweet atarak, Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e şu yanıtı yazmıştı: “İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük.”
Pompeo, bu tweet’i atarken, sadece İran Dışişleri Bakanı’na yanıt vermekle kalmamış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabını da etiketlemişti.
Cumhuriyetçi Parti’den üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nde görev yapan Pompeo, eski bir asker. Pompeo, özellikle Libya’nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sırasında aldığı görevle Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton’a yönelik sert eleştirilerle dikkat çekmişti.

CIA’İN RUSYA İDDİALARI NEDENİYLE…

Pompeo’un Senato tarafından onaylanmasının ardından ABD medyasında, “Yeni CIA Başkanı’nın ilk ve en acil görevinin, istihbarat teşkilatı ile Trump arasında efektif bir ilişki tesis etmek olduğu” yorumları çıkmıştı.
Zira Trump, Rusya’nın seçim sürecinde kendisi lehinde seçimlere müdahale ettiği yönünde bir rapor hazırlayan CIA’ye yönelik sert eleştiriler getirmişti.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün, ABD Başkanı Trump’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.