DÜNYA: Müslüman mülteci krizi!

Avrupalılar, ülkelerinde Müslüman mülteci istemiyorlar. Yapılan anketlerden çıkan sonuçlarda, Avrupalıların yüzde 55’i, nüfusun büyük ölçüde Müslüman olduğu ülkelerden mülteci alımının durdurulmasını istiyor. Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatnam House’un 10 Avrupa ülkesinde 10 bin kişiye yaptığı anketin sonuçları yayınlandı.
Ankette katılımcılara, “Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden mülteci alımı durdurulmalı” fikrine katılıp katılmadıkları soruldu.

Yapılan anketlerden çıkan sonuçlar
Yapılan anketlerden çıkan sonuçlar

Mavi: Katılıyorum
Yeşil: Ne katılıyorum ne katılmıyorum
Kırmızı: Katılmıyorum

SADECE YÜZDE 20 OLUMLU BAKIYOR

10 ülkenin ortalamasına bakıldığında katılımcıların yüzde 55’i bu fikre katıldıklarını beyan ettiler. Yüzde 25 kararsız kalırken, yüzde 20 ise bu fikre karşı çıktıklarını ifade ettiler. Chatnam House’dan yapılan açıklamada ülkesine Müslüman mülteci gelmesini en fazla onaylayan ülke olan İspanya’da bile bu oranın yüzde 32’de kaldığı belirtildi.
Polonya, diğer ülkelere göre mülteci krizinden neredeyse hiç etkilenmemiş olmasına rağmen Müslüman göçmenlere en fazla karşı çıkan ülke oldu.

GENÇLER HOŞGÖRÜLÜ, EMEKLİLER İSTEMİYOR

Ankete göre, Müslüman mültecilere karşı olanların çoğunluğu emekli ya da 30 yaşın üstünde. Gençler ise daha “hoşgörülü” ve büyük oranda karşı çıkmıyor.
Eğitim seviyesi düştükçe Müslümanlara olumsuz tutum takınanların sayısı artıyor. Ankete göre eğitimi lise düzeyinde olanların yüzde 59’u karşı görüş belirtirken, diploma sahibi olanların yüzde 48’i mültecilere destek verdiklerini belirtiyor.
Chatnam House’dan yapılan açıklamada, anketin ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı “mülteci yasağı” kararından önce yapıldığı belirtiliyor.

2105’TE DE BENZER SONUÇ

Bu sonuçlar şaşırtıcı değil zira daha önce yapılan anketlerde de benzer şekilde Avrupalıların ülkelerine Müslümanların gelmesini istemediğini ortaya koymuştu. Amerikan Pew Araştırma şirketinin 2015’in temmuzunda yaptığı ankette Müslüman mültecilere en çok Macaristan (yüzde 72), İtalya (yüzde 69) ve Polonya (yüzde 66) karşı çıkmıştı.

Kaynak: SÖZCÜ