EĞİTİM: Çocuk gelişiminde babanın önemi

Çocukların gelişimini etkileyen pek çok unsur var. Aile içindeki sağlıklı ortamın çocukların sağlıklı gelişiminde önemli olduğunu söyleyerek, babanın gösterdiği ilginin çocukların kendilerine duyduğu güveni arttırdığını belirtiyorlar.

Hürriyet Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, güven ortamı çocukların gelişimi için önemli bir yer tutuyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Betül Özkul Cura, çocukluğun ilk yıllarında çok hızlı bir büyümenin gözlendiğini, bu zamanın çocuğun gelişimi açısından da büyük önem kazandığını söyledi. Çocuğun zekâ, kişilik ve sosyal davranışlarının bu ilk yıllarda oluştuğunu vurgulayan Cura, “Çocuğun sağlıklı gelişmesi ve sosyalleşmesinde ailenin rolü büyük. Bu dönem, çocuğun gelişiminde kritik bir evreyken, babanın etkin rolü bu kritik dönemde bir kez daha dikkat çekiyor. Babanın çocuğuyla ne ölçüde ilgilendiği çocuğun gelişimini de o yönde etkiliyor” dedi.

Babanın, çocukta güven duygusunun oluşmasında öncelikli önem taşıdığını kaydeden Cura, ailede sevgi ifadelerinin sadece anneye bırakılmasının çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti.

‘Sevgi ifadeleri babalara da yakışır’Cura, “Babanın çocuğa sevgi göstermesi ve vakit ayırması güven duygusunun oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Toplumumuzda sevgi ifadeleri uzun yıllardır annelere bırakılmış durumdaydı. Baba sevgisi çocuğun kişiliği üzerinde olumlu sonuçlar ortaya koyuyor. İletişimin güçlü olduğu baba-çocuk ilişkisinde; çocuk kendini daha rahat ifade ediyor. Kendine güven duygusunun gelişmesi okul yaşantısına yansıyor. Bu durum gerek sosyal gerek bilişsel gelişimi üzerinde etkili oluyor” diye konuştu. Cura, babaların bebeklik dönemlerinden itibaren çocuklarıyla ilgilenmeleri, birlikte vakit geçirmelerinin baba çocuk ilişkisini güçlendirdiğini ifade etti.