DÜNYA: ABD’den YPG’ye darbe

Trump yönetimi, Rakka’nın terör örgütü IŞİD’den alınması için hazırlanan planı rafa kaldırdı. Söz konusu plan, PKK’nın Suriye kolu YPG’ye askeri yardım içeriyordu. Washington Post gazetesi, ABD’de Barack Obama döneminde yedi ay süren bir çalışmayla hazırlanan Rakka planının rafa kaldırıldığını duyurdu. IŞİD’in Suriye’deki fiili başkenti Rakka’yı geri almak üzerine kurulu planda, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’ye silah verilecekti. Ancak Donald Trump’ın 20 Ocak’ta yemin edip Başkan olmasıyla plan suya düştü.

Washington Post’a göre, Obama’nın dış politika danışmanları YPG’ye silah verilmesi için ikna oldu ve 20 Ocak’tan hemen önce süreci başlatmaya hazırlandı.

Ancak Trump’ın ekibi de konuya müdahil olmak istedi. Bunun üzerine, Obama ulusal güvenlik danışmalarına 17 Ocak’ta, içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna etmek için konuşma notlarının da olduğu bir raporla konuyu Trump’a tavsiye etmeleri talimatını verdi.

Raporu alan Trump ekibi, planı devreye sokmak yerine yetersiz buldu ve rafa kaldırdı. Washington Post’a göre, yeni yönetim ‘oldukça marjinal’ ve ‘riskten kaçınan’ bir plan olarak bulduğu hazırlığın başarısız olmasının neredeyse kesin olduğu sonucuna vardı.

Trump yönetiminden bir yetkili, “Bize bilgiyi sağladılar ancak içerisinde devasa tutarsızlıklar gördük. Kifayetsiz memur işi idi” dedi.

Bununla birlikte Obama yönetiminin Suriye politikasını yürüten ekip, Trump yönetiminin bölgedeki karmaşıklığı anlamadığını düşünüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, kampanyası boyunca ve seçimi kazandıktan hemen sonra IŞİD’i hızlı bir şekilde yok edecek adımlar atacağını vaat etti. Trump, Pentagon’dan IŞİD’e karşı 30 gün içerisinde genel bir inceleme yapmasını ve gerekli ek seçenekleri sunmasını talep etti.

Savunma Bakanı James Mattis IŞİD’i ezmek için birçok plan hazırladı, Washington önümüzdeki haftalarda bir yol haritası çıkaracak.

OBAMA YÖNETİMİ BÖLÜNDÜ

Washington Post’a göre, Obama yönetimi ABD askerlerinin sahaya sürülmesi seçeneğini devreden çıkardığı için Pentagon Suriye’de acele kararlar aldı. Bunun sonucunda yerel ortalar aranmaya başlandı ve PYD/YPG öne çıktı.

Geçen yılın eylül ayına kadar Obama yönetimi ile Ankara arasında PKK’nın Suriye’deki kollarına verilen desteğin gerginliğe sebep olduğunu ifade eden makale, Rakka’yı kuşatmak konusunda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel’in PYD/YPG militanlarına silah verilmesini talep ettiğini savundu.

Bu öneri Obama yönetimini böldü. ABD eski Savunma Bakanı Ashton Carter YPG’ye silah verilmesine destek oldu, diğer birçok danışman ise Ankara ile Washington arasındaki krize yol açacağı gerekçesiyle planı onaylamadı.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, bu konuya en şüpheli yaklaşanların başında geliyor. Gazeteye göre, ABD Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ise Türkiye’nin Rakka operasyonuna destek verip vermeyeceği konusunda emin olmak için değerlendirmeler yaptı.

Washington Post, 10 Ocak’ta Obama yönetimi konuyu masaya yatırdı, toplantı sonrasında Rice konuyu Trump’ın mevcut Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e danıştı.

‘B PLANI YOKTU’

Trump yönetiminden bir yetkili, Washington Post’a yaptığı açıklamada, planda YPG’ye eğitim ve ekipman desteğinin bulunduğunu ancak bunun için kaç ABD askerinin görev alacağı veya eğitimin nerede verileceği gibi konuların belirsiz olduğunu söyledi.

Ayrıca planda Ruslarla nasıl bir işbirliği yapılacağı ve Türkiye ile ilgili hiçbir stratejinin olmadığını dile getiren yetkili, “Bizi en çok kaygılandıran nokta ise bir B planının olmamasıydı” dedi.

Makalede, Obama yönetimin de bu eksikliklerin farkında olduğu ve bu nedenden dolayı planı devreye sokmak üzere yetki vermeyi geciktirdiği iddia edildi.

TRUMP’IN TAVRI NETLEŞECEK

Ancak hafta başında YPG’nin ana unsur olduğu Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) zırhlı araç verildi ve Pentagon söz konusu araçların teslimatının Obama tarafından onaylandığını açıkladı.

ABD yetkilileri her ne kadar bu araçların ve tedarik edilen mühimmatın sadece SDG’nin Arap kısmına verildiğini iddia etse de, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü Albay John Dorrian, YPG unsurları ile Arap unsurlar birlikte savaştığı için YPG militanlarının da o araçlardan faydalanabileceğini ifade etmişti.

Trump yönetimi halihazırda YPG’ye yönelik bir tavır ortaya koymuş değil ancak önümüzdeki haftalarda bu konunun netleşmesi bekleniyor. Kaynak: Milliyet