SİYASET: “Bu asla bir rejim değişikliği değildir”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, “Bu hükümet sistemi asla bir rejim değişikliği değildir. Rejimin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Cumhuriyet rejimidir ve bu rejim değişikliğiyle ilgili algı operasyonu yapanlar esasında gerçeği ve doğruyu bilmektedirler.” dedi. Çalık, Malatya’da düzenlenen Kamu Hastaneleri Birliği İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sağlık kurumlarına yeni atanan müdürler ve hastane başhekimleriyle bir araya geldi.

Anayasa değişikliği teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çalık, Anayasa Komisyonu’ndan geçen teklifin milletin iradesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Cumhurbaşkanlığı makamına yansıyacağını belirtti.

Çalık, “Anayasalar, milletin toplumsal sözleşmesiyle çıkan çok önemli yazılı metinlerdir. Toplumsal sözleşmedeki en önemli amaç da milli iradenin yansımasıdır. Bu anayasa teklifimizde şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan itibaren Osmanlı dönemi dahi olmak üzere 5 anayasa geçirilmiş ve her anayasada olağanüstü durumlar ya da askeri dönemler sonrası yapılan anayasalar olmuştur. Bizim temel hedefimiz yeni bir anayasayla milletimizi buluşturmak. Ama maalesef mevcut meclis yapımızın yeni bir anayasaya müsaade etmemesinden dolayı, anayasadaki yapmış olduğumuz değişikliklerle, Türkiye’de yeni bir hükümet sistemiyle inşallah bundan sonra milletimize çok daha iyi hizmetler vereceğiz diye umut ediyorum.” diye konuştu.

Anayasa teklifiyle siyasi istikrarın süreceğini kaydeden Çalık, bunun bir rejim değişikliği olmadığını kaydetti. Çalık, “Bu hükümet sistemi asla bir rejim değişikliği değildir. Rejimin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Cumhuriyet rejimidir ve bu rejim değişikliğiyle ilgili algı operasyonu yapanlar esasında gerçeği ve doğruyu bilmektedirler. Bu bir hükümet sistem değişikliğidir ve bunun adı da Cumhurbaşkanlığı sistemidir.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle çok önemli değişimlerin geleceğini ifade eden Çalık, “En önemlisi millet iradesinin TBMM ve Cumhurbaşkanlığı makamına yansıması. İkisi de milletimiz tarafından direk aracı, herhangi bir makam kullanmadan milletin sandığa gitmesiyle oylarını kullanmış olacak ve yürütmenin, yargının, yasamanın birbirinden tamamen bağımsız olduğu, denge denetleme sisteminin tamamen var olduğu siyasi istikrarın sonuna kadar devam edeceği hükümet sistemiyle inşallah süreçlerimiz devam edecek.” değerlendirmesini yaptı.

“Teklifi milletimize sunacağız”

Anayasa Komisyonu’ndan geçen teklifin 2017’de TBMM’ye geleceğini hatırlatan Çalık, daha sonra hükümet sistem değişikliğini milletin önüne sunacaklarını kaydetti.

TBMM’den teklifin 367 oyla geçmesi halinde de milletin onayına sunacaklarını anlatan Çalık, “Şimdi inşallah nasip olursa Meclisten geçtikten sonra teklifimiz referanduma götüreceğiz. Milletimizin onayını aldıktan sonra hükümet sistemlerimizde yürütme, Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulu oluşacak, yasama da TBMM başkanlığı altında milletvekillerinden oluşacak. Milletin iradesinin yansıdığı iki kurum ülkemizin yönetiminde söz sahibi olacak.” dedi.

Türkiye’de sağlık alanında Ak Parti hükümetleri döneminde büyük dönüşümler yaşandığını vurgulayan Çalık, bu durumu herkesin çok net hissettiğini bildirdi.

Çalık, şunları söyledi: “Sağlık alanında çok önemli adımlar attık. Fiziki yapıları iyileştirdik, personel sayısında, araç gereçlerimiz de hava ambulansımız da helikopterlerimiz de dahil çok önemli fiziki gerçekleşmeler ve araç teminleri yaptık. İnsanlarımız sağlıktaki memnuniyetlerini yüzde 80’lere kadar çıkardık. Bu bizim milletimizin nezdinde en çok takdir gören çalışmalarımız.”

Çalık, toplantıda Malatya’da sağlık alanında devam eden yatırımlar ve yürütülecek çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı da katıldı. Kaynak: Milliyet