DÜNYA: Ülkede binlerce sanatçı kara listeye alındı

Güney Kore’de binlerce sanatçının Seul yönetimiyle görüş ayrılıkları yaşadığı için kara listeye alındığı iddiası soruşturuluyor. Güney Kore’de Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalıyla ilgili soruşturma kapsamında Güney Kore’nin Paris Büyükelçisi Mo Chul-min mahkemeye çağrıldı.

Savcılar, Park’ın 2013 ve 2014’de eğitim ve kültürden sorumlu eski sekreteri Mo’yu, Park yönetimiyle siyasi görüş ayrılığı yaşadığı ve hükümete destek vermeyi kabul etmediği öne sürülen 9 bin sanatçının “kara listeye” alındığı yönündeki iddiaları soruşturmak üzere ifade vermeye çağırdı.

Muhalif milletvekillerinde Do Jong-hwan, ülkede 2014’de meydana gelen ve 300’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan feribot faciasıyla ilgili hükümeti eleştiren bildiriye imza atan, devlet başkanlığı ve belediye seçimlerinde muhalefeti destekleyen sanatçıların söz konusu kara listede yer aldığını söyledi.

Güney Kore eski Kültür, spor ve Turizm Bakanı Yoo Jinryong de yakın zamanda katıldığı bir radyo röportajında, 2014’de görevi bırakana kadar söz konusu kara listenin Mo veya bir başka devlet başkanı sekreteri tarafından bakanlığa ulaştırıldığını ifade etti.

İhtiyar Delikanlı (Oldboy) filmiyle Cannes Film Festivali’nde “Büyük Ödül”e layık görülen, ülkenin tanınmış yönetmenlerinden Park Chan-wook’un da listedeki isimler arasında olduğu öğrenildi. Ülkede sanatçılar son yıllarda film ve belgesellere uygulanan sansürden şikayet ediyordu.

Yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili dün eski sağlık Bakanı Moon Hyung-pyo, Samsung iştiraki iki şirketin tartışmalı birleşme anlaşmasını desteklemesi için Ulusal Emeklilik Hizmetleri Kurumuna baskı yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Park, hükümette resmi görevi olmayan yakın dostu Choi Soon-sil’in yöneticisi olduğu vakıflar aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden yüklü bağışlar toplamak ve bunun karşılığında bağışçılara siyasi menfaat sağlamakla suçlanıyor.

Güney Kore Parlamentosu, ülkede patlak veren Choi skandalının ardından 9 Aralık’ta Devlet Başkanı Park Geun-hye hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park’ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn’a devredilmişti.

Mahkeme Park’ın aleyhine karar verirse Aralık 2017’de yapılması planlanan seçim için yeni tarih belirlenmesi gerekecek. Yasa gereğince, genel seçimlerin devlet başkanının istifa etmesinden veya görevden alınmasından sonraki 60 gün içinde yapılması gerekiyor. Kaynak: Milliyet