SİYASET: Kerem Ali Sürekli açıkladı

AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Cumhurbaşkanlığı sistemi açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir rejim değişikliği olmadığını, önerilen anayasa değişikliğinin federal yapı ve federasyon içermediğini, sistemle güçlü bir yürütme, güçlü bir parlamentoyu hedeflediklerini söyledi.
Milliyet Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, Kerem Ali Sürekli, Bergama İlçe Danışma toplantısını katılarak, anayasa değişikliği ve olası bir referandum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bergama’da karakolları da gezerek polis teşkilatına moral veren Sürekli, Kayseri’de gerçekleştirilen hain saldırıda yaralanarak gazi olan Furkan Özlü’yü de evinde ziyaret etti ve geçmiş olsun dileklerini iletti.
Sürekli, anayasa değişikliğinin rejim değişikliği yapılacakmış gibi gösterildiğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı sistemi rejim değişikliği değildir. Rejimin adı bellidir, Cumhuriyettir ve 1923 yılında kurulmuştur. Millet iradesi her şeyin önündedir. Bizim önerdiğimiz Cumhurbaşkanı sisteminde federal yapı yok, federasyon yok, üniter yapı var. Yani, tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan. Bu ilkelerden taviz yok” diye konuştu.
Anaysa değişikliği ile ekonomik ve siyasi istikrar sağlanacağını ve bürokratik oligarşiye son vereceklerini ifade eden Sürekli şunları söyledi:
“Bu sistemde kesinlikle koalisyona yer yok. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimini birlikte yapacağız. Bir cumhurbaşkanı seçeceğiz yürütmenin başı, yürütme ona bağlı, bir de meclis seçeceğiz. Bu da yasama organı. Parlamento gücünü kaybediyor diyorlar, tersine parlamento daha da güçleniyor. Ama güçler ayrılığı keskinleşiyor. Bir tarafta Cumhurbaşkanı, bakanlar, bürokratlar var. Diğer tarafta da parlamento var. Parlamento yasa yapacak, Cumhurbaşkanı başkanlar ve ekibi bu yasayı uygulayacak. Cumhurbaşkanı’nın kararname yetkisi var, yürütmeyle, günlük işlerle ilgili konularda acil işlerde tasarrufları olacak. Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı kararnameyi parlamento beğenmezse çıkardığı kanunla onu etkisiz hale getirebilecek. En önemli değişiklik ise bakanlar milletvekili olamayacak. Çünkü, yürütme Cumhurbaşkanı’ndan Bakan bürokratlara kadar apayrı bir organizasyon şemasına kavuşacağı için onlar sadece icraat yapmakla mükellef olduğu için yasama ve yürütmeyi birbirinden ayırdığımız için milletvekili, bakan olamayacak, olursa milletvekilliği düşecek.”
“REFERANDUMA HAZIR OLUN”
Anayasa değişikliğinin mecliste 350’nin üzerinde kabul oyu alacağına inandığını ifade eden Sürekli, “Meclis başkanını dışında tutarsak AK Parti grubu firesiz 316 kabul oyu verecektir. MHP’nin desteğiyle de referandum sınırını çok rahat aşacağımıza inancım tam, hiç kimse başka şeylere heveslenmesin. Ondan sonra top bizde ve teşkilatlarda. Referanduma hazır olun. Milletin önüne çıkacağız ve kendimiz anlatacağız. Teşkilatlar olarak çalışacağız. Ben milletimizin sağduyusuna güveniyorum. Milletimiz inşallah en az yüzde 60 oyla Cumhurbaşkanı sistemine onay verecektir” dedi.