GÜNDEM: “Ben milli seferberlik derken ‘eline silahı al çık’ demiyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Genel Kurulu’nda konuşuyor. Erdoğan, ekonomide yatırımın durmaması gerektiğini, faizlerin bu nedenle düşmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Erdoğan, “Ben milli seferberlik derken ‘eline silahı al çık’ demiyorum. Ekonomimizi güçlendirmek için yapılan çalışmalar, fedakarlıkları kastediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Bugün sınırlarımız içindeki ve dışındaki terör örgütleriyle nasıl canhıraş mücadele içindeysek, ekonomimize yönelik saldırılar karşısında da aynı kararlılığı göstermek mecburiyetindeyiz. Ülkesini ve milletini savunmak için en kıymetli varlığını, canını ortaya koyan yiğitler, aynı amaç için sermayesini kullanması gerekenlere örnek olmalıdır, ibret olmalıdır.

Bu kritik dönemde yatırımlarını erteleyenler, Türk ekonomisine saldıranlarla aynı saftadır. Yerli paraya geçecek, oyunları bozacağız. 3.5 yıldır ülkemize yönelik her saldırının ekonomik kriz çabasıyla birlikte gerçekleştirildiğine tanık olduk. Kurdaki dalgalanmaya karşın 15 Temmuz’da milletimizin yaptığı gibi kararlı bir duruş ortaya koymak zorundayız. Yatırım yapın, TL’ye geçin, üretin, istihdam yaratın diyorum. O yüzden sürekli faizin düşürülmesinden söz ediyorum. Kamu bankaları dahil, faizlerin düşürülmesini istedim. Girişimcinin yatırım yapmasına fırsat hazırlamazsak nasıl olacak.

MİLLİ SEFERBERLİKTEN KASTIM…

Bu ülkede yatırım olması lazım. Zor şartlarda yatırım durursa ülke durur. Terör örgütleriyle mücadeleye az para gitmiyor. Zengin Batı nerede? Hani insan hakları? Akdeniz’de, Ege’de 6 bine yakın insan öldü. Bir dertleri var mı? 3 milyar euro söz verdiler. Nerede? Bunların insanlık diye bir dertleri yok.

Kamu bankaları dahil faizin düşmesi lazım. Niye? Girişimcinin önünü açmak için faizin düşmesi lazım. Ben milli seferberlik derken ‘eline silahı al çık’ demiyorum. Ekonomimizi güçlendirmek için yapılan çalışmalar, fedakarlıkları kastediyorum.

Biri çıkmış parlamentoda bize ne dünyadan diyor. Gaziantep, Kilis’te vatandaşlarımız ölüyor. o güne kadar sabretmişiz. O gün dedik ki duramayız. Biz şimdi gireceğiz. Ve ilk adımı attık, girdik. Celabrus’tan başladık. Sonra güneye doğru gideceğiz, dedik. Akıl vermeye başladılar, ne işimiz var dediler. Bizim için tehdit buralar. Bu hallolmaz Gaziantep, Kilis, Urfa her zaman tehditte. Dertleri Kuzey Suriye’de yeni devlet kurmak, biz böyle bir devletin kurulmasına müsade etmeyeceğiz. Şehitlerimiz canımızı yakıyor ama bir toprağın vatan olması için şehide gaziye ihtiyacı var.

MÜSLÜMAN SOKULDUĞU DELİKTEN BİR DAHA SOKULMAYACAK

Cumhuriyet’in kuruluşundan önce 10 yılı ele alırsak 2 milyon kilometre kareden düştük. Bize Sevr’i dayattılar, Lozan’ı kabul ettik. Biz 17-18. asrın bir numarasıydık. Oradan bu noktaya kaldık. Şimdi de ne olacak, olsun biraz daha gidebilir. PKK denilen ahlaksız, alçakların istedikleri bu değil miydi? Bunlar Güney Doğu’da operasyon yaparken biz devlet kurma derdinde değil miydi? Şimdi bizim böyle bir derdimiz yok. Sizin gizli hikayelerinizi A’dan Z’ye biliyoruz. Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmayacak.

İŞTE BU SEBEPLE ‘YATIRIM YAPIN, TÜRK LİRASINA GEÇİN’ DİYORUM

15 Temmuz darbe girişimini takip eden günlerde şayet milletimiz 12 milyar dolar bozdurup ekonomisine sahip çıkmasaydı, aynı oyunu orada da oynayacaklardı. Ama bu millet sıradan bir millet değil. Çağrımıza anında cevap verdi ve ne var ne yok elinde hemen onu piyasaya sürdü. Son günlerde kurda yaşanan dalgalanmaya karşı tıpkı 15 Temmuz’da milletimizin yaptığı gibi, daha önceki saldırılarda bizim aldığımız tedbirler gibi kararlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetindeyiz. İşte bu sebeple ben ‘Yatırım yapın’ diyorum. ‘Türk lirasına geçin’ diyorum. ‘Üretin, ihraç edin, istihdam sağlayın’ diyorum. Çünkü bize zerk edilmeye çalışılan zehrin panzehiri bunlardır.

HÜRRİYET