DÜNYA: “Tüm savunma sistemlerini delecek füzelere ihtiyaç var”

Moskova, yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin tüm savunma sistemelerini delecek füzelere ihtiyacı olduğunu söylemesinin ardından, uluslararası ajanslar açıklamayı son dakika olarak duyurdu.
Moskova, son olarak 2018 yılında üretime başlamayı planladığı RS-28 Sarmat adlı yeni füzesini iki ay önce dünya ile paylaşmıştı. ‘Satan 2’ kod adlı füze, 11 bin kilometre menzili aşabiliyor ve taşıdığı 10 tonluk başlıkla Fransa’yı yok edebilme kapasitesine sahip.
Rusya, yaz mevsiminden bu yana NATO ile silahlanma yarışına girmiş durumda. İngiltere’nin Estonya ve Romanya sınırlarına asker gönderme kararı, Moskova’yı öfkelendirmişti. Londra yönetimi, savaş uçakları, tanklar ve askeri birlikleri Rusya sınırına konuşlandırıyor.
NATO’ya karşılık vereceklerini ilan eden Putin’in emriyle, Rusya’nın karasal sınırı bulunmayan Avrupa’nın ortasındaki toprağı Kaliningrad’a S-400 ve İskender füze sistemleri yerleştirilmişti.
Polonya ve Litvanya arasında kalan Baltık Denizi kenarındaki kentte, bir inşaat dikkat çekiyor. Vinçlerin ve diğer makinelerin durmadan çalıştığı yer, yeni bir füze üssü inşaatı. Hangarlar, daha önce bölgeye getirilen İskender füzeleri için hazırlanıyor. 700 kilometre menzili bulunan İskender füzelerine nükleer başlık takılabiliyor.
Moskova ayrıca, Polonya sınırına son teknoloji uzaktan kumandalı muharebe robotuyla ile robot tank yerleştiriyor.
Soğuk Savaş’tan bu yana Rusya sınırına en büyük askeri yığınağını yapan NATO, Aralık ayı başında Litvanya’da 11 ülkenin katılımıyla büyük bir tatbikat yapmıştı. 4 bin askerin yer aldığı tatbikat, Rusya’ya mesaj göndermişti.
Batılı ülkelerin çatı örgütü NATO ile Rusya, pozisyonlarını keskin bir şekilde çizmiş durumda. Rusya’nın Kırım’ı ele geçirmesi ve Ukrayna ile savaşa tutuşması, tarafları daha önce de karşı karşıya getirmişti.

Kaynak: MİLLİYET