SAĞLIK: Tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran genetik test

Tüp bebek tedavisinde şimdiye kadar kullanılan genetik testlerin 15 ile 72 saatte sonuç verğini belirten Tüp Bebek Uzmanı Dr. Özörnek, ileri teknoloji gerektiren qPCR testinin ise 4 saatte sonuca ulaştırdığını söyledi. Özörnek’e göre bu durum, gebelik şansı açısından önemli avantaj sağlıyor.

Genetik bozukluk ya da hastalıklar, yakın akraba evlilikleri, ileri anne yaşında çocuk sahibi olmak ya da sakat çocuk doğurmak açısından en önemli risk faktörleri.

Yanı sıra tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ile normal ya da tüp bebek tedavisi ile hamile kalıp düşük yapan anne adayları da riskli grupta yer alıyor. ntv.com.tr’ye açıklamada bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek’e göre, genetik tanı testleri bu tür sorunların üstesinden gelmede önemli rol oynuyor.

qPCR adı verilen genetik testin ise diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Dr. Özörnek, ‘genetik taramada yeni dönem’ olarak nitelendirdiği testin özelliklerini ve sağladığı avantajları şöyle anlattı:

“Kullanılmakta olan diğer genetik testlerde 15-72 saatte sonuç alınıyor. İleri teknoloji gerektiren yeni test qPCR de ise genetik bozukluk 4 saatte belirlenebiliyor. Böylece embriyoyu dondurmadan taze olarak transfer etmek mümkün oluyor. Diğer testlerde, embriyodan hücre aldıktan sonra dondurmak gerekiyor ve embriyo en erken 1 ay sonra transfer edilebiliyor. qPCR de dondurma yapılmadığı için test maliyeti %20 oranında azalıyor. Bu şekilde daha fazla embriyoya test yapılabilme imkanı ortaya çıkıyor.“

KİMLER GENETİK TEST YAPTIRMALI?

Testle embriyoya zarar verdiği bilinen 3. gün biyopsisi yerine zararı olmayan 5. gün biyopsisinin tercih edildiğini belirten Özörnek, “46 kromozomun hepsini taramak mümkün oluyor. Dolayısı ile yüzde 99.5 doğru sonuç veren bir test ile yüksek güvenlikli analiz ile vakitten ve nakitten önemli kazanç sağlanmış oluyor. Tüp bebekteki gebelik oranları % 65 artırıyor, tekrarlayan düşüklerin oranını da yarı yarıya azalıyor” dedi.

Dr. Özörnek’e göre, kadında veya erkekte kromozom bozuklukları olanlar, Akdeniz Anemisi, kistik fibrozis gibi genetik hastalık taşıyıcısı çiftler, geçmişte gen seviyesinde gösterilen bir durum nedeni ile hasta çocuğu olan veya kaybedilen çocuğu olanlar, tek gen hastalıkları için genetik test adayı oluyor.

Bunların dışında kan hastalığı olan kardeşin tedavisi için uygun doku tipinde embriyonun (HLA tayini) belirlenmesi amacı ile de genetik test uygulanabiliyor.

NTV