SAĞLIK: Obezite gelecek nesillere aktarılıyor

Anneler Amerikan tarzı beslenirse obeziteyi gelecek nesillere aktarıyor

İşte konuyla ilgili bazı detaylar:
Toplumumuzda gittikçe yaygınlaşan Amerikan tarzı beslenme (hamburger, patates ve mısır cipsleri, bol kremalı içecekler, işlenmiş et tüketimi) obezitenin ileriki nesillere aktarılmasına sebep oluyor. Doğru beslenme sadece annenin vücut ağırlığı açısından değil, karnındaki bebeği için çok daha önemli.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Kaliforniya’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’nde sıçanlar üzerinde yapılan önemli araştırma hakkında şu bilgileri verdi:

SADECE AŞIRI KİLOLU ANNELERİN ÇOCUKLARI OBEZİTEYE EĞİLİMLİ DEĞİL

“Gebelik öncesi, gebelik sırasında ve emzirme dönemindeki beslenmenin etkileri gelecek nesilleri etkiliyor.

Bu yeni çalışma, annenin fiziksel açıdan aktif olmasına ve aşırı beslenmemesine rağmen uyguladığı diyetin bebeğine nasıl zarar verebileceğini ortaya koyuyor.

Şimdiye kadar inanılan şey; aşırı kilolu annelerin çocuklarının obeziteye eğilimli olduğuydu. Bu araştırmada beslenmenin en önemli faktör olduğunu belirlendi.

Araştırmacılar bu teorilerini sıçanlardan oluşturdukları iki grupta test ettiler. Bir grup obeziteye ve yüksek yağ kapsayan diyete dirençli grup olarak seçildi ve diğer grup ise yüksek oranda yağ içeren gıdalara karşı duyarlı bir gruptu.

Her iki gruptan bir kısım sıçana Amerikan tipi diyet verildi. (kırmızı et, süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, az miktarda sebze ve meyve) Bir kısmı da yağdan fakir, liften zengin beslendiler.

AMERİKAN TİPİ BESLENME OBEZİTEYE YOLAÇIYOR

Amerikan tipi beslenen sıçanların yavrularında obeziteye eğilim çok daha fazlaydı.Ve obezite yavruların erişkinlik dönemine kadar devam etti. Aynı olumsuz durum, ideal ağırlıkta ve insülin düzeyi normal olan sıçanların yavrularında da görüldü.

Amerikan tarzı beslenme sıçanlarda gebe kalmayı da güçleştirdi.

Yani araştırmanın gerçek sonucu; dişilerin, Amerikan ya da Batı tipi beslenmesinin obeziteyi gelecek nesillere aktarma konusunda önemli rol oynadığıdır. Gebelik öncesi, gebelik esnasında ve emzirme döneminde sürdürülen Batı tipi bu diyet, yeni nesillerin metabolik programını değiştirerek yaşam boyu obezite ve bununla ilgili problemin oluşmasına sebep olmaktadır. Bundan etkilenen yavrular erken dönemde zayıf bile olsalar düşük metabolizmaları nedeniyle kolayca kilo alabilmekte ve ileri yaşlarda obez olmaktadırlar.

BESLENMENİN İÇERİĞİ SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN ÖNEMLİ

Çalışmanın sonuçları gebe kalmayı planlayan veya gebe olan kadınlar için uyarıcı olmalıdır. Çünkü sağlıklı ve dengeli beslenme sadece gebelikle sınırlı düşünülmemelidir.

Hem doktorlar hem de gebeler sağlıklı bir gebeliğin ana şartı olarak ideal kilo alımını görürler. Ortaya konan veriler sadece alınan kiloların değil beslenmenin içeriğinin de sağlıklı nesiller için önemli olduğunu ortaya koymuştur.”