KÜLTÜR: Retrospektif Sergisi

Sanat severlerin kaçırmaması gereken bir sergi. fantastik gerçekçilik tarzının dünya çapındaki ilk Türk temsilcisi Erol Deneç’in 55 yıllık sanat yaşamını gözler önüne seren retrospektif sergisine İş Sanat Kibele Galerisi ev sahipliği yapıyor. ​

Resmi, bir ‘varoluş şarkısı’ olarak gören Erol Deneç, tüm çabasının kişiliği ve eserleriyle sanatını gelecek kuşaklara taşımak olduğunu belirtiyor. Deneç, eserlerin sanatçının ruh halini ortaya koyduğunu, resmi derin ve çok katmanlı boyutuyla algılamak gerektiğini savunuyor: “Resim, sanat diyelim her yönüyle, sanatçının ruh âlemini aksettirir renklerle, formla, müzik sesleriyle; ruh dilinden kelimelerle. Sanat akılla yapılmadığı için akılla anlaşılamaz. Benzer frekanstaki kişiler, kendi özlerinde yankısını bulur.”

Erol Deneç kimdir?
1941 yılında, İstanbul Kadırga’da dünyaya gelen Erol Deneç, Kadırga İlkokulu ve Gedikpaşa Ortaokulu’nda öğrenim gördükten sonra Matbaacılık Meslek Okulu’na devam etti. Bu dönemde müzik ile ilgilenmeye başladı; keman, ud çalmayı öğrendi. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na kaydoldu.
1962’de Tatbiki Güzel Sanatlar’da misafir sanatçı Anton Lehmden ile birlikte çalıştı, fantastik tarzın ilk Türk temsilcisi oldu.
1964 yılında Viyana Fantastik Resim Okulu’nun kurucularından Ernst Fuchs’un davetiyle Viyana’ya yerleşti ve ilk sergilerini açtı. Çalışmaları 1965-1969 yıllarında Viyana Güzel Sanatlar Akademisi tarafından Meister Ödülü’ne değer bulundu. 1971 yılında hakkında bir belgesel film çekildi. Film başta Viyana 20. Yüzyıl Modern Sanat Müzesi olmak üzere birçok önemli merkezde gösterildi. Hakkındaki ikinci belgesel film ise 1982 yılında Wolfgang Lezowsky tarafından çekildi ve Avrupa’nın önemli televizyonlarında gösterildi.
Bir dönem eşi ve çocuklarıyla Alp Dağları’nın eteklerinde yaşayan sanatçı, müzik alanında keman ve ud ile Klasik Türk Müziği çalışmalarına devam etmenin yanı sıra Hint müziği ve sitar ile de ilgilendi.
1989 yılında Türkiye’ye dönen sanatçı, 1991-1995 yılları arasında resim öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi Kültür Merkezi’ndeki öğrencileri ile İstanbul Fantastik Realite grubunu kurdu.
1963’ten bu yana 150’den fazla sergi açan sanatçının eserleri Viyana’daki Albertina ve Belvedere müzelerinin yanı sıra Viyana Şehir Koleksiyonu ile Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve Türkiye’deki bazı özel koleksiyonlarda yer alıyor.

Yarım asrı aşan sanat yolculuğunda 150’den fazla sergi açan ve dünyanın önde gelen sanat eleştirmenlerinin övgüsünü alan ressam Erol Deneç’in eserleri, 4 Ocak – 18 Şubat 2017 tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ
EROL DENEÇ