DÜNYA: Lavrov: Türkiye’ye minnettarız…

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, yüz yüze ilk görüşmede ortak mesajlar verdi. Lavrov terörizme karış mücadelenin süreceğini belirtirken, Çavuşoğlu Ankara’daki büyükelçilik sokağının adının Karlov olacağını ilan etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Karlov, Suriyeli muhaliflerle temas içerisinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu. Bu gerçek, trajediye tamamen yeni bir açı kazandırıyor” dedi.

Ankara’daki Rus büyükelçiliğinin olduğu cadde trafiğe kapatıldı, elçilik binasında bayraklar yarıya indirildi.

ABD ve İran’ın Türkiye’deki bazı temsilcilikleri bugün kapalı. Gece saatlerinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önünde bir saldırgan pompalı tüfekle havaya ateş açmıştı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un bir polis tarafından vurulması, sadece Türkiye ve Rusya’nın değil dünyanın da bir numaralı gündemi.

12.10 : Toplantının açılışında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşurken bir Rus diplomatın ağladığı görüldü. Gözyaşlarını tutamayan diplomat, canlı yayın yapan televizyonların ekranlarına yansıdı.

12.00 : Suikast, Rusya’da beklendiği gibi medyanın manşetinde… Ria Novosti ‘Alçaklık ve provokasyon’, Kommersant ‘Rus Büyükelçi tüm Türkiye’nin gözü önünde öldürüldü’ ve İtar Tass ‘Anlamsız terör eylemi’ başlıkları attı. Moskovski Komsomolets ise, “Rusya’nın Ankara Büyükelçisini öldürerek, bir kez daha, Rusya’nın yeni tip bir savaşın içinde olduğu mesajını verdiler” yorumunu yaptı.

11.40 : Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, İran ve Rusya üçlü zirvesinin başlangıcında konuştu:

“Karlov’un öldürülmesine anında tepki gösterdiği için Türkiye’ye minnettarız. Alçak bir terör eylemi. Rus soruşturmacılar, Karlov’un öldürülmesini incelemek için Ankara’ya gitti. Suikastin ardında kimlerin olduğu olabildiğince çabuk bir biçimde ortaya çıkarılmalı. Naaşı, Ankara’ya Rus soruşturmacıları götüren uçak ile Moskova’ya getirilecek. Karlov’un öldürülmesi trajedisi, bizi terörizmle daha kararlı bir biçimde mücadele etmeye zorluyor. Teröristlere herhangi bir biçimde müsamaha gösterilemez. Cinayet Rusya, Türkiye ve İran olarak yapacağımız üçlü görüşmeyi çok daha gerekli hâle getiriyor. Bugünkü üçlü görüşmede bir anlaşmaya varılmasını bekliyoruz.”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, şu açıklamayı yaptı:

“Zor şartlarda görevini yapan çok iyi bir diplomattı. Rusya zaten her zaman en iyi diplomatlarını Ankara’da görevlendirir. Bu da ilişkilerimize verdiği önemin göstergesidir. Andrey Karlov, iyi bir diplomat olmanın ötesinde harika bir insandı. Şunu bilmenizi isterim, Rus halkı kadar Türk halkı da üzgün. İki taraf da biliyor ki, bu terör saldırısı esasen ilişkilerimize zarar vermeyi ve son dönemde ulaştığımız mesafeyi yok etmeyi amaçlıyor. Rusya ve Türkiye bunun farkındadır. Buna müsaade etmeceğimizi de defalarca tekrarladık. Alçak terör saldırısının arkasında kimler var, bunu da birlikte başaracağız. Sayın Putin’in önerisini Cumhurbaşkanımız Erdoğan tereddüt etmeden kabul etti. Uzmanlar Ankara’ya ulaşmak üzere. Uzmanlarımız birlikte çalışacaklar, şeffaf bir şekilde terör saldırısının arkasında ne var açığa çıkaracaklar. Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır. Kendisinin adını büyükelçilik binasının olduğu sokağa vereceğiz. Adını hem kalbimizde hem de Ankara’da yaşatacağız. Bir kez daha Rusya halkına ve sevgili dostum Lavrov’a başsağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun… Türkiye ve Rusya birlikte çalıştığı zaman neler yapabileceğini dünyaya gösterdi. İşbirliğimizi diğer alanlara da yayacağız. Böyle zor bir günde bile, bu toplantıyı yapmamızın da anlamı budur.”

11.25 : Karlov’un iki yıllık berberi Alper Kocaoğlu, büyükelçinin tıraş olmaya yakın koruma almadan eşiyle birlikte geldiğini söyledi. Kocaoğlu, “”Andrey bey, çok sakin bir kişiliğe sahipti, çok iyi Türkçe bilmediği için daha çok eşiyle sohbet ederdik, eşinin Türkçesi oldukça iyiydi. Eşi Marina hanım konuştuklarımızı Rusyaça’ya çevirir, Andrey bey ile konuşurduk. Olayı duyduğum anda şok oldum ve çok üzüldüm” dedi.

11.10 : Büyükelçi Karlov’un ölü muayene tutanağına göre vücuduna 9 kurşun isabet ettiği anlaşıldı. Olay yeri kamera kayıtlarını inceleyen savcılık ve emniyet birimleri, saldırganın 11 el ateş ettiğini tespit etti. Karlov’un vücudunda 11 delik bulunduğu, bunlardan ikisinin giriş-çıkış olabileceği bildirildi. Katilin kullandığı silah ise, Canik marka.

10.55 : Suikastin ardından bugün Ankara’daki Rus Büyükelçiliği önündeki cadde trafiğe kapatıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, cadde üstünde TOMA’lar var. Bayrakların yarıya indirildiği büyükelçilik binasında taziyeler kabul ediliyor. Girişteki panado ise, Büyükelçi Karlov’un saldırıya uğradığı ‘Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya’ sergisinin afişi duruyor.

10.45 : Bugün Moskova’daki üçlü zirvede yeni kararlar alınacağının sinyalini veren Lavrov, yazılı açıklamasında suikast emrini verenlerin planlarını boşa çıkaracak adımlar atılacağını söyledi.

10.25 : Doğan Haber Ajansı, suikastle ilgili gözaltı sayısının arttığını bildiriyor. Polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın ailesinin gözaltına alınmasının ardından, bu kez de FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Ata Okulları’nın Aydın Kuşadası şubesinde görevli saldırganın dayısını gözaltına aldı. İsmi açıklanmayan bu kişinin daha önce FETÖ soruşturmasında gözaltına alınıp serbest kaldığı öğrenildi. Halihazırda gözaltına alınanların sayısı 6.

10.00 : Büyükelçi Karlov’un otopsisi için Rusya’dan heyet geliyor. Otopsiyi Türk ve Rus yetkililer beraber yapacak. Heyet 11.00’de Ankara’da olacak. RİA Novosti’ye bilgi veren bir kaynak, heyette doktorlar ve psikologların yer aldığını söyledi. Haberin detayı için tıklayın…

09.50 : Rusya lideri Vladimir Putin, suikastin gerçekleştiği sırada Tahran’da büyükelçi olduğu dönemde öldürülen Aleksandr Griboyedov’un yazdığı bir tiyatro oyununu izlemeyi planlıyordu. Fakat Karlov’a silahlı saldırı düzenlenmesi sonrası bu plan iptal edildi. Griboyedov, 1829 yılında büyükelçi olarak bulunduğu Tahran’da büyükelçilik binasına aşırı dinci bir grup tarafından düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

09.40 : Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Büyükelçi Karlov’un, Suriye’deki barış sürecine destek olmak için muhaliflerle iletişim kurmak üzerinde çalıştığını duyurdu. Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Zaharova, “O, Suriyeli muhaliflerle temas içerisinde olan bir insandı, onlarla diyalog kurmak için çalışıyordu. Bu gerçek, trajediye tamamen yeni bir açı kazandırıyor” dedi.

09.35 : ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, suikastin soruşturmasında Ankara’ya destek vermeye hazır olduklarını duyurdu. Temsilci, Twitter’dan “Ürdün, Türkiye ve Almanya’daki mevkidaşlarımızla temas hâlindeyiz. ABD yürütülen soruşturmalara destek vermeye hazır” mesajını paylaştı.

09.30 : İran, yazılı açıklamayla suikasti kınadı. Açıklamada, “Bu canice eylem uluslararası hukukla hiçbir bağı olmayan radikal grupların, ülkeler arasında sorun çıkarma ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştırma hedefiyle bu tip barbarca eylemler gerçekleştirdiğini göstermektedir” denildi.

09.20 : Suikast, bugün tüm gazetelerin manşetinde. Gazeteler, ‘Hain plan’, ‘Kalleş FETÖ’den dostluğa suikast’, ‘Rus elçiye suikast’, ‘Vatan haini’, ‘Büyük sabotaj’, ‘Sırtımızdan vurulduk’, ‘Rus büyükelçiye karanlık suikast’, ‘FETÖ’den Türk-Rus ilişkilerine kurşun’, ‘Küçük elçi’ başlıklarıyla okuyucularının karşısına çıktı.

GÖZLER ÜÇLÜ ZİRVEDE
09.15 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suriye ve Halep’i görüşmek üzere bugün Moskova’da masaya oturuyor. Sergey Lavrov, büyükelçinin öldürülmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Bu barbarca suçu işleyenlerin Rusya-Türkiye ilişkilerindeki normalleşme sürecini bozma, özellikle de Suriye’deki terörle etkin mücadeleyi önleme amacı olduğundan eminiz. Bu girişim faydasız. Toplantıda atacağımız adımlar bu suçun arkasındakilerin planlarını boşa çıkaracak” demişti.

PUTİN’DEN MADALYA TALİMATI

09.10 : Büyükelçiye saldırı, Alman basınında da geniş yer buldu. Ankara ve Moskova’yı zor bir sınavın beklediğini belirten medya organları, her şeye rağmen bugün Moskova’da üçlü zirvenin toplanacağını aktarıyor. Landeszeitung gazetesindeki bir yorumda, “Olayın zamanlaması, tam da saldırganın bunu amaçladığına işaret ediyor. Zira Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bugün Türk ve İranlı meslektaşları ile Suriye’deki durumu ele almak üzere bir araya gelecek. Bunun dışında saldırının daha uzun vadeli bir hedefi de olabilir; jeopolitik durumun istikrarsızlaştırılması. Olayın içindeki tüm ülkelerin hükümet başkanları bir an önce gerilimi azaltmaya çalışmalı” denildi.

09.05 : Rusya lideri Putin, Büyükelçi Karlov’a devlet madalyası sunulması talimatını verdi. Rus lider, “Dışişleri Bakanlığı’ndan, anısının ölümsüzleştirilmesi için Karlov’a devlet madalyası verilmesini istiyorum. Karlov, görevdeyken hayatını kaydetti” dedi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ BUGÜN KAPALI

09.00 : ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul ve Adana’daki konsolosluk binası, bugün kapalı. Twitter üzerinden yapılan açıklamada, vize randevularının yeniden organize edileceği vurgulandı. Büyükelçilik önünde gece saatlerinde silah sesleri duyulmuştu. Haberin detayı için tıklayın…

08.45 : Anadolu Ajansı, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği önünde güvenlik önlemlerinin artırıldığını bildiriyor. Ajansın geçtiği bir fotoğrafta, binanın önünde TOMA’nın durduğu görülüyor.

NORMALLEŞMENİN MİMARI

08.40 : Rus medya organı Sputnik, suikaste uğrayan Büyükelçi Karlov’u Rus-Türk ilişkilerinde normalleşmenin mimarı olarak gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da, “Türk-Rus ilişkilerindeki krizin aşılması için elinden gelen her şeyi yaptı” dedi.

08.35 : İngiliz The Guardian gazetesi, suikastin Ankara ve Moskova’yı daha da yakınlaştıracağını yazdı. Karlov cinayeti ve 1.Dünya Savaşı’nı tetikleyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun veliahttı Arşidük Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle paralellikler kurulduğunu söyleyen gazetenin Dünya Haberleri Editörü Julian Borger, buna karşın Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini belirtiyor.

08.30 : İran’ın Ankara Büyükelçiliği, İstanbul, Erzurum ve Trabzon’daki başkonsoloslukları bugün kapalı. Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul, Trabzon ve Erzurum’daki tüm konsolosluklar 20 Aralık’ta (bugün) kapalı olacaktır. Tüm İranlıların bu bölgeleri ziyaretten kaçınmaya çağırıyoruz.” Haberin detayı için tıklayın…

08.20 : Ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaoğlu, Twitter üzerinden bir taziye mesajı yayınladı:

“Haince bir suikast sonucu kaybettiğimiz Büyükelçi Andrey Karlov’un ailesine ve dost Rus halkına taziyelerimi iletiyorum.”

07.00 : Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, barış ve insan hayatından yana olanlara da ateş açıldığını söyledi:

“Sadece Rus Büyükelçisine ateş etmediler, yüksek değerler içeren barış ve insan hayatından yana olanlara ateş ettiler.

Andrey Karlov’un silahı konuşmasıydı. Fakat katil başka dilde konuştu ve bu dil Andrey Karlov’un hayatı boyunca değerlerini koruduğu normal insanlar için kabul edilebilir bir dil değildi. Ve kahraman gibi hayatını kaybetti.”

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE SİLAH SESLERİ

04.40 : Ankara’daki ABD Büyükelçiliği binası önünde bir kişi pompalı tüfekle havaya 8-9 el ateş açtı. Silahı paltosunun içine saklayan Şahin S, bina önündeki polisler taarfından gözaltına alındı. İhlas Haber Ajansı, saldırganın polis otosuna bindirilirken “Allah’a yemin ederim. Bizimle oynamayın” diye bağırdığını aktarıyor. Haberin detayı için tıklayın…

02.15 : ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, bir taziye mesajı yayınladı: “Karlov’un ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Bir büyükelçinin öldürülmesi uygar düzenin bir ihlalidir ve evrensel olarak kınanmalıdır.”

01.50 : Moskova’da Rus basınına konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırının arkasında kimin olduğunu bulmak için Rusya ile birlikte çalışacaklarını söyledi: “Herkes bu alçakça saldırının hedefinin ne olduğunu çok iyi görüyor, biliyor. Öylesine alçak bir saldırı ki sırtından kalleşçe büyükelçi vuruluyor ve vefat ediyor. Biz bu alçak saldırının ilişkilerimize zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca bu saldırı, Rusya ve Türkiye arasında özellikle Suriye’de ateşkesin sağlanması, sivil insanların kurtarılması ve insani yardımların ulaştırılması, Suriye’de siyasi bir çözüm için iki ülke arasında oluşan iş birliğini de hedef almıştır ama biz Türkiye ve Rusya olarak buna müsaade etmeyeceğiz ve bu süreci devam ettireceğiz, iş birliğimizi daha da güçlendireceğiz. Özellikle de terör örgütlerine karşı dayanışmamızı ve iş birliğimizi daha da artırarak devam ettireceğiz. Bu saldırı ile ilgili soruşturmanın birlikte yürütülmesi konusunda Sayın Putin’in önerisine Sayın Cumhurbaşkanımız hemen olumlu cevap verdi. Rus uzmanlar da Türkiye’ye doğru yola çıkacaklar. Oluşturacağımız ortak heyetle bunu birlikte soruşturacağız ve ortaya çıkaracağız.”

00.35 : Polis Mevlüt Mert Altıntaş’ın Ankara Keçiören’de bulunan evindeki arama sona erdi, daire mühürlendi.

00.30 : Saldırı Birleşmiş ABD’den Azerbaycan’a, Birleşmiş Milletler’den İran’a birçok ülke tarafından kınandı.

00.00 : Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam bir fotoğraf sergisinde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Büyükelçiye suikast düzenleyen polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş, sanat galerisine düzenlenen operasyonla öldürüldü. Suikastin duyulmasıyla iki ülkeden de peş peşe açıklamalar geldi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin, saldırının bir ‘provokasyon’ olduğunun altını kalın bir şekilde çizdiler. Bugün Moskova’da gerçekleşecek Türkiye, Rusya ve İran üçlü zirvesi iptal edilmedi, üç ülkenin dışişleri bakanları Suriye ve Halep’i masaya yatıracak.

00.00 : Başkent Ankara’daki Rus büyükelçi Andrey Karlov’u hedef alan suikastle ilgili tüm gelişmeleri gün içinde ân be ân aktaracağız. Kaynak: Milliyet