RÖPORTAJ: Avrupa Parlamentosu kararı tartışılıyor…

BEŞİKTAŞLI NE DİYOR?.. (ÖZEL/ANKET) Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kararı gündeme yerleşti. Avrupa Parlamentosu’nun bu kararını Beşiktaşlılar, ekonomik hayata olumsuzyansıyacağını düşünüyor. Diğer yandan Avrupa Birliği’nin alternatifi olabilir mi sorularına da yanıt aranırken Avrupa ülkeleriyle diyaloğun tamamen kesilmeyeceğini düşünenler de bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı. Peki AB-Türkiye ilişkilerinde bundan sonra ne olacak?
Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öngören karar tasarısı, AP Genel Kurulu’nda onaylandı. Buna göre karar metni, bağlayıcı olmamakla birlikte siyasi açıdan önemli bir belge. AP, birlik üyelerinin bu metni görmezden gelemeyecek olmasından hareketle ‘geçici dondurma’ çağrısının önümüzdeki dönemde hayata geçirileceğini umuyor. Bu bağlamda, 15-16 Aralık’ta AB liderlerini Brüksel’de bir araya getirecek olan zirveden çıkacak olan karar, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından kritik öneme sahip olacak.
Başbakan Binali Yıldırım, kararın Türkiye için hiçbir önemi olmadığını söyledi. Binali Yıldırım, “Avrupa ile ilişkileri kopma noktasına getirmek Türkiye’ye zarar verir kabul ediyorum. Şangay Beşlisi’ne gelince bu AB’nin alternatifi olarak görülmemeli. Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle diğer ülkelerle de ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla dünyanın gidişatına bakmamız lazım. Çin, Hindistan, Pakistan gerçeği var. Bu ülkeler hızla büyüyor. Avrupa şu an durgun bir durumda. Bu bakımdan bizim doğu ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gayet doğaldır. Bu bir tehdit değil. İlişkilerimizi hem siyasi hem de ekonomik olarak geliştirmemiz gerekiyor. AB olmazsa Şangay olur diye bir tercih içinde değiliz” diye konuştu. AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik yaptığı açıklamada, “Bu kararı yok hükmünde sayıyoruz. İçerdiği vizyonsuzluk, hedefleri ve dili itibariyle ciddiye alınacak bir karar değil” şeklinde konuştu.
İşte Beşiktaş yaşayanları ve çalışanlarının AB ile ilgili görüşleri şöyle:

 Zeynep Bilici: Zaten bizi almamak için oyalayıp duruyorlar. Ama yine de Avrupa ile ilgili diyalogumuzu kesmek doğru olmaz. Bir çok açıdan Avrupa ile iletişim önemli. Avrupa Birliği ile diğer birlikleri şu an kıyaslama yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
Kadir Akın: Müzakareler geçici bir süre de olsa donduruldu… Bu konuda ne düşünebiliriz ki elbette iyi olmadı. Avrupa ülkeleriyle bağlar kopmamalı. Siyaset ve uygun bir dış politika yürütülmeli. Sorunlar acilen çözülmeli.
Şükrü Bey: Ekonomi çöktü. Doların durumu belli. Alışveriş yok. İhtiyaçlar üst düzey ama harcama yok. Çalışan, iş veren ve esnaf için büyük zorluk var. Esnaf kan ağlıyor. Acilen düzgün bir politika yürütülmeli. Hatta Arap Birlikleri’nin başına geçilmesi gerekiyor.
İsmet Bilici: Avrupa Birliği’nden hiç bir zaman umudumuz olmadı. Yıllardır oyalayıp duruyorlar. Olacağından da umudumuz yok. Ama yine de Avrupa’yla iyi geçinmemiz lazım. İlişkileri sıcak tutmak lazım. Çünkü ihracatımızın yüzde 40’ı Avrupa’ya yapılıyor. Diğer birliklere gelince Rusya ne istiyor, Şangay Birliği enerji konusunda… Türkiye’nin bu konuda menfaati ne olacak… Bunları bilerek bir tavır sergilemek gerekiyor.
Ali Bey: Müzakerelerin dondurulması olumsuz yansıyacak. Bizi Avrupa Birliği’ne alacaklar mıydı, yok hayır ama müzakerelerin dondurulması ticari hayatı da etkileyecektir. Ülkemizdeki yaşanan kriz malum. En hayırlısı içe yönelik yürütülecek bir kalkınma politikası. Öncelikle esnaf rahatlatılmalı.
Elif Hanım: Ekonomik olarak çözümler üretilmeli. Bir çok sıkıntı yaşanıyor. En önemlisi de ekonomik olarak bir dar boğaz içindeyiz. Sıkıntılı bir süreç yaşanırken Avrupa Birliği ile gelişen bu olumsuz durumun ülke ekonomisi etkileyeceğine inanıyorum. Bunun düzelmesini istiyorum.
Feyyaz Dicle Sözeri: Müzakerelerin dondurulması bize ekonomik olarak yansıyacak. Ekonomik olarak dar boğaza girmeden bağları ayakta tutarak düzgün bir politika izleyip geleceği tam olarak şekillendirmeliyiz. Avrupa Birliği çalışmaları ile diğer birlik konularını aynı kategoride düşünmek doğru olmaz.
Ali Erdoğdu: Avrupa ülkeleriyle bağları koparmayalım. Bir çok açıdan bu bizim için önemli. Avrupa Parlamentosu’ndan çıkan geçici de olsa müzakerelerin dondurulması ifadesi bir çok açıdan bizi olumsuz etkileyecektir. Bu konuda gelecek için doğru adımlar atmak gerektiğini düşünüyorum.
Musa Aydoğdu: Avrupa’yla bağlarımızı koparmamamız lazım. Ekonomik kriz patlamamalı ama ticari olarak olumsuz bir şekilde etkileneceğimizi düşünüyorum. Bunun için düzgün adımlar atmamız gerekiyor. Tedbir almalıyız.
Fatih Karaçar: Avrupa Birliği ile müzakerelerin dondurulduğuna ilişkin haberleri izliyoruz, dinliyoruz. Ticari hayatın etkileneceği konusunda düşünceler oluşuyor. Bir çalışan olarak çalışma hayatının kolaylaştırılması yönünde projeler bekliyorum.
Kenan Kıvrık: AB’ye gireceğimiz zaten hiç tahmin etmiyordum. Bunun siyasi bir baskı olduğunu düşünüyorum. Ticari ilişkiler bozulmaz. Avrupa’daki ekonomik kriz de hat safhada. Bu siyasi karar, ama ekonomik alanda işbirliği yapmak zorundalar.