KÜLTÜR: ‘Görümce’ film yorumu

Senaryosunu Gupse Özay’ın yazdığı filmin yönetmenliğini Kıvanç Baruönü yaptı. Gupse Özay, Buğra Gülsoy, Eda Ece’nin rol aldığı filmin konusu erkek kardeşine çok düşkün Yeliz’in, kardeşinin evleneceği kızı kıskanması ve aralarını bozmak için çeşitli planlar yapmasını anlatan bir komedi filmi.

'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu

Filmdeki her karakter, hayatın içinde hepimizin gördüğü kişiliklerden hayat bulmuş. Bir yanda süslenmeye, dış görünüşe düşkün, estetik ve kozmetiği abartılı bir şekilde kullanan kadınlarla, diğer yandan entel ve doğallığı tercih eden kadın tiplerini görüyoruz. Bu her bir karakterin özellikleri filmde abartılarak tasvir edilmiş. Bazı sahnelerde gerçeklikten fazlasıyla koparak yapılan espriler olsa da, eğlenceli bir film olmuş. Yapılan espirili anlatımın altında, topluma mesaj da veriliyor. Filmde karakterlerin iç dünyasına fazla girilmemiş olsa da, Yeliz’in içindekini hayatta uygulamaya geçirememiş, küçük yaşta kardeş sorumluluğu almış ve kalbinde hayal kırıklıkları taşıyan, hayatta süslenmekten başka bir uğraşı da olmadığı için, tüm ilgisini kardeşi üzerinde yoğunlaştırıp, kardeşini takıntı haline getirmiş bir kişilik olduğu aktarılabilmiş. Aynı durumu diğer karakterler için söyleyemesek de, onlarında iç dünyalarına dair bir dokunuş yapılmış.

'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu

Filmde birbirinden zıt karakterlerin çatışmalarının sonucu birlik ve beraberliğe de varılıyor. Yeliz, kardeşinin sevgilisi Deniz’den ne kadar nefret etse de, içinde asıl var olanı dışarı çıkarmasına o vesile oluyor. Kardeşi ile arasında tekrar eden bu sorun çözüme ulaşıyor. Deniz’in iş yerine giderek sorun çıkarmak isterken, yavaş yavaş Yeliz’in iş projesine dahil oluşunu görüyoruz. Hayatında eksik olan aşkı buluşunu, projeyi geliştirmesini, kendisiyle ve çevresiyle barışmasına tanık oluyoruz.

Film’deki reklam projesi ile toplumdaki bir yanlış da gösteriliyor. Bir çok kişi, çocuklarını büyütürken onları olmadık kalıplara sokuyor. Üstünün kirlenmemesini, prenses ya da prens olduğu hayaliyle büyütüyor. Kadınların da her şeyi yapabilecekleri, toplumdaki yanlış olan algının kırılabileceği yan fikir olarak veriliyor.

Sonuç olarak, ‘Görümce’ filminde, abartılı bir komedi dili kullanılmış olsa da, oyuncu kadrosu ve renkli atmosferi ile bu soğuk kış günlerinde neşeli vakit geçirmek isteyenlerin izleyebilecekleri bir film.

Filmden kareler:

'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu
'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu
'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu
'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu

'Görümce' film yorumu
‘Görümce’ film yorumu