SAĞLIK: Kışa özel beslenme tavsiyeleri

Soğuyan hava ve güneşin etkisini yitirmesiyle kış aylarında beslenme daha önemli hale geliyor. İşte kışın vücut direncinizi artırmak için beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler…

Kışa özel beslenme tavsiyeleri

Kış aylarında güneş ışığının azalması ve günlerin kısalması ile birlikte depresyon hali ve stres durumları daha fazla görülüyor. Mevsimsel bir durum olan bu döngüde sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayat tarzı haline getirerek vücut direncini artırmak ve olumlu bir psikoloji içine girmek daha kolay hale geliyor. Özellikle mutluluk hormonlarını harekete geçiren besinler tüketmek sağlığımız üzerinde olumlu etkilere sebep oluyor. Bağışıklık sistemini koruyan ceviz, badem ve keten tohumu gibi kuruyemişleri yeterli miktarda tüketmek sizi mevsimsel hastalıklar olan grip ve nezleden de koruyor.

Siz de kışa özel beslenme önerileri ile sağlıklı kalabilirsiniz.

1. Kışın vücut direncini artıran ve hastalıklarla savaşmak için C vitamini ihtiyacını karşılayan taze meyve sularından içmek oldukça faydalı. Taze sıkılmış elma, greyfurt, mandalina ve portakal gibi meyvelerin suyunu içebilirsiniz. Meyvelerin suyu sıkıldıktan sonra hemen içilmesi içerisindeki vitaminin kaybolmasını önlüyor.

2. Kış aylarında hava sıcalığı düştüğü için metabolizmamız otomatik olarak daha yağlı ve şekerli besinlere yönelebilir. Bu durum da bizi kilo almaya daha meyilli bir hale getirebilir. Bunu önlemek için tam tahıllı besinlere yönelmekte fayda var. Kepekli pirinç, kepekli makarna ve kepekli ekmek türleri daha kaliteli beslenme alışkanlıkları geliştirmeye yardımcı olur.

3. Kış sebzeleri olan pırasa, ıspanak, kereviz ve lahana gibi çeşitlere sofranızda yer vermelisiniz. Bu sebzeler daha iyi bir sindirim sistemine sahip olmanıza yardım eder.

4. Kahvaltı konusunu kış aylarında da ihmal etmemek gerekiyor. Her gün düzenli kahvaltı yaparak daha dinç ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkün. Kahvaltıda protein ve lif zengini yiyecekler metabolizma hızını artırıyor.

5. Soğuk algınlığına karşı etkili olan E vitamini yönünden zengin bir beslenme programını kış aylarında uygulayabilirsiniz. Böylece hastalık ve virüslerden korunmuş olursunuz. E vitamini içeren kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelere sofranızda yer açın.

6. Kış mevsiminde sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanarak hem formunuzu korumak hem de sağlıklı kalmak mümkün. Sebze ve meyveleri posası ile birlikte tüketmek bağırsak faaliyetlerini artırarak daha kolay bir sindirim sağlar. Havuç, brokoli, maydanoz, kabak ve elma tüketmeye özen gösterin.

7. Kışın vücut ısısını dengede tutmak için bol su tüketmeyi unutmayın.

HÜRRİYET