DÜNYA: Putin: “Erdoğan ile anlaştık”

Halep’teki tahliyede baş rolü oynayan Rusya ve Türkiye’den yeni bir adım geldi. Rusya lideri Putin, Suriye barış görüşmelerinin Kazakistan’da yapılmasını taraflara önereceklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de çatışan tarafların kabul etmesi durumunda Astana’da yeni bir zeminde görüşmelere devam edilmesi üzerinde anlaştıklarını bildirdi.

Putin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili soruları cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son telefon görüşmesiyle ilgili Putin, “Geçen gün telefon konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çatışan taraflara barış görüşmelerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da yeni bir zeminde devam etmesini önerme hususunda anlaştık. Biz kendi tarafımızdan Suriye yönetimine, Türkiye Cumhurbaşkanı ise silahlı muhalefet temsilcilerine öneride bulunacak. Çatışmanın taraflarının kabul etmesi durumunda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e bu süreci desteklemesi için ricada bulunacağız.” şeklinde konuştu.

Bu yeni zeminin Cenevre görüşmelerine rekabet edecek bir platform değil, Cenevre görüşmelerini tamamlayacak bir platform olacağına dikkat çeken Putin, her durumda siyasi çözüm aramanın doğru olacağını belirtti.

-Sivillerin hayatını korumak için Türkiye’nin yardımı

Sivillerin hayatını korumak için silahlı grupların Halep’ten çıkarılması hususunda Ankara ile daha önce anlaştıklarını hatırlatan Putin, “(Suriye’de) ne olduğuna bakılırsa, özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı ile St. Petersburg ziyareti esnasında anlaşmaya vardığımız şeyler gerçekleşmektedir. Biz her şeyden önce sivillerin hayatını korumak için silahlarını bırakmaya hazır olan bu grupların tahliyesine Türkiye’nin yardımcı olması hususunda anlaşmıştık.” diye konuştu.

Putin, Halep’in kurtarılmasından sonra durumun normalleşmesi için bir sonraki aşamanın ise ateşkesin sağlanması olduğunu vurguladı.

Ayrıca Putin, Palmira’nın düşmesini ise uluslararası koalisyonun ve Suriye ordusunun koordinasyonsuzluğunun sonucu olarak niteledi.

Suriye’de savaşı bitirmek için yapılan görüşmeler halihazırda İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. Ankara ve Moskova’nın gündeme getirdiği söz konusu teklifin, masadaki taraflarca kabul edilmesi bekleniyor. Kaynak: Milliyet