AKTÜEL: Fındık fıstıkla besleniyorlar

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde özellikle Afrika kökenli hayvanlar, kış şartlarından etkilenmemeleri için vitamin ve mineralli besinler, enerji değeri yüksek kuru üzüm, fıstık ve incir gibi gıdalarla besleniyor. Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Özsöyler, ceylan, geyik, karaca, fil, zürafa, lama ve diğer hayvanların kuru üzüm, fıstık ve incir gibi kendilerine enerji veren yiyeceklerle beslendiğini söylüyor.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde, özellikle Afrika kökenli, sıcak iklim ortamından getirilen hayvanlar için özel kış menüsü hazırlanıyor. Vitamin ve mineral değeri yüksek sebze ve meyvelerle beslenen hayvanlara incir, kuru üzüm ve fıstık gibi enerji içeren yiyecekler veriliyor. Yüz ölçümü ve barındırdığı türler bakımından Türkiye’de ilk, Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sırada yer alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde havaların soğumasıyla hummalı bir çalışma başlatıldı.
Yaklaşık 330 türde 7 bin 500 hayvanın barındığı hayvanat bahçesinde özellikle Afrika kökenli hayvanları soğuktan korumak için çeşitli önlemler alındı. Fil, leopar, şempanze, jaguar, zebra ve zürafalar başta olmak üzere çok sayıdaki hayvanın bulunduğu mekanlara ısıtıcılar konurken, yılan ve timsahlar için de alttan ısıtmalı sistemler devreye sokuldu.

Yaz kış ziyaret ediliyor
Isıtıcılarla alınan önlemlerin yanı sıra hayvanların menüleri de yenilendi. Vitamin ve mineral yönünden zengin meyve ve sebzelerle beslenen hayvanlara her gün kuru üzüm, fıstık ve incir gibi enerji değeri yüksek gıdalar veriliyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, yaptığı açıklamada, hayvanat bahçesinin Gaziantep’in göz bebeği olduğunu belirtti. Sadece yaz aylarında değil kışın da pek çok ziyaretçiyi ağırlayan hayvanat bahçesinde kış için bir takım önlemler alındığını dile getiren Özsöyler, hayvanların soğuktan etkilenmemesi için düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.

Darıca Hayvanat Bahçesi’ne yeni misafir
Kocaeli’deki Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’ne İtalya’dan çizgili sırtlan getirildi, yeni üyesiyle hayvanat bahçesindeki tür sayısı, 288’e yükseldi.İtalya’dan özel olarak hazırlanan kafesle uçağa konularak yola çıkarılan dişi sırtlan, akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı’na getirildi.Gümrükteki işlemlerin ardından bir panelvanla Darıca’ya getirilen sırtlan, uzun süren uğraşlara rağmen, doğal yaşam ortamına uygun olarak inşa edilen barınağına yerleştirilen taşıma kafesinden çıkmadı.Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Genel Müdürü Yücel Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk defa bir hayvanat bahçesinin çizgili sırtlan türüne ev sahipliği yapacağını belirterek, böylece hayvanat bahçesindeki tür sayısının 288’e yükseleceğini söyledi.Bugün, İtalya’dan yola çıkarılan dişi çizgili sırtlanın Darıca’ya ulaştığını yarın da Almanya’dan bir erkek sırtlanın geleceğini anlatan Yılmaz, “Çizgili sırtlanlar aslında Türkiye’ye özgü bir tür. Geçmiş yıllarda Türkiye’de bolca görülen, günümüzde de foto kapanlarla zaman zaman tespit edilen hayvanlar. Yaşam alanlarının işgali, dengesiz avlanma nedeniyle günümüzde neredeyse yok denecek kadar az.” diye konuştu.

Oda sıcaklıkları 15 derecenin altına inmiyor
Özsöyler, hayvanat bahçesinde özellikle Afrika kökenli hayvanların ısınmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlatarak, “Kış aylarında en çok fillerimiz, leoparlar, jaguarlar, zebralar soğuktan etkileniyor. Özellikle zebralar, aslanlar, leoparlar, jaguarlar, yılanlar ve fillerin bulunduğu mekanın sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Bizler de mutlaka ısıtıcıları yakarak buraların ısınmalarını sağlıyoruz. Sürekli gerekli kontrolleri yapıyoruz” dedi.
Kışın etkilerinden korunmaları için tüm hayvanları protein yönünden zengin yiyeceklerle beslediklerini ifade eden Özsöyler, “Ceylan, geyik, karaca, fil, zürafa, lama ve diğer hayvanlara kuru üzüm, fıstık ve incir gibi kendilerine enerji veren yiyeceklerle besliyoruz. Kendilerini soğuktan koruyacak, özel vitaminlerle de destek veriyoruz. Diğer tüm hayvanlarımıza da vitamin ve mineral yönünden zengin meyve ve sebzeler veriyoruz” bilgisini aktardı.

YENİ ŞAFAK