KÜLTÜR: Sosyal medyada bağışta bulundular

2009 yılında kaybettiğimiz eğitimci, tıp doktoru, yazar, akademisyen Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bugün doğum günü. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu olan Saylan’ın kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadelenin de ayrı bir yeri bulunuyor.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kurucusu, tıp doktoru, yazar, akademisyen ve eğitimci Türkan Saylan’ın bugün doğum günü. Aynı zamanda Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nın da kurucusu olan Saylan’ın eğitime yaptığı katkıların da özel bir yeri bulunuyor.
13 Aralık 1935’te İstanbul’da doğan Türkan Saylan, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1968 yılında deri ve zührevi hastalıklar uzmanlığı alan Saylan, 1968 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı.
İngiltere ve Fransa’da çalışmalar yapan Saylan, 1977 yılında profesör oldu ve 1982-1987 yıllarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981–2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü.
1976 yılında lepra diğer bir adıyla cüzzam çalışmalarına başladı ve Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurdu. 1986’da Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü”nü aldı. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapan Saylan, aynı zamanda Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydı.
1957’de evlenen, iki oğlu olan Saylan’ın iki torunu bulunuyor. 17 yıl meme kanserine karşı mücadele eden Saylan, 18 Mayıs 2009’da hayata gözlerini yumdu.
1989 yılında, “Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak” amacı ile oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucusu olan ve Genel Başkanlığını yürütmüş olan Saylan, 14 Nisan 2007 Ankara-Tandoğan ve 29 Nisan 2007 İstanbul-Çağlayan Cumhuriyet Mitinglerinin organizasyonunda ve icrasında bulunmuştu.
Ergenekon Operasyonu dahilinde 13 Nisan 2009’da, oturduğu ev ve başkanlık ettiği ÇYDD’nin çeşitli merkezlerinde aramalar yapılmış, bazı ÇYDD yöneticileri göz altına alınmış, birçok bilgisayar ve belgeye el konulmuştu.
SOSYAL MEDYADA BAĞIŞTA BULUNDULAR
Diğer yandan Türkan Saylan’ın doğum günü nedeniyle bugün sosyal medyada paylaşım yapanlar, ayırca ‘Eğitim’ yazıp 4622’ye gönderip, ÇYDD’ye 10 lira bağışta bulunarak kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunuyorlar.
Kaynak: SÖZCÜ