Dostlara mektup!..

Arkadaşlarımız şöyle bir haber yapmış, dikkatimi çekti, köşeme taşımak istedim; “Beşiktaş Medya Grup; Beşiktaş-Benfica maçında yeni bir rekora daha imza attı. Twitter üzerinden 5 dakikalık canlı yayın yapan 291.000 takipçisi olan Beşiktaş Medya Grup @besiktascomtr hesabı yaklaşık 5.000 canlı izleyiciye ulaştı. Büyük beğeni kazanan ve istek alan periscope canlı yayını üzerine yet-kililer her maçtan önce bu tür yayınların yapılmasını kararlaştırdı. Yayının tekrar izlenme oranı da müthiş bir şekilde takip edildi.
Öte yandan yayın sonrası onbinlerce geri dönüş alındı.
Bu arada; Beşiktaş Medya Grup yetkilileri Twitter’da 290.000 takipçinin geçildiğini, Facebook üzerinden ise 176 bin takipçinin yakalandığını belirterek; hedefin 500.000 rakamı olduğunu açıkladılar.”
Evet haber aynen böyle…
GAZETECİLİK DEĞİŞMEDİ ÇEŞİTLENDİ
Bizler 1980’li yılların başında gazeteciliğe başladığımızda bu türden iletişim alanları yoktu. Hürriyet’te ilk günden bugüne kadar, nasıl güzel bir fotoğraf çekeriz, nasıl güzel bir haber yakalarız onun derdinde idik sadece… Bir de haftalık haber ödüllerimiz vardı. Büyük jüri toplanır, binlerce haber içinden en iyisini seçer ödül verirdi. Her hafta onu bekler, almaya çalışırdık, rekabet içinde… Bu türden 20/25 ödülüm vardır onu da söyleye-yim. Çeşitli haberler üzerine…
BÜYÜMEK İÇİN İNTERAKTİF MEDYA
Gazetecilikte durum değişmedi, yine iyi haberin peşindeyiz, ama sistem gereği çeşitlilik arttı. Artık sosyal medya var ve interaktif bir durum söz konusu…
Belki rakamları yazdım diye, takipçi yarıştırıyorsunuz diyebilirsiniz ama bu takipçileri küçümsememek lazım, bir yerde bizim raytingimiz, trajımız bu insanlar… Anında haberi veriyorsunuz, fotoğrafı paylaşıyorsunuz ve dönüş alıyorsunuz. Bir haberci için bundan güzel bir şey olabilir mi? Akıllı telefonlarımız belki susmuyor. Her yerden ileti mesajları geliyor, sosyal hayatımız bitti, bitecek duruma geldi, ama bu bir yaşam biçimi bu durum biz gazeteciler için artık bu devirde…
…Ve çağa ayak uydurmazsanız yok olur gidersiniz. Marka olmak kolay değildi, şimdi rekabetin ve teknolojinin yoğun olduğu dönemde daha da zorlaştı.
Bizim misyonumuz “Beşiktaş Medya Grup” markasını yayıncılıkta dünyanın her yerine yaymak… Bunu yaparken de kişisellikten uzak kurumsal düşünüyoruz. Örneğin ben kişisel hesabımı ayda yılda bir kaç kez kullanırken, kurumsal hesaplarımız müthiş derece de faal çalışıyor. Yaklaşık 10 kişilik bir ekip gündemden tutun, siyasete, spordan, kültüre, eğitimden sağlığa her konuda günde en az 100 son dakika haberi ve bir o kadar da yorum giriyor. Ayrıca bizim www.besiktas.com.tr şeklinde çok özel bir ismimiz var. İnternet sitemiz bu yoğun takipçisi olan hesaplara bağlı olunca, haber portalı da ister istemez tavan yapıyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN YAZILI BASIN!..
Artık basın olarak kullandığımız tabir bile medya şeklinde değişti. Önce yazılı basın, ardından radyo, televizyon, sonra sosyal medya… Kendimizden örnek verelim. Hedef kitlemiz Beşiktaş!.. Önceleri gazete çıkartır, sonra yeni bir gazete daha… YAYSAT’a ver, kamu kurulları, özel sektör, mahalle muhtarları, kültür merkezleri, stada koy… Uğraş dur. Gazete Beşiktaş adı altında yazılı basın olarak da var olduğumuzdan şimdi de benzer çalışmalarımız var. Beşiktaş’ın olduğu her yerde görünmek zorundayız. Elden satışlarımız da yüksek.
Ama teknoloji ile, dünya küçüldü, Gazete Beşiktaş’ı aldık biz de internete koyduk, New York Times, Washington Post nasıl aynı gün herkese açık ücretsiz web üzerinden okunuyorsa, aylık yayınlanan Gazete Beşiktaş’ın da ulaşmadığı yer kalmadı. Gazetemiz, Amerika, Avrupa, Asya vb. aklınıza neresi gelirse okunuyor internet üzerinden sayfaları çevirerek…
Özetle; Beşiktaş’la beraber artık bırakın yerel veya ulusal marka olmayı bir dünya markası olma yolundayız diyebiliriz rahatlıkla… Eğer 5 dk bir deneme mahiyetinde canlı yayını 5 bin kişi izliyorsa, Twitter ve Facebook toplamında 500.000’e yakın takipçi barındırabiliyorsak bu bize destek verenlerin başarısıdır. İşte teknoloji böyle birşey!.. Tabii kullanmasını biliyorsanız.
DÜNYA KÜÇÜLDÜ
HER YERE ULAŞIYORUZ
Gazete okumak, gazeteyi elinize alıp karıştırmak, müthiş zevk verir insana… Kitap okumak da öyle… Radyo dinlemek ve tv seyretmek de ölmeyecek hiç kuşkusuz. Çünkü, entellektüel bir düzey bu…
Bunu çeşitlendirmek lazım o kadar!.. Biz her zaman bunun bilincinde olduk, onun için yıllardır ayakta ve etkiliyiz. Şimdi bir yeni uygulama daha getiriyoruz 2017 yılında… Sarı basın kartlı gazetecilerden oluşan ekibimiz hazır. Uzun süredir düşündüğümüz çalışmaları hayata geçiriyoruz. Gazete Beşiktaş’ın her türlü haberin yer alabileceği biçimde artık günlük yayınlanması planlanı-yor. İnternet üzerinden sayfaları aynen basılmış biçimde… Diğer yandan Gazete Beşiktaş yine ayda bir basılacak matbaada ve tüm Beşiktaş’a dağıtılacak. 17 yıldır zaten 10.000 net bir baskı ve satışımız var. Ama bu yeni uygulama ile 500.000 okuyucu sadece internet sitemizden değil, Gazete Beşiktaş’tan da faydalanacak.
İLK VE TEK OLMAK RİSKTİR
İnternet haber portallarına ayrı bir parantez açmak lazım. Bu çağda haber siteleri önemli… Haberler artık anlık, saniyelik dünyanın her yerine yayılıyor. Biz de bundan 15 yıl önce “Beşiktaş Medya Grup” markası adı altında haber portalı oluşturduk. Saygın ve etkili bir biçimde, bağımsız ve objektif yayın yapıyor. Bu yepyeni bir denemeydi yıllar önce… Sadece spor değil, tüm haberleri vermek, verebilmek cesaret işiydi. Hem de alışılmışın dışında bir uygulama ile… Ama çok tuttu, ilgi büyük ve gün geçtikçe büyüyor. Halen de ilk ve tekiz bu konuda… Bu da inandırıcılığı artırıyor. Eğer inandırıcı ve herkesin sevdiği kabul ettiği yılların bir markasının adı altında yayın yapmı-yorsanız, bir hesap açıp, yorum yapmak, kendini anlatmak ne kadar et-kili ve inandırıcı olabilir ki? Bunu böyle düşünmek lazım. Zaten akıllıca hareket edenler kazanıyor…
Özetle; iletişimin gücü arttı, medyanın gücü arttı. Onun için, doğru kullanıldığı zaman zaten 4. güç yerine zaman zaman 1. güç olarak bile algılanan medya konusunda önce biz meslek sahiplerine çok iş düşüyor.
Bizi yönlendirecek olan da sizlersiniz.
SAVAŞARAK ÇALIŞARAK!..
Biz yıllardır ayakta duruyor ve her geçen gün büyüyorsak, bu durum sizler sayesindedir.
Bizler; savaşarak, çalışarak bu günlere geldik!.. En önemli nokta da; yaptığımız başka iş yok!.. Yani göbekten bağlı değiliz kimseye!..
Dostu da düşmanı da biliriz. Tertemiz insanları da, sahtekarları da…
Hep objektif, hep tarafsızız. Haberler çeşitli, yorumlar hürdür bizde…
Varsa bir bedel öderiz, ama asla pes etmeyiz.
Bu kadar kişinin sorumluluğu, “Beşiktaş” gibi bir markanın ağırlığını taşıyoruz.
Belki onun için bu kadar etkin, bu kadar iddialı, bu kadar güçlü ve güvenliyiz.
Daha çok yolumuz var… Bu yolculukta; bize inanan, bizle yürüyen dürüst ve samimi insanlara bir kez daha sonsuz teşekkürler.
İyi ki varsınız.