EMLAK: Ev alacaklar için: Metrekare nasıl hesaplanır?

Gerek ev alırken gerekse ev satarken en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de, metrekare hesabının doğru bir şekilde yapılmasıdır. Çünkü metrekare hesaplaması, aynı zamanda evinizin alan hesaplaması anlamına gelmektedir. Peki, metrekare hesaplarken nelere dikkat edilmelidir?

Evinizin Yaşam Alanını Doğru Bir Şekilde Hesaplayın
Satışa çıkardığınız ya da almayı düşündüğünüz evin metrekaresi, aslında bu evin yaşam alanını tam olarak ortaya koymayabilir. Özellikle tüm alanın hesaplandığı durumlarda ise en önemli nokta, brüt ve net metrekare hesaplamasını doğru bir şekilde ayırabilmektir. Çünkü brüt metrekare hesabında; duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi yaşam alanı olarak kullanılmaya elverişli olmayan ölçütler de, hesaplamaya dahil edilmektedir.

Bu nedenle özellikle evin yaşam alanını hesaplamak istiyorsanız, evin her bir odasının ayrı ayrı hesaplanması ve bu değerlerin toplanması, en doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Yaşam alanınızın net değerlerini çıkardığınız zaman da, mobilyalarınız, aksesuarlarınız ve yaşam alanlarınız için doğru bölümlendirmeyi çok daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Her Bir Oda İçin Metrekare Nasıl Hesaplanır?
Evinizdeki bir odanın metrekaresini ölçmek istiyorsanız, yapmanız gereken işlem son derece basittir. Ancak bir odanın metrekaresini ölçmek için o odanın dikdörtgen şeklinde olması, her zaman daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. İki kenarın uzunluklarını birbiri ile çarptığınız zaman ise, o oda için metrekare cinsinden alan hesaplamasını yapmış olacaksınız.

Yine de her zaman dikdörtgen bir odaya sahip olmayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda evin ya da odanın imar planı ile ölçümleme yapmanız daha doğru olacaktır. Bu nedenle özellikle bombeli ya da yuvarlak yapıda köşelere sahip bir odayı ölçmek isterken, odanın bombeli kısımlarını dik üçgenlere ayırmanız, en yakın sonucu elde etmenizi kolaylaştıracaktır. Bir dik üçgenin alanı, birbirine dik olan iki kenarın çarpımının yarısına eşit olacağından, çıkan sonuçları birbiri ile topladığınızda alanınızın metrekaresini rahatlıkla hesaplamış olursunuz.

Dikdörtgen M2 Hesabına Bir Örnek
Örneğin, iki farklı kenar uzunluğu bulunan bir odanın alan hesabını ele alalım. Duvarlardan biri 200 cm, diğeri ise 150 cm değerlerine sahipse, yapacağınız işlem bu iki değeri birbiri ile cm ya da metre cinsinden çarpmanız olacaktır.

2.00 cm x 1.50 cm = 30.00 m²

Kısaca bu örnekteki odanın yaşam alanı 30 metrekare olarak belirlenmiş olacaktır. Bu alan, net değeri verdiği için, tamamı yaşam alanınız için kullanılabilir anlamına gelmektedir. Bu nedenle özellikle ev satın almayı düşünüyorsanız, satıcı ile iletişime geçtiğinizde net alan bilgisini mutlaka edinmelisiniz. Kaynak: Milliyet