DÜNYA: İstanbuldaki hain saldırıya dünyadan tepkiler

Beşiktaş’taki terör saldırısına dünyadan tepki yağmaya devam ediyor… İşte dünyanın dört bir yanından gelen son açıklamalar!

BM GÜVENLİK KONSEYİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını “en sert biçimde” kınadı.

BMGK’daki 15 üyenin onayıyla kabul edilen basın bildirisinde, İstanbul’daki “adi ve korkakça işlenen terör saldırısında” en az 39 kişinin hayatını kaybettiği, 155 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Saldırının “en sert biçimde” kınandığı bildiride, Türk hükümeti ve halkı ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye mesajları sunuldu.
Terörizmin uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehdit olduğu vurgulanan metinde, tüm ülkelere, söz konusu terör saldırısının failleri, organizatörleri ve azmettiricilerinin yakalanarak yargı önüne çıkarılması için Türkiye ile aktif iş birliği yapmaları çağrısında bulunuldu.
Bildiride, gerekçesi her ne olursa olsun ve her nerede ve kimler tarafından işlenirse işlensin terörizmin meşru görülemeyecek bir suç olduğunun altı çizilerek tüm üye ülkelerin terörle uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülükleri gereğince mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.

ABD

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Beşiktaş’taki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Associated Press’in haberine göre, Carter yayımladığı açıklamada, “Bu eylem sadece, bu saldırıları kınama ve bıkıp usanmadan terörle mücadele etme konusunda Türk müttefiklerimizle omuz omuza durma kararlığımızı artırır” ifadesini kullandı.

ABD’nin DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon ve NATO çerçevesinde Türkiye ile yakın çalışma taahhüdünü sürdüreceğini sözlerine ekledi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, İstanbul’daki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Kral Selman’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, masum insanlarının hayatını kaybettiği saldırının şiddetle kınandığı ve kabul edilemez olduğu belirtilerek Suudi Arabistan’ın Türkiye’nin güvenlik ve istikrarını hedef alan bu gibi terör saldırıları karşısında Türkiye’nin yanında olduğu vurgulandı.

Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade eden Kral Selman, mesajında şunları kaydetti:

“İstanbul’da düzenlenen, sivillerin hayatını kaybettiği terör saldırısını derin üzüntü ve hüzün içinde öğrendik. Bu terör saldırısını şiddetle kınadığımızı belirterek size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak en derin taziyelerimizi iletiyorum. Allah’tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralananlara da acil şifa temenni ediyorum. Yüce Mevla’dan kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve halkını her türlü sıkıntıdan korumasını temenni ediyorum.”

Birinci veliaht Prens, İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz ve ikinci veliaht Prens, Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz de İstanbul’daki terör saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Mesajlarda, masum insanları hedef alan bu terör saldırısının şiddetle kınandığı ve kabul edilemez olduğu ifade edilerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa temennisinde bulunuldu.

IRAK

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleştirilen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, terör saldırısını kınayan Masum, mesajında şunları kaydetti:

“Tüm dini yasa, insani, norm ve uluslararası hukuka aykırı terör saldırılarından dolayı şahsım, Irak hükumeti ve halkı adına siz ve Türkiye Cumhuriyeti halkına derin üzüntü ve taziyelerimi iletiyorum. Bu iğrenç suçtan dolayı sizlerle aynı üzüntü ve duyguları paylaşırken, terör riskine karşı Irak halkının dost Türk halkıyla tam dayanışmasını bildiriyoruz.”

Mesajında terör örgütlerinin bitirilmesi için bölgesel ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine işaret eden Masum, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal da yaptığı açıklamada, terör saldırısını kınayarak, bölge ülkelerinin, terörle birleşik bir stratejiyle mücadele etmesi gerektiğini belirtti, bunun ideolojik ve finansman kaynağının bitirilmesinin önemine değindi.

YUNANİSTAN

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İstanbul’daki terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayarak taziyelerini iletti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Yunanistan Başbakanı Çipras, dün gerçekleşen hain terör saldırısı çerçevesinde taziyelerini iletmek için Başbakan Yıldırım’ı telefonla aradı.

Telefon görüşmesinde söz konusu terör saldırısını şiddetle kınadığını belirten Başbakan Çipras, başta saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları olmak üzere, tüm Türk halkına ve hükümete başsağlığı, yaralananlara acil şifa diledi. Başbakan Çipras, Yunanistan olarak terörü kaynağı ne olursa olsun lanetlediklerini, bu bağlamda Türkiye’nin terörle mücadelesine güçlü destek verdiklerini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Taziye dilekleri ve dayanışma mesajı için Çipras’a teşekkür eden Başbakan Yıldırım ise, Türkiye’nin DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle eş zamanlı yürüttüğü mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım, terörün küresel bir tehdit olduğunu hatırlatarak bu tehditle mücadelenin uluslararası iş birliği gerektirdiğini, bu bağlamda komşu Yunanistan’ın iş birliğinin ve Türkiye ile dayanışmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Görüşmede Çipras’a Türkiye-AB ilişkileri ve iş birliği konusundaki Türkiye’nin beklentilerini de aktaran Yıldırım, iki ülke arasında ulaşım alanındaki ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için somut adımlar atılması konusunda ortak çaba göstermeye hazır olduklarını dile getirdi. Görüşmede Yıldırım ile Çipras’ın, her alandaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yakın siyasi diyaloğun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

LÜBNAN

Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Semir Ca’ca, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul ve Kahire’yi hedef alan “korkakça” saldırıları kınadığını ve dünya barışını tehdit eden teröre “dur” denmesi gerektiğini ifade etti. Ca’ca, Türkiye’deki şehit ailelerinin yakınlarına başsağlığı temennisinde bulundu.

Kahire’de Kıptilere ait bir katedrale yönelik saldırıyı da kınayan Ca’ca, terör saldırılarına karşı Mısır halkının yanında olduğunu belirtti. Müstakbel Hareketi’nin Grup Başkanı ve eski Başbakan Fuad Sinyora, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye taziye mesajı gönderdi. Sinyora, “Terörün dini ve kimliği yoktur. Türkiye ve Türk halkı bu sorunla yüzleşmeye ve kalkınma yolunda ilerlemeye kadirdir” ifadesini kullandı. Sinyora, Sisi’ye gönderdiği mesajda ise katedrali hedef alan saldırının, Mısır’ın ulusal bütünlüğünü hedef aldığını ancak bu birliğin her zaman olduğu gibi metanetini koruyacağını kaydetti.

Lübnan eski Başbakanı Necib Mikati, Türkiye ve Mısır’daki saldırıları kınayarak, terörle mücadele etmek için herkesin işbirliği yapması gerektiğini dile getirdi.

Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanı Yusuf Edis, Türkiye’nin terörü bitirme gücü olduğunu, yakın zamanda güvenlik ve istikrarı sağlayacağını söyledi.

İstanbul ve Kahire’de yaşanan saldırıların din ve ahlak ilkelerine aykırı olduğunu belirten Edis, Arap ve İslam dünyasına terör tehdidiyle mücadelede birlik olma çağrısı yaptı.

Filistinli milletvekili Davud Ebu Seyr, Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve oynadığı bölgesel rolden ötürü hedef alındığı değerlendirmesinde bulundu.

Ebu Seyr, sağduyu sahibi yönetimi olan her ülkenin kendisine yönelik saldırıların üstesinden gelebileceğini ve terörün kökünü kurutabileceğini sözlerine ekledi. Kaynak: Hürriyet