DÜNYA: ABD ve Rusya yarın görüşecek

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye ve ABD’nin yarın ateşkesi görüşeceğini söyledi. Görüşmenin gündemi Halep’in doğusundaki bütün silahlı grupların geri çekilmesi. Kentte insanı dram ise devam ediyor. 200 binden fazla sivil 15 kilometrekarelik alana sıkışmış durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Güvenlik Konseyi’nin kapalı oturumundan sonra gazetecilere Suriye ve ABD’nin yarın ateşkesi görüşeceğini söyledi. Mistura’nın verdiği bilgiye göre, İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşecek görüşmenin gündemi Halep’in doğusundaki bütün silahlı grupların geri çekilmesi.

Halep’in doğusunda muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden şimdiye kadar 30 binden fazla insan ayrıldı. Mistura’ya göre, Rusya’nın tüm askeri operasyonlarını durdurmasıyla kuşatma altındaki bölgeden yaklaşık 8 bin sivil daha ayrılabilir.

Mistura, “Halep’te yaşananların önümüzdeki günlerde İdlib’de yaşanmayacağını garanti edebilir misiniz?” sorusuna, “Hayır, garanti veremem” yanıtını verdi.

BM Genel Kurulu devreye giriyor

Kanada’nın öncülük ettiği ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 70’ten fazla ülke, Halep’teki sivillerin korunmasını görüşmek için bugün toplanıyor.

Toplantıda Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması oylanacak.

Üç ayrı ülke tarafından verilen son ateşkes tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

İNSANİ DRAM SÜRÜYOR! DURUM KÖTÜNÜN DE KÖTÜSÜ

Dünyayla iletişimi kesilen yüz binler, oldukça zayıf olan internet aracılığıyla bölgeden ses kayıtları göndererek yardım çığlıklarını duyuruyor. Bunlardan Halepli sivil Muhammed Halife, “Halep’in durumu kötünün kötüsü. Tarihte hiç olmamıştır böyle bir şey, eminim. Her türlü saldırıya maruz kalıyoruz. İnsanlık ölmüş ve vicdanlar yok olmuş. Kimse sivilleri düşünmüyor. Malesef sivil savunmanın ne bu yaralıları tedavi edecek ne de enkazda mahsur kalan insanları kurtaracak imkanı var” dedi.

CESETLERİ GÖMECEK YER KALMADI

Halep sakinlerinden Cud Hatip de insani dramı şu sözlerle anlattı: “Onbinlerce sivilin muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç etmesinin yeni sorunlara yol açtığını belirterek, “Bu kadar insan dar alana sıkışmış oldu. Cesetleri gömecek yer kalmadı. Salgın hastalıklar kapıda” dedi.

15 KİLOMETRELİK ALANDA 200 BİN SİVİL

Saldırılar altında kısılıp kalan Halepli siviller daha büyük katliamların yaşanabileceği korsusuyla bölgeden bir an evvel tahliye edilmeyi bekliyor. Son 23 günde ölen sivillerin sayısı 889’a yükselirken, rejim güçleri 200 binden fazla sivili 15 kilometrekarelik alana sıkıştırdı. Rejimin hızlı ilerleyişi sırasında muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin dışında kalan ailelerin erkekleri, gözaltına alındı ya da Esed ordusu saflarında savaşmak üzere eğitime gönderildi. Ailelerdeki kadın, yaşlı ve çocukların akıbeti ise bilinmiyor. Rejim güçlerine güvenemeyen onbinlerce aile, bölgeden güvenli şekilde tahliye edilmeyi umut ediyor. Katliam korkusu içindeki yüzbinler, oldukça zayıf olan internet aracılığıyla bölgeden ses kayıtları göndererek seslerini duyurmaya çalışıyor.

BOMBARDIMANLAR AZALDI AMA DURMADI

Rusya’nın Suriye ordusunun Halep’in doğusundaki operasyonlarını durdurduğunu açıklamasının ardından, bölgedeki bombardımanlar “kısmen” azaldı.
BBC’nin Halep’teki muhabiri, operasyonun yavaşladığını ancak tamamen durduğuna dair bir işaret olmadığını bildirdi.
İsyancı grupların elindeki Kalasseh ve el Maadi bölgelerinden gece boyunca top ve silah sesleri geldi. Kaynak: Milliyet