SAĞLIK: Diş sağlığı tüm vücudu etkiliyor

Ağız ve diş rahatsızlıkları, özellikle kalp ile ilişkileri nedeniyle hayati sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlara göre bu konuda en çok sporcuların dikkatli olması gerekiyor.

Ağız ve diş hastalıkları, genel sağlığın referansı. Uzmanlara göre, ağızda oluşan bir enfeksiyonun, özellikle kalp ve dolaşım sistemi üzerinde hayati sonuçlar doğurabilecek etkileri olabilir.

Periodontoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Sütçü, özellikle kalp hastalıklarına vurgu yaptı, “Felçler, kadınlarda erken doğumların sebebi, solunum sistemi hastalıkları bunların hepsine ağızdaki enfeksiyonlar sebep oluyor. Dolayısıyla ağzı ilgilendiren enfeksiyonlar genel sağlığımızı da etkileyen enfeksiyonlardır” dedi.

Sütçü’ye göre, ağızda oluşan bir enfeksiyonun, özellikle kalp ve dolaşım sistemi üzerinde hayati sonuçlar doğurabilecek etkileri olabilir:

“Kalp hastalıklarının patalojik mekanizmaları ile diş eti iltihapların patalojik mekanizmaları ile doku yıkıcı enzimlerinin ortak salgılandığı gösterilmiş. Birinicisi iltihabın kana karışması açısından risk var, ikincisi bir diş eti enfeksiyonu varsa bunun en önemli belirtisi kanamadır. Bu kanın durması için pıhtılaşma faktörleri kanda yoğunluğu artırıyor, damarı tıkıyarak kalp krizi oluşmasına neden oluyor.”

AĞIZ VE DİŞ HASTALIKLARI SPORCULARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

Özellikle sporcuların, ağız ve diş sağlığına daha çok özen göstermesi gerektiğini belirten Dr. Sütçü, “Fenerbahçeli futbolcu Ümit Özat Almanya’da sahada kalp krizi geçirmişti. Diş eti enfeksiyonunun neden olduğu kalp kası iltihaplanmasına bağlanmıştı. Londra Olimpiyatlarında başarısız olan 300 atlet üzerinde bir çalışma yapılmış, yarısından fazlasının son 1 yıl diş hekimine gitmediği, performanslarını etkilediği yönünde yayınlar var” diye konuştu.

NTV