KÜLTÜR: Bir kara komedi türü Törebe

Galası yapılan Törebe isimli tiyatro oyunu, kara komedi türünde. Eyüp Kültür Sanat Merkezi’nde galası yapılan oyunun yazarı Mehmet Emin Kazcı, yönetmeni Ulvi Alacakaptan. 10 yıl önce yazılan oyunun yönetmeni Ulvi Alacakaptan, “Ne yazık ki bugünlerde çok yakıcı bir şekilde güncel oldu. Çocuk gelinler, tecavüzler, öldürülen kadınlar üzerine bir oyun. Yalnız oyunumuzun bir özelliği var; başta biraz tuhaf karşılanabilir… Oyunumuz bir komedi ama kara komedi. Bu türün örnekleri Türkiye’de çok yok. Bizim oyunumuz da inşallah iyi örneklerinden biri olur” sözleri ile oyun hakkındaki görüşlerini bildirdi.

Sözlerine şu şekilde devam etti: Alacakaptan, “İzleyici, tabiri yerindeyse acı acı gülecek. Sonunda daha da acı bir sürpriz bekliyor. Amacımız tabii ki izleyiciyi üzmek değil” diyerek ekledi; “Oyunun bir son cümlesi var, o her şeyi anlatıyor aslında. ‘Törebe, katilin de öldürülenin de aynı törenin kurbanı olduğu bir körebe oyunudur.’ Evet, katil de törenin kurbanı. Öyle kötü bir gelenek ki bu, sanki mübahmış gibi, o da bir töreyi yerine getiriyor” ifadelerini kullandı.

Galaya katılan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, oyun sonunda Ulvi Alacakaptan ve ekibine sahnede çiçek takdim etti.

OYUNUN KONUSU

“Anadolu’nun bir köyünde ailesiyle birlikte yaşayan Hazal’ın başına, kötü bir hadise gelmiştir. Aile, namusun temizlenmesi için Hazal’a zarar veren Meşkin ile evlenmesini istemektedir. Meşkin kabul etmez bu evliliği. Hazal ise olan bitene daha fazla dayanamayarak evi terk eder. İstanbul’da yaşayan ve gazetecilik yapan teyze kızı Gazel’e sığınır. Ancak Hazal’ı İstanbul’da iki tehlike beklemektedir. Kendisini öldürmek için takip eden büyük ağabeyi ve yolda kılık değiştirerek Taşkın’a dönüşen ve tacizlerini sürdüren Meşkin. Küçük ağabeyi ise Hazal’ın öldürülmesine razı değildir.”

1,5 saat süren tek perdelik oyunda Akın Güneş, Ceren Parlar, Funda Cansever, Gülsemin Şimşek, Nedim Çağlar ve Ümit Saçlı seyirci karşısına çıkıyor.

Törebe'nin galası yapıldı
Törebe’nin galası yapıldı