SİYASET: Engin Altay: “330 oy alamazlar”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başbakan Binali Yıldırım’ın haftaya TBMM Başkanlığına sunacaklarını açıkladığı anayasa değişikliğine ilişkin, “Böyle bir değişikliğin TBMM’den 330 oy alabilmesine ihtimal vermiyorum” dedi.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Altay, Başbakan Yıldırım’ın gazetecilerin sorduğu değişiklikle ilgili diğer konuları ‘detay’ olarak nitelemesini yadırgadığını söyledi. Altay, “Biz partili cumhurbaşkanlığını aldık, diğerleri detay’ ifadesi anayasayı, TBMM’yi, milleti küçümsemektir. Ortada bir sistem değişikliğine gidilme niyeti varken, partili cumhurbaşkanlığı ibaresi dışındaki diğer bütün meselelere ‘detay’ demek, devlet, Anayasa, millet ile dalga geçmektir, anayasayı hakir görmektir. Rejim, sistem değişikliği yapılırken, işin özünü, ruhunu, şeklini, esasını detay olarak nitelendirene de detay demek lazım. Sayın Başbakan belki kendisi bir detay” diye konuştu.

“Yıldırım ve Bahçeli’ye hayırlı olsun” diyen Altay, bu görüşme ile hiçbir şeyin bitmediğini belirtti. Altay, TBMM’nin kendine özgü bir iradesi bulunduğunu ifade ederek, “Böyle bir değişikliğin TBMM’den 330 oy alabilmesine ihtimal vermiyorum. Kimilerine göre sistem, kimilerine göre rejim değişikliği kolay bir iş değil” dedi. CHP’ye gelinmesi halinde tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine Altay, siyasetin, nezaket ve açık kapı işi olduğuna vurgulayarak, “CHP’nin, adı partili cumhurbaşkanlığı da olsa başkanlık sistemine kapalı” dedi. Kaynak: Hürriyet