KÜLTÜR: İdil Biret’ten 75. yaşına özel konser

Büyük virtüöz İdil Biret, 75.yaşına özel Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri kapsamında konser verecek. ‘İdil Biret İle Başbaşa’ adı ile J.S. Bach’dan Prokofiyef’e önemli yapıtlardan oluşan 7 Aralık Çarşamba akşamı bir konser verecek.

İdil Biret kimdir?
21 Kasım 1941 Ankara’da doğan sanatçının müziğe olan ilgisi iki yaşında başlamış ve dört yaşında Bach’ın prelüdlerini çalmaya başlamıştır. İlk derslerini Mithat Fenmen’den almıştır. Küçük yaşta ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye konser vermiş ve TBMM’den İdil Biret için özel olarak çıkartılan “Harika Çocuklar Yasası” kanunu çerçevesinde eğitimi için ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı’na gönderilmiştir. Burada Nadia Boulanger ile çalışmıştır. Sekiz yaşında Paris Radyosu’nda ilk konserini vermiş ve Fransız piyanist Alfred Cortot’dan dersler almıştır. Hocası Alman piyanist Wilhelm Kempff, “en değerli öğrencim” dediği İdil Biret, 11 yaşındayken Kempff ile Mozart’ın İki Piyano İçin Konçertosu ‘nu Paris Champs-Elysees Tiyatrosu’nda çalmıştır. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı bitirdikten sonra dünya çapında tanınan bir isim olmuştur.

Ödül ve nişanları (Kyanak: Vikipedi)
1952 yılında Paris Konservatuvarı’ndaki yüksek solfej ve deşifraj bölümlerini Birincilik Ödülü ile bitiren Biret, 1957 Haziranı’nda konservatuvarda devam ettiği piyano, oda müziği ve eşlikçilik sınıflarının her birinden birincilik ödülü ile mezun oldu ve “Birincilerin Birincisi” unvanını aldı. Reine Laurent Ödülü ve Popelin mükâfatlarını kazandı.
1954 – Lily Boulanger Memorial, Boston
1957 – Paris Konservatuvarı, Konservatuvar Birinciliği
1961 – Harriet Cohen – Dinu Lipatti Altın Madalyası, Londra
Adelaide Ristori Nişanı, İtalyan Hükümeti
Chevalier de l’Ordre du Mérite, Fransa
1971 – Devlet Sanatçısı, Türkiye idil biret
1974 – Kültür/Liyâkat Nişanı, Polonya Hükümeti
1988 – Boğaziçi Üniversitesi, Onursal Doktora
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Onursal Doktora aldı
1995 – Uludağ Üniversitesi, Onursal Doktora
1995 – Grand Prix du Disque Chopin, Varşova
1995 – Altın Diyapozon, Fransa
1996 – Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası
2003 – Ortadoğu Teknik Üniversitesi Onursal Doktora
2006 – Polonya Üstün Hizmet Madalyası (Chopin eserleri kayıt ve seslendirmeleri nedeniyle)
2007 – 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Onur Ödülü’nü kazandı