SAĞLIK: Daha hızlı yağ yakmak mümkün!

Yaptığınız kardiyo egzersizlerini ateşleyecek, kesin sonuç alacağınız birkaç öneriye kulak vermeye ne dersiniz? Yağ yakımı odaklı hareketlerinizin etkisini bu maddeleri uygulayarak iki katına çıkarın.

Yağ deyince herkesin durup bir düşündüğünü, çoğu zaman da aklına “fazla kilo” gibi şeyler getirdiğini biliyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var. Vücudunuza dahil ettiğiniz yağlar doğal ve dozunda olduğu sürece hiçbir sıkıntı yok. Kızartma ya da işlenmiş yağlı besinleri tükettiğiniz sürece problem var demektir. Oysaki balıktan alacağınız omega ve avokadodan alacağınız doymuş yağ size zarar değil fayda sağlayacaktır. Ancak her şeyde olduğu gibi bu yararlı yağların bile miktarına dikkat etmek gerekiyor. Hızlı yağ yakımını gerçekleştirmek için gerek beslenmenizde gerek egzersiz çeşitlerinizde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Yemeniz ya da uzak durmanız gereken yiyecekleri öğrenip, yaptığınız egzersizin işleyişini değiştirerek yağ yakımını normalden etkin hale getirebilirsiniz.

YAĞ TAKİBİ

Yağ oranını takip etme ve sürekli olarak kontrol etme fikri birazcık korkutucu gelebilir. Ancak sonucunu gördüğünüzde bunu yaptığınıza hiç de pişman olmayacaksınız. Günlük almanız gereken 10-15 g yağ için, besinleri tüketmeden önce ufak bir kontrol yapmanızda fayda var. Ambalajlı ürünlerde rahatlıkla görebileceğiniz yağ miktarları, neyi ne kadar tüketmeniz gerektiği konusunda fikir verecek. Her yediğiniz öğünün yağ oranını kontrol edemeseniz de ambalajlı gıdalarınkine baksanız bile avantajda sayılırsınız.

GÜNDE 1200 KALORİ

Gün içinde az kalori almak, az öğün yemek size hiçbir fayda sağlamayacağı gibi düzensiz beslenmeye yol açarak dengelerinizi alt üst edecektir. Gün içinde 1200 kalorinin altına düşmek metabolizmanıza “açlık” uyarısı göndereceğinden aldığınız her kaloriyi korumaya çalışacaktır. Bu günlük kalori miktarının büyük ve önemli bir kısmını karşılamak için kahvaltıyı es geçmemenizi öneriyoruz. Sizi neredeyse tüm gün ayakta tutacak, doğru yapıldığında güne iyi ve enerjik başlamanızı sağlayacak kahvaltı, hızlı bir metabolizmanın en iyi dostlarından biri…

SIVI TÜKETİMİ

Spor ve beslenme dünyası her fırsatta doğru sıvı tüketiminin metabolizma üzerindeki olumlu etkisinden bahsediyor. Bu olumlu etkiler metabolizmaya yüzde 20’lik bir hız kazandırıyor. Gün içinde tükettiğiniz 2 litre su, yapılan araştırmalara göre haftada 400-500 g kaybetmenize neden oluyor. Suyun yanı sıra, bitki çayları, ev yapımı buzlu çaylar ya da meyve suları da suya alternatif olabilecek içecekler arasında. Uzak durmanız gerekenler ise, aşırı çay, kahve ve alkol…

*** Bir bardak suya katacağınız yarım limon suyu, vücudunuzun yağ deposundaki yağ asitlerini çözmeye yardımcı olarak daha enerjik olmanızı sağlar.

EĞİME KARŞI KOŞU

Koşunun yağ yağma egzersizleri arasında en çabuk sonuç vereni olduğunu biliyoruz. Düzenli yapılan koşu egzersizleri bir süre sonra vücudunuzda ufak da olsa fazla bir yağ birikintisi bırakmayarak sizi sağlıklı ve sportif biri haline getirmekle görevli. Evet, koşu düzenli olarak yapıldığında iyi ve kaliteli bir şekilde yağ yakmanızı sağlıyor ama etkiyi fazlalaştırmak da size kalıyor. Örneğin koşu bandında eğimi fazlalaştırarak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Koşunuzu dışarıda yapıyorsanız da yokuşları tercih edebilirsiniz. Bu eğimler size daha fazla efor sarf ettireceğinden yağ yakımınız için de daha yararlı olacaktır.

HAREKET ZAMANI

Bir ofis çalışanıysanız yağ yakmak için sandalyenizden biraz kalkıp hareket etmenizi rica edeceğiz. İşiniz dolayısıyla sizi sürekli masa ve sandalyeye tutsak eden bu durumu saat başı yerinizden kalkıp birkaç tur atarak avantaja çevirebilirsiniz. Çünkü yağ yakımını sürekli hale getirmenin yolu hareket etmekten, sürekli oturmamaktan geçiyor. Akşam ya da sabah yapacağınız egzersizlerin yanı sıra üşengeçliği bir kenara bırakıp, yapabildiğiniz ve gidebildiğiniz kadarıyla bir yerlere hareket etmek en güzel yağ yakma yollarından biri.

İKİSİ BİR ARADA

Koşu en güzel yağ yakma antrenmanlarından biri dedik ama koşunun verdiği etkiyi ağırlık çalışmasıyla birlikte yaparak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Özellikle her gün yaptığınız koşu yağ yağma seviyenizi en üst noktaya taşırken, kendinize göre kaldırdığınız ağırlıklar da yaktığınız yağları kasa çevirerek ortaya daha güzel bir sonuç çıkaracak. Unutmamanız gereken bir diğer nokta ise kardiyonun yağlarınızı yakarken size kilo kaybettireceği… Olmanız gereken kilonun altına düşmek, çelimsiz gözükmek istemiyorsanız, yağ yakma egzersizlerinizi mutlaka iyi bir beslenme ve ağırlık çalışmalarıyla tamamlamalısınız.

ERKEN AKŞAM YEMEĞİ

Yoğun tempolu bir iş hayatınız olabilir. Buna bağlı olarak öğünlerinizde de aksamalar olabilir. Ancak yağ oluşumunu engellemek adına bu düzeni bir şekilde oturtmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Akşam yemeklerinizi uykunuzdan dört saat önce yiyerek yağlara karşı savaş açabilirsiniz. Çünkü akşam saatlerinde metabolizma hızınız yavaşlayacağından, hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar dışında bir şey yememeniz öneriliyor. Çünkü uyku öncesinde yediğiniz yemekler size yağ olarak geri dönüyor…

MUHTEŞEM İKİLİ

Sevenleri olduğu kadar, kokularından ötürü sevmeyenlerin de çok olduğu soğan ve sarımsak ikilisini antibiyotik olarak görebileceğiniz gibi, hızlı etki eden yağ yakıcılar olarak da kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin gücünü ikiye katlamayı başaran bu besinler, mide ve bağırsak kanserine karşı kalkan görevi görüyor. Evet, bu iki besinin de kötü kokular yaydığı bir gerçek. Ancak siz yağ yakımınızı hızlandırmak adına sıcak yemeklerinizde diriliğini hafif bir şekilde öldürerek tüketebilirsiniz.

YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRMAK İÇİN BU BESİNLERDEN YARDIM ALIN

Keten tohumu

Soya fasulyesi

Kırmızı biber

Esmer pirinç

Mercimek

Zeytinyağı

Portakal

Greyfurt

Zencefil

Ananas

Yeşil çay

Ceviz

Sirke

Bal

Süt

YAĞ YAKICI EGZERSİZLERİN FAYDALARI

Kalp ve dolaşım sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Daha güçlü ve zinde olmanızı sağlar.

Uyku düzeninize iyi gelir.

Tansiyonu düzene sokar.

Motivasyonunuzu yükseltir, psikolojik olarak iyi hissettirir.

HÜRRİYET