EĞİTİM: Bu okuldan mezun olan öğrenciler işsiz kalmıyor

Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor. Sözcü Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, 3 AB projesi, 13 TÜBİTAK projesi, 15 yerel proje, 40 sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlik olmak üzere toplam 71 projenin devam ettiği Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor.

Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor.
Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor.

Yaptığı projelerle adından söz ettiren Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor. Güzellik ve Saç Bakım, Yiyecek İçecek, Giyim ve Üretim Teknolojileri, El Sanatları ve Teknolojisi, Bilişim Teknolojileri, Grafik ve Fotoğraf, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi gibi alanlarda yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü kız meslek lisesinde yok yok. Öğrenim süreleri boyunca teorik ve uygulamalı eğitim alan öğrenciler, kalifiye bir eleman olarak okuldan mezun oluyor ve işsizlik sorunu yaşamıyor. Sektörlere ciddi anlamda eleman desteği sağlayan kız meslek lisesi kendi bünyesinde de üretim yapıyor. Özellikle Giyim ve Üretim, Yiyecek İçecek, Güzellik ve Saç Bakım gibi alanlarda yıllık 500 bin lira ciro elde ediliyor. Döner sermaye vasıtasıyla üretimde yer alan öğrenciler ve öğretmenler de kardan kazanç sağlıyor. Geriye kalan sermaye ile bölümlerdeki ihtiyaçlar gideriliyor ve yeni projelere kaynak sağlanıyor. Lise, Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavında da önemli bir ortalamaya sahip.
GERİ DÖNÜŞÜMDEN TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ
Okulun başarıları sadece mesleki ve teknik boyutlarla sınırlı değil. Okul, uyguladığı sosyal projelerle de önemli bir başarı yakalamış durumda. Okulda; 3 AB projesi, 13 TÜBİTAK projesi, 15 yerel proje, 40 sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlik olmak üzere toplam 71 proje devam ediyor. Geri dönüşüm projesi ile çöpten kıyafet yapılarak geri dönüşümün önemine vurgu yapılıyor. Geri dönüşümden yapılan kıyafetlerden bazılarının Türkiye birincilikleri de bulunuyor. Geri dönüşümden yapılan en ilginç kıyafetlerin arasında çöp poşetlerinden yapılan gelinlik dikkat çekiyor. Ayrıca araştırmalar sonucu yapılan yöresel Samsun gelin kıyafeti Türkiye’de katıldığı bir yarışmada birincilik ödülü aldı. Bu okulda oldukları için kendini şanslı gören öğrenciler, okullarından ve öğretmenlerinden çok memnun olduklarını söylediler. Okuldan mezun olan öğrencilerin iş sorunu yaşamadığını belirten öğrenciler, mezun olduklarında okuldan aldıkları iş yeri açma belgeleriyle kendi işlerini kurabileceklerini söylediler.
Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor.
Samsun Sema Cengiz Büberci Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan öğrenciler işsizlik sorunu yaşamıyor.

“ÖĞRENCİLERİMİZ HEMEN İŞ BULABİLİYOR”
Okuldaki çalışmalar hakkında bilgi veren Sema Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Seher Kulein, “Okulumuz 1942 yılında Kız Enstitüsü olarak açılmış daha sonra Kız Meslek Lisesine dönüşmüş olup, Samsun un en eski, en büyük ve en başarılı okullarından biridir. Okulumuz meslek lisesi olmasına rağmen akademik başarısı, disiplini, sosyal kültürel sportif faaliyetleri ve projeleri ile hep ön planda ve zirvede olmayı başarmış bir okuldur. Okulumuz (Atölyeden Vitrine, Eğitimden Üretime Bir Numara Olmak) Vizyonu ile 4 yıl üst üste TKY ödül sürecinde dereceye girmiş, toplam kalite yönetimini en iyi uygulayan okullardan birisidir. Okulumuzun birçok alanda başarılı olmasının sebebi; okulda sağlıklı bir örgüt kültürünün bulunması, kurum içi iletişim ve aidiyet duygusunun gelişmiş olmasıdır. Okulumuz bu yıl başarılarını daha da artırmak için, maarif hareketi kapsamında Samsun da ses getirecek birçok proje ve etkinlik ile öne çıkmayı planlamaktadır. Bu bağlamda vizyon belgesinde belirttiğimiz hedeflere adım adım yaklaşmaktayız. Hem mesleki anlamda ara eleman yetiştirmede hem üniversiteye öğrenci göndermede Samsun’da en iyi okullardan birisiyiz. Mezun olan öğrencilerimizin istihdamı çok kolay. Çünkü öğrencilerimize çok talep var. Öğrencilerimiz mezun olduklarında hemen iş bulabiliyor” dedi.
Kaynak: SÖZCÜ