EĞİTİM: TEOG sınavı sonuçları açıklanma tarihi

Merakla beklenen TEOG sınavı sonuçları ne zaman açıklanıyor? 23-24 Kasım’da yapılan TEOG 1. dönem sınavlarının ardından TEOG soruları ve cevapları internette yayınlandı. Sınava giremeyen öğrenciler için TEOG mazeret sınavı tarihleri de belli oldu. Peki TEOG sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak?
TEOG ortak sınavları kapsamında, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, bugün fen bilimleri, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapıldı.
Uzmanlara göre sınavlar müfredata uygun genel olarak kolaydı, öğrenciler ise T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında çok zorlandılar.
FEN BİLİMLERİNDE KAFA KARIŞTIRAN SORULAR
Çevre Koleji Fen Bilimleri dersi bölüm başkanları A Kitapçığı’ndaki 1. soruda verilen önermede ‘fosfat’ yerine ‘fosfor’ ifadesinin kullanılmasının sorudaki bilgiyi tartışmaya açabileceğini kaydettiler. Aynı soruya dikkat çeken Oğuzkaan Koleji eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sorunun iptal edilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti. Yılmaz, “Nükleotidin tanımı yetersiz ve eksik kalmış. Nükleotidin yapısı açıklanırken “bir fosfor”dan oluştuğu söylenmiş. Yanlış bir ifade. Bir Nükleotidin yapısında “bir fosfat, bir şeker, bir organik baz” bulunur. Soru eksik ve yetersiz olmasına rağmen öğrencilerin farklı bir cevap verme ihtimali bulunmadığından genelde doğru cevap verilmiştir. MEB’in kazanımları dikkate alındığında soru eksik ve hatalıdır. Sorunun iptal edilmesi söz konusu olabilir” dedi.
Hatice Yılmaz, Fen Bilimleri’nde ayrıca A kitapçığı 5. ve 14. soruların çeldiricileri güçlü, 16. ve 20. soruların hem bilgi hem de anlam ve yorum gerektirdiğinden öğrencileri zorlayabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Nesibe Aydın Okulları bölüm başkanları da A Kitapçığı 5. soruda “sperm ana hücresini, sperm hücresi” olarak düşünen öğrencilerin soruyu hatalı cevaplandırabileceğine dikkat çekti.
Sevinç Eğitim Kurumları ile Doğa Okulları eğitim uzmanları da T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında A kitapçığındaki 12, 14, 17 ve 19. soruların dikkat gerektiren, ayırt edici nitelikte sorular olduğunu dile getirdi. Bahçeşehir Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel Milli Mücadele Dönemi ile ilgili çıkarılabilecek en kapsamlı sonuç sorusunda, “pek çok sorunla karşılaşılmıştır” seçeneğinin öğrenciler için çeldirici olduğunu, bu soruda durum tespiti değil sonuç arayanların doğru cevaba ulaşabildiğini belirtti.
TEOG MAZERET SINAVILARI NE ZAMAN?
Sınavda her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanıldı ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika, teneffüs araları 20 dakika oldu.
Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında, kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava girdi.
Bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihaz ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları sınava sokulmadı.
Öğrenciler, 17-18 Aralık’ta mazeret sınavlarına girecek. Sınav sonuçları ise ocakta açıklanacak.
TEOG SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
23-24 Kasım tarihlerinde yapılan TEOG 1. dönem sınavlarının soruları ve cevaplarının yayınlanması ardından sonuçlar için heyecanlı bekleyiş başladı. TEOG mazeret sınavları 17-18 Aralık’ta yapılacak. TEOG sınav sonuçlarının ise Ocak 2017’de açıklanması bekleniyor.
Kaynak: MİLLİYET