GÜNDEM: Başbakan: “Tasarıyı komisyona geri alıyoruz”

Başbakan Binali Yıldırım, “Gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirilmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis’teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Yıldırım, İstanbul’daki Bilişim Zirvesi’ne katılımı dolayısıyla bugün grup toplantısının yapılamayacağını bildirdi.Çok tartışılan cinsel istismar tasarısının komisyona geri çekileceğini söyleyen Yıldırım’ın açıklamalarını satır başları şöyle: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün “erken yaşta evlenenlerin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin düzenleme” ile ilgili açıklaması hatırlatılarak, düzenlemede gelinen son duruma ilişkin soru üzerine Yıldırım, erken yaşta çiftlerin kendi rızasıyla veya ailenin rızasıyla evlenmelerinin rıza olsa bile kanunen yasak, suç olduğunu vurgulayarak, “AK Parti iktidarından önce böyle bir suç yoktu. AK Parti hem gençleri korumak, hem aileyi korumak adına reşit yaştan önceki evlilik, rızayla bile olsa bunu ceza kanununda suç olarak tanımladı. Ancak bu değişikliği bilemeyen gençler, 17-18 yaşından önce evlilik yapıyor, o evlilikten çocuklar olunca bu çocukların nüfusa kaydedilmesi esnasında veya doğumda bunun suç olduğunu ancak öğrenebiliyorlar. Böylece erkek cezaevine gidiyor, kadın çocuğu veya çocuklarla ortada kalıyor. Gençlerin yaptığı bu evliliğin bedelini çocuklar ödüyor. Özellikle bu, toplumda bilindiğinden daha derin, kanayan bir yaradır. Bunu görmek lazım” diye konuştu.

Yıldırım, seçim meydanlarında AK Parti, CHP, MHP ve diğer partilerin bu sorunla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, şunları söyledi: “Biz bir söz verdik; toplumun bütün sorunlarını çöze çöze bugünlere gelen AK Parti’nin bir prensibi var: Sorunları, torunlara havale etmek değil, sorunlara çözüm üretmek. Bu bağlamda ‘Bu işi halledelim. Saadet-Mehmet Yavuz’un, Aysel-Ahmet Yurduseven’in, Fadime-Rıdvan Koç’un ve daha binlerce gencin bu sorununu çözelim.’ diye bir girişimde bulunduk. Meclis’e bir kanun teklifi verdik. Birden bire ne olduysa oldu, kıyamet koptu. Neymiş? ‘Efendim tecavüzcüye af geliyor’. Böyle bir şey yok. Bizim amacımız, az önce anlattığım bu mağduriyeti gidermek. Muhalefet partilerine bu konuda uzlaşma çağrıları yaptık ve hatta dedik ki ‘Teklifiniz varsa, buyrun teklifinizi de getirin, bu meseleyi halledelim. Böylece kanayan bir yara ortadan kalksın.’ Ne yazık ki bu çağrımız gerektiği gibi kabul görmediği gibi, aynı zamanda bunu bir siyasi rant olarak kullanma yolunu tercih ettiler ve çok önemli bir problemi yine ıskaladılar. Ayrıca bu yönde toplumda da bir kafa karışıklığı oluşturmayı kısmen başardılar.

KOMİSYONA GERİ ALIYORUZ

Gerek toplumdaki mutabakatın tam anlamıyla sağlanması, gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis’teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz. 3 bin 800 bu şekilde vaka var, bunların binlerce çocukları var. Çocuklar baba şefkatinden, sevgisinden yoksun olarak büyümek mecburiyetinde kalıyor, bütün yük annelerin sırtında. Yani anne babanın hatasının bedelini çocuklar ödüyor. Bunu asla bizim toplumumuz da kabul etmez, insanlık da kabul etmez. Mesele budur.”

‘MUTLAKA BİR YOL BULACAĞIZ’

Başbakan Yıldırım, “MHP ve CHP önergenin geri çekilmesini istiyor. Ama hükümet de ‘Farklı bir öneriniz varsa getirin tartışalım.’ diyor. Sizce hangisi olacak?” sorusuna karşılık da şunları kaydetti: “Komisyonda bu meseleler görüşülecek, onlardan (Muhalefet) bir teklif gelirse bu da dikkate alınarak olgunlaştırılacak. Gelmezse sivil toplum örgütlerinden, vatandaşlardan, uzmanlardan akademisyenlerden gelen önerileri de dikkate alarak bu meseleyi halledeceğiz. Çünkü sorunların çözüm yeri siyasettir. Eğer siyaset ülke sorunlarına çözüm üretmiyorsa, üretemiyorsa o zaman topluma bir yüktür. Biz hep sorunları çöze çöze geldik. Dağ gibi sorunları, dağ gibi hizmetlere dönüştürerek geldik. O bakımdan mutlaka bu yanlışı bir şekilde düzeltmenin yolunu da bulacağız.”

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ DALGALANMA DEVAM EDECEK

ABD seçimlerinden sonra favori gösterilen adayın değil, Sayın Trump’ın seçimleri kazanmasıyla bir dalgalanma başladı. Dolar bütün dünyadaki para birimlerine göre değer kazanmaya başladı. Elle gelen düğün bayram. Mesele budur. Biz Türkiye ekonomisinin gidişatını aynen kalbin çalışması gibi izliyoruz. 7 gün 24 saat. Bunu bir müddet daha devam edecek. Bütün dış gelişmeleri, içerideki olayları takip ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Şunu söyleyeyim; bu dünyadaki ekonomi ile ilgili dalgalanma bir müddet daha devam edecek.Özellikle kurlardaki dalgalanmalar etkilenebilir. Türkiye tarafından alınması gereken tedbirler var. Bunları iki başlıkta değerlendirmek mümkün. Biri Merkez Bankası’nın alacağı tedbirler, diğer bir tedbir bizim yaptığımız işler. Yasal düzenlemeler, yapısal reformlar var. Diğeri de idari kararlar. Bankalarla ilgili. KOBİ’lerin kaynağa erişimini kolaylaştırmak için fonu devreye soktuk 17 milyar kredi imkanı getirdik. Kamu bankalarının mevduat faizlerini ortak bir kararla daha alt düzeyde bir mevduat alacaklar. Kamu bankalarının amacı kar etmek değil, ekonomiye destek olmak. Birçok ekonomiyle ilgili teşvik paketleri açıklandı. Doğu ve güneydoğudaki cazibe merkezleri başta olmak üzere ilave destek, yeniden yapılandırmalar, çek yasasında düzenleme, hileli iflaslar, iflas ertelemedeki düzenlemeler. Bu işler icap ettiği şekilde yapmaya devam edeceğiz.

CHP KRİZ UYARISI YAPAR…

Endişeye gerek yok. Türkiye ekonomisi birçok dünya ekonomisinin, dünya ülkelerinin ekonomisinden daha sağlam temellere oturuyor. Vatandaşlarımız olsun, iş adamlarımız olsun herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok. Her şey kontrol altında. CHP’nin kriz uyarısı için teşekkür ediyoruz. CHP hep kriz uyarısı yapar, onun için biz de onu da ciddiye alıyoruz. Kaynak: Milliyet