DÜNYA: İngiliz basını: Türkiye oylaması bu hafta

Ankara-AB ilişkilerini sayfalarına taşıyan gazeteler, Avrupa Parlamentosu’nun hafta içinde üyeliği durdurmayı tartışacağını ve oylayacağını yazdı. Bağlayıcılığı olmayan oylama ilişkilerde bir dönüm noktası teşkil edecek. Gazeteler, AB’den memnun olmayan Türkiye’nin yeni ittifaklar için doğuya baktığını aktardı.

İngiliz gazetelerinde bu Sabah Türkiye’yle ilgili haber ve analizler önemli yer tutuyor. Financial Times, gazetenin editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfasında Türkiye-AB ilişkilerini ele aldı.

Türkiye’nin AB üyeliğinin olanaksızlaştığını belirten yazının başında, Avrupa Parlamentosu’nun bu hafta içinde Türkiye’nin AB üyeliğini durdurmayı tartışmasının ve bunu oylamasının beklendiği belirtiliyor.

FT, AB’deki sosyalistlerin Türkiye’nin birliğe üyeliğine verdiği desteği çektiğini, bu yüzden, önergenin kabul edilmesinin muhtemel olduğunu yazıyor. Böylesi bir sonucun herhangi bir bağlayıcılığı olmayacağını hatırlatan FT, bununla birlikte bunun AB-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini dile getiriyor.

Gazeteye göre ayrıca, AB’nin Ankara’nın terörle mücadele yasalarında değişikliğe gitmemesi nedeniyle Türk vatandaşlarına vize serbestliğini onaylamaması da bir dönüm noktası olabilir.

Türkiye’de önümüzdeki yıl bir referandum gerçekleşebileceğini belirten Financial Times, AB üyelik adaylığından çıkmaya yönelik bir Türkexit beklendiğini yazdı.

Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ve Pakistan gezisinden dönerken uçakta Şanghay İşbirliği Örgütü’yle ilgili yaptığı açıklamasına yer verdi.

Erdoğan’ın, “Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Bunu Sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay Beşlisi’nin içerisinde olanlara da söyledim. (…)Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” sözlerini aktaran gazeteye göre, Türkiye Cumhurbaşkanı AB ile ilişkilerin kötüye gitmesi durumunda Çin ve Rusya’ya doğru yönelebileceğinin işaretini verdi.

Times, Türkiye ile AB arasında şu andaki en çekişmeli meselenin vize serbestliği konusu olduğunu yazan Times, Şanghay İşbirliği Örgütü’ndeki bazı ülkelerin açıkça Batı’ya düşman olduğunun altını çizerek Türkiye’nin bu girişiminin Batılı müttefiklerini ve içerideki muhalefeti alarma geçireceğini savundu. Kaynak: Milliyet