TURİZM: Otel yatırımlarına eleştiri

Yapılan otel yatırımları ile ilgili eleştiriler gündem oluşturdu.

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, Türkiye turizminin genel fotoğrafına ilişkin TurizmGüncel’in sorularını yanıtladı. Antalya’nın Rusya’da 2015 rakamlarını yakalayabileceğini ifade eden Ersoy, yapılan otel yatırımları ile ilgili de eleştirilerde bulundu. Ersoy, hesap makinesi ile otel yapanların teşvik edilmemesi gerektiğini belirtti.

2017 yılında Antalya’nın Rusya’da 2015 rakamlarını yakalayacağını belirten Mehmet Ersoy ”İki sebepten dolayı bunu düşünüyorum: Birincisi döviz bazında Rusya’da şu anda fiyatlar 2015 fiyatlarının gerisinde. Bu Rusya için önemli bir parametre. İkincisi ise bu yıl çok daha fahiş fiyatlarla farklı destinasyonlara giden Ruslar, Türkiye ile diğer destinasyonları karşılaştırma imkanı buldu. Bu durum aramızdaki iyileşme sürecinin aksamadan devam etmesine de bağlı” dedi. kaynak: http://www.turizmguncel.com/haber/mehmet-ersoy-hesap-makinesiyle-otel-yapanlar-tesvik-edilmemeli-h29770.html
Şu anda Rusya’dan gelen rezervasyonların geçen yılın ilerisinde olduğunu kaydeden Ersoy, ”Burada belki Mısır destinasyonunun hala kapalı olmasının da etkisi olabilir. Ancak biz otellerde devamlı misafirlerimizle de görüşüyoruz ve onlar da ‘Bu sene mutlaka geleceğiz. Çok hasret kaldık. Arayı kapatacağız’ diyorlar. Ama dediğim gibi, iki temel etken var burada: Birincisi Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkelerinde fiyatlar yükselirken Türkiye’de tam tersi geriye gitti, ikincisi ise Rus turist Türkiye ile diğer destinasyonları kıyaslama imkanı buldu.” şeklinde konuştu.
Poundda yaşanan değer kaybının Türkiye için avantaj olduğunu ifade eden Ersoy, ”Çünkü İngiliz tur operatörleri kontratları Avrupa’da euro, Türkiye’de ise poundla yapıyorlar. Bu nedenle şu anda euro karşısında Türkiye kaybediyor gibi görünse de, küçülen bir İngiltere pazarında fırsat yakalamış oluyoruz aynı zamanda. İngiltere’de erken rezervasyonlarda düşüş var ama bu yılla geçen yılı kıyaslamamak lazım. Geçen yıl erken rezervasyonlar iyi başlamıştı ama o dönemde ne uçak krizi yaşanmıştı, ne de terör olayları. Bu nedenle Türkiye İngiltere pazarını 2016’nın altında kapatmaz, hatta bir miktar üzerine çıkar. Avrupa genelinde ise 2016 rakamlarını yakalarız diye düşünüyorum.” dedi.

”DURUMU HERKES GÖRÜYOR”

Mehmet Ersoy, Türk turizm sektörünün 2016’ya benzer bir yılı daha kaldırıp kaldıramayacağını şeklindeki sorumuza ise, ”Rakamları herkes görüyor. Ekonominin yöneticileri de, bankalar da, turizm sektörü de… Dolayısıyla her şey ortada, bunu dile getirmeye gerek yok” yanıtını verdi.

”OTELLER DÖVİZDEKİ ARTIŞI YERLİ TURİSTE YANSITMIYOR”

2017 yılında oda fiyatlarının nasıl olacağı konusunda da değerlendirme yapan Ersoy, ”Döviz bazında baktığınız zaman otomatikman oda fiyatlarının artması gerekiyor. Ancak Türk otelciler dövizdeki bu artışı yerli turiste aynı şekilde yansıtmıyor. Çünkü, Türk turiste ihtiyacımız olduğunun farkına vardılar. Otelciler, yerli turisti kriz dönemlerine özgü bir dayanak olarak görmekten ziyade, otelinin belli bir bölümünü Türk turiste açması gerektiğini fark etti. Bundan sonra Türk turistin, iyi fiyatlarla belli bir yer edinene kadar tatil yapacağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.