SİYASET: Kadınları ayağa kaldıran önerge Meclis’ten geçti

Türk Ceza Kanununda, Cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme TBMM Genel Kurulunda tartışmalara yol açtı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te tartışmalara neden olan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’yla ilgili düzenlemeye ilişkin “Düzenleme; cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Sadece dışardaki kadının, içerdeki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yöneliktir” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda, Ak Parti’nin kabul edilen önergesi uyarınca cezaevlerindeki tecavüz suçlularının serbest kalması gündeme gelecek. Tasarı üzerinde kabul edilen önergeye göre; 16 Kasım’dan önce “cebir, tehdit hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın” işlenen cinsel istismar suçlarında mağdurla evlenen saldırganların cezası ertelenebilecek.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuk yaşta kızlarla evlendikleri için cezaevinde bulunan 3-4 bin arasında kişinin tahliye edileceğini açıklarken, “Biz tecavüz edenlerin, tecavüz ettikleriyle evlenmesini öngören teklife ‘evet’ demiyoruz. Bu ülkemizde yaşanan bir sorunu çözmeye dönüktür. Yoksa küçük yaşta evlilikleri teşvik etmeye dönük bir adım atmıyoruz” dedi. Bu önergeye kadar Genel Kurul’da uzlaşmacı tavır alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kandırıldıklarını söyledi. CHP ve MHP yöneticileri, “tecavüzcülerin affedildiğini” belirterek, düzenlemeye tepki gösterdi. CHP’li kadın milletvekilleri de çocuk tecavüzlerinin önünün açılacağını söyledi.

Çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırı artıran tasarıda CHP, MHP ve AK Parti uzlaşıyla 49 maddelik tasarının görüşmelerini kısa sürede tamamladı. Ancak, tasarının tümü Genel Kurul’da kabul edilmedi. CHP’li ve MHP’li vekiller AK Parti’nin getirdiği son dakika önergesine karşı çıktı. Oturuma ara verildi. Verilen aranın ardından CHP yoklama talep etti. Yoklamada, Genel Kurul’un çalışmasına devam edecek sayıda AK Parti’li vekil bulunduğu tespit edildi.

11 Kasım’dan önce

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet muş ve arkadaşlarınca verilen, kabul edilen önergeyle getirilen düzenleme şöyle:

“Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın, 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanununun 231. maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortan kaldırılmasına karar verilir.”

CHP’li Aldan: Alışkanlık haline gelecek

CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Sonsuza kadar küçük bir çocuk, kendisine tecavüz edenin yanında kalmak durumunda olacak. Irzına geçilen çocuktur. 16 Kasım 2016’dan önceki eylemlere ilişkin. Bundan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gidilecek, eşitlik ilkesi gereğince Anayasa Mahkemesi teşmil kararı uygulayacak ve bu, bir alışkanlık hâline gelecektir, bir yasal düzenleme hâline gelecek” dedi.

CHP Milletvekili Cemal Okan Yüksel, “11 yaşındaki çocuğa tecüvez eden, sonra da ailesine para verip o kızı satın alan adamı biz burada akladık. Çok üzgünüm. Tekriri müzakere ile ne olur geri çekin. Siyasi vicdani sorumluluğunu bunu kaldıramayız. Bunu gören sapıklar mağdurları evlenmeye zorlayabilir. Cezasızlık hali resmiyet bulmuş olabilir” dedi.

Ancak AK Parti, tekriri müzakere yönünde işlem gerçekleştirilmedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “son dakika önergesiyle parlamentonun kandırıldığını” belirterek, “Tecavüzcüsüyle evlendirilen kişi ceza almayacak. Genel olarak içtüzükten kaynaklanan hakları kullanarak herhangi bir engelleme yapmadığımız gibi pek çok önergemiz olmasına rağmen bugün çalışmanın tamamlanması açısından önergelerimizin önemli bir kısmını çektik. 4 günde geçebilecek yasa 4 saatta geçti. Sadece biz değil parlamento da kandırıldı” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise “Cebir, tehdit, hile, iradeyi etkileyen fesat varsa zaten bu düzenleme bunun dışında. Toplumda bunu bekleyen ciddi bir grup kesim var” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “Bunu son dakika önergeleriyle yapmak doğru değil. Bu maddenin yazımı sorunlu. Bu düzenlemeyi kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.

Tasarının tümünün yasalaşması için iki kez oylama yapıldı ancak iki oylamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı. Bu nedenle tasarı yasalaşmadı. CHP ve MHP Milletvekilleri, geri çekilmesini istedikleri düzenlemenin kanunlaşmamasını kutladı.Tasarının, yasalaşması için 22 Kasım Salı günü oylama yapılacak.

BOZDAĞ’DAN AÇIKLAMA

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’te tartışmalara neden olan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’yla ilgili düzenlemeye ilişkin “Düzenleme; cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Sadece dışardaki kadının, içerdeki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yöneliktir” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam tartışmalara neden olan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlemeye ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Konunun bilerek çarpıtıldığını savunan Bozdağ, cinsel istismar suçu işleyenlerin söz konusu düzenlemeden yararlanamayacağını vurguladı.

“DÜZENLEME ÇOCUKLARIN VE AİLELERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEYE YÖNELİK”

Düzenlemenin tecavüzcüleri kapsamadığını belirten Bakan Bozdağ, “Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı getirilmemiştir. Bunun aksini iddia edenler, konuyu bilerek ve isteyerek çarpıtanlardır. Cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenler (tecavüzcüler), bu düzenlemeden yararlanamaz. Düzenleme; cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Düzenleme; sadece evlenmiş; ama yaş şartı nedeniyle nikah yapamamış olanların, resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacaktır. Düzenleme; sadece dışardaki kadının, içerdeki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yöneliktir” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ’Yİ BURADAN VURMAK HAKSIZLIKTIR”

AK Parti’ye yönelik eleştirilerin haksız olduğunu savunan Adalet Bakanı Bozdağ, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Küçük yaşta evlilikleri önlemek için Türkiye’de en önemli tedbirleri Ak Parti hükümetleri aldı. Eski TCK’daki evlenerek cezadan kurtulmayı sürekli sağlayan düzenlemeyi (Eski TCK. 423,434’ü) Ak Parti, 2004’te yürürlükten kaldırdı. Eski TCK’da ‘adabı umumiye ve nizamı aile aleyhine cürümler’ başlığı altında düzenlenmiş cinsel saldırı suçlarını, Yeni TCK’da; ‘kişilere karşı suçlar’ kısmında, ‘vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar’ arasına Ak Parti hükümeti aldı. Eski TCK’daki evlenme vaadiyle kızlık bozanın, aynı kızla evlenmesi halinde cezayı düşüren düzenlemeyi de Ak Parti kaldırdı (Eski TCK.423) Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için zorunlu eğitimi 12 yıla Ak Parti hükümeti çıkardı. Çocukları, kadınları korumak için Anayasaya pozitif ayrımcılığı koyma dahil önemli adımları atan Ak Parti’yi buradan vurmak, haksızlıktır.” Kaynak: Milliyet