RÖPORTAJ: Başkanlık sistemi

Başkanlık sistemi hakkında Beşiktaş yaşayanları neler düşünüyor? Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sistemi ile ilgili şunları aktarmıştı: “Bizim görevimiz, millete vadettiğimiz anayasayı hazırlayıp yüce Meclis’e sunmaktır. Ondan sonra görev yüce Meclisi’ndir. Gerekçeleriyle anlatacağız yaptığımız değişikliğin ne anlama geldiğini, halkımızla paylaşacağız. Meclis’e teklifimizi getireceğiz. Ondan sonrası Meclis’in bileceği iştir.”
Buna göre Türk tipi başkanlık sisteminde neler düşünülüyor, AK Parti’nin, başkanlık modelinde, ABD modelinden farklı olarak eyalet sistemi ve çift Meclis öngörülmüyor. Üniter devlet ve tek Meclisi esas alan Türk tipi başkanlıkta, başkana ve parlamentoya siyasi kilitlenme durumları dikkate alınarak karşılıklı fesih yetkisi verilmesi tasarlanıyor. Türk siyasetinde başkanlık sistemi ile ilgili Beşiktaş yaşayanlarının ve çalışanlarının görüşleri ise şöyle sıralanıyor:

İsmet Bilici: Türk siyasetinde memnunum, umutluyum. Başkanlık sisteminin gelmesini istiyorum. Çünkü bir sistem oturmalı ve bu sistem Türkiye’nin demokrasisinin daha iyi çalışmasına katkı sağlayacak.
Kadir Akın: Siyasete baktığımz zaman açıkçası tat almıyorum. Çünkü o kadar gündem ve sorun silsilesi yaşanırken başkanlık sistemi konusunu ön plana çıkarmak içime sinmiyor. Olmalı mı derseniz, parlamenter sistemin devam etmesini Türkiye’ye yararlı buluyorum.
Feyyaz Dicle Sözeri: Demokrasimizin güçlendiği bir Türkiye, bir Türk siyaseti görmek istiyoruz. Suriye politikası, terör olayları derken dış siyasetimizin de etkin ve elbette başarılı olmasını temenni ediyoruz. Bu dönemde başkanlık sistemi konuşuluyor, ancak yeterince bilgilendirilmiyoruz. Sistemin nasıl bir çözüm getireceği neler içerdiği hakkında kamuoyunu açıklama yapılmalı.
Hakan Altut: Siyaset için umudum var. Geleceği yönelik kaygılarımız olsa da herşeyin iyi olacağına inanıyorum. Umutluyum. Her akşam izliyorum açık oturumları, tv programlarını… Teklifi, başkanlık sistemi ile ilgili konuları takip ediyorum. Başkanlık sistemini istiyorum. 1982’den bu yana yasalar artık günümüz koşullarında ihtiyaçları karşılamıyor.
Rahmi Köşkli: Bir Türk olarak istediğim siyasetin uygulandığını düşünüyorum. Çok memnunum. Başkanlık sisteminin konuşulduğu şu günlerde sistemin tıkandığını görmekteyiz. Bu nedenle gelecek için gençlik için yeni nesiller için demokratik ve huzurlu bir yaşam için yarı değil tam başkanlık sistemini istiyoruz.
Ali Erdoğdu: Başkanlık sistemi ile ilgili tam olarak detayları bilemiyoruz. Türk siyasetinde böyle bir sistemin hayat bulması, nasıl bir katkı sağlayacak, nasıl bir rota izlenecek, kimler nasıl etkilenecek bunları detaylarını bilmek isteriz. Kamuoyuyla şeffaf yaklaşımla bilgilendirici bir duruş sergilenirse olumlu olacak her adımı destekleriz.
Berber Şükrü: Günümüzdeki son gelişmelerden memnun değiliz. Gündem ve yaşanılanlar haricinde ekonomik olarak esnaf bir Beşiktaş yaşayan olarak büyük sıkıntılar çekiyoruz. Başkanlık sistemi hakkında bilgi sahibi değiliz. Gelecek için nasıl bir katkı sağlayacağını ikna olamadığımız için olumlu veya olumsuz diyemiyorum. Önceliğin ekonomik atılımlar olması gerektiğini düşünüyorum.
Ali Yıldırım: Siyasete bakıldığında durumu iç açıcı bulmuyorum. Terör olayları Türk Milleti’nin canını acıtıyor. Söylemlere bakıyorum, yüreklere su serpilmiyor. Başkanlık sistemi konusu ileri bir tarihte görüşülmeli diye düşünüyorum. İşsizlik hat safhada. Emeklilikte yaşa takılanların konusu irdelenerek sıkıntıları hafifletilmeli. ekonomik seviye için çalışmalar sürmeli ve refah içinde yaşanınca refah içinde olan halk, sistem ile ilgili doğru bir karar zaten verecektir.
Hülya Özgül: Umudumuzu koruyoruz tüm sıcak gündeme rağmen. Gayretlerimiz geleceğimizin iyi olması, yeni neslimizin iyi şartlar içinde yaşaması. Başkanlık sistemi ile ilgili doğru bir zemin olmadığına inanıyorum. Şu an ki meclis sisteminin korunması gerektiğini düşünüyorum.
Tarık Katırcı: Son zamanlardaki yaşananlara baktığımızda siyasetin durumu herkesi ürkütüyor ama oynayacak çok fazla kartımız yok. Dış mihraplar öyle bir kaosun içine attılar ki Türk Milleti olarak uğraşıp duruyoruz. Başkanlık sistemi konuşulmalı. İngiltere krallıkla yönetiliyor. Japonya imparatorlukla yönetiliyor. İnsanlar mutsuz mu, hayır. O sistemin başındaki insanların, o sistemi nasıl kullandıkları önemlidir.
Erdem Bahşi: Terör olayları, söylemler, açıklamalar siyaseten memnuniyet vermiyor. Başkanlık sistemi gündemde yer alıyor. Tam zamanı bence. Konuşulmalı, görüşülmeli. Nedir ne değildir halkın bilgilendirilmesi doğru olur. Bu bağlamda siyasette ve yaşamda olumlu gelişmelerin olması için adımlar atılacaksa atılır.
Ebru Hanım: Yaşadığımız olaylara bakınca terör saldırıları kahredici oluyor ve siyasi açıklamalara söylemlere de baktığımızda geleceğe yönelik umutları törpüleniyor. Ancak her zaman için umutlu olmamız lazım. Başkanlık sistemi konuşuluyor ve bir süredir zaten gündemdeydi. Doğru veya yanlış diyemeyiz, sistemin ne getireceğini bilmeliyiz. Kamuoyunun sağlık bir şekilde bilgilendirilmesiyle karar verilir.