EKONOMİ: Fason üreticiye yaş sınırı uyarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, fason üretim zincirlerinde baş gösteren kaçak çocuk işçiliği önlemek için kontrolleri sıkılaştırdı. Bu konuda cezai müeyyide uygulanacağı vurgulanan Bakanlık açıklamasında, “15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış olanlar mevzuatta belirtilen çalışma süreleri ve iş sağlığı-güvenliğine dair koruyucu tedbirler alınmak şartıyla çalıştırılabilir” uyarısı yapıldı.

Kaçak çocuk işçiliğini önlemek için kontrolleri sıklaştıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yaygın olduğu belirlenen sorun konusunda ihracatçı birliklerinden firmalara kadar tüm kesimleri uyardı. Yenişafak’tan Fazlı Şahan’ın haberine göre, Bakanlığa bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bilgilendirme yazısında, bu konuda cezai müeyyidenin uygulanmaktan çekinilmeyeceği vurgulanarak, çocuk işçiliğinin, çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyduğu, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilttiği dile getirildi.

KORUYUCU TEDBİR ŞARTI

Özellikle fason üretim yapan firmalarda sorunun daha sıklıkla yaşandığı hatırlatılırken, şu uyarılarda bulunuldu: “Hazır giyim/ konfeksiyon sektöründe 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak. 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış olanlar ise mevzuatta belirtilen çalışma süreleri ve iş sağlığı-güvenliğine dair koruyucu tedbirler alınmak şartıyla çalıştırılabilir. Ana tedarikçilerde çocuk işçiliği konusunda gösterilen hassasiyetin fason üretim zincirinde de aynı şekilde gösterilmesi gerekir.”

İHTİYAÇ HALİNDE ‘ALO 183’

Fason üretim yapan firma sahiplerinin, çocuk işçilere iyilik yaptıklarını düşünmeleri ve bu çocukların ihtiyaç sahibi olduklarını söylemelerinin sıklıkla karşılaşılan durum olduğu vurgulanan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ihtiyaç halindeki çocuklar ve aileleri için halihazırda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vasıtasıyla uygulamakta olduğu çeşitli sosyal yardım ve destek programları mevcut. İşverenlerin, yardıma ihtiyaç duyan bireyler veya korunma ihtiyacı olan çocukları Alo 183, 155 veya 156 numaralı telefonlara bildirmeleri gerekir. İşverenlere Alo 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni arayabilecekleri belirtildi” denildi.

KURALA UYMAYANA CEZA KAPIDA

Kurallara uymayanlara verilecek cezalar da belirtildi. Buna göre söz konusu cezalar şöyle: “Çocukları çalıştırma yaşına ve çalıştırma yasağına aykırı davranıldığının tespitinde bin 560 TL ceza veriliyor. Çalışma izni olmadan çalıştırılan her yabancı için 8 bin 848 TL kesiliyor. Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği tespit edilirse, her bir sigortalı için aylık asgari ücretin iki katı tutarında ceza öngörülüyor. Eğer bu yanlış bir yıl içinde tekrarlanırsa, her bir bildirge için asgari ücretin 5 katı yaptırım uygulanıyor. Genç işçileri gece çalıştırmak veya ilgili yasaklara uymamanın cezası bin 560 TL. Genç işçilere haftalık 40 saat ve günlük 8 saat çalışma sınırının üstünde çalıştırmanın cezası da bin 560 TL.”

1 SAAT DİNLENME

Çalışma Genel Müdürlüğü’nün bilgilendirme yazısına göre, genç işçilere, 8 saatlik çalışma günü için 1 saat ara dinlenme verilmesi gerekiyor. Bu süre tanınmazsa verilecek ceza bin 560 TL olacak. Ücretleri ödenmez veya eksik ödenirse, özlük hakları verilmezse, her işçi için her ay 161 TL ceza kesilecek. Genç işçilerin sağlık gözetimlerinin 6 ayda bir yaptırılmaması, sağlık güvenlik riskleri ve tedbirler hakkında bilgilendirilmemesi halinde ise ceza bin 301 TL oluyor. Kaynak: Milliyet