DÜNYA: “Peşmerge IŞİD’den geri aldığı yerlerden çıkmayacak”

Irak Kürt yönetimi lideri, ABD ile anlaşmaya vardıklarını belirterek IŞİD’den kurtardıkları yerleri koruyarak topraklarını genişletme sinyali verdi. Bağdat yönetimiyle bağımsızlığı müzakere ettiklerini de belirten Barzani, referandum yapılabileceğini söyledi.

IŞİD’den kurtarılan Türk askeri üssünün de bulunduğu Başika kasabasını ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, burada yaptığı açıklamada peşmergenin Musul operasyonunda ele geçirdiği topraklardan çıkmayacağını söyledi.

Barzani’nin yayın kuruluşu Rudaw’ın haberine göre, Musul operasyonunda görev alan peşmergeler Kürt yönetiminin sınırları içerisindeki tüm yerleri IŞİD’den geri aldı.

“Bugün topraklarımızın tamamına yakını IŞİD teröristlerinden temizlenmiş olup, kahraman peşmergenin denetimine girmiştir diyebiliriz” diyen Barzani, IŞİD’den geri aldıkları yerleri topraklarına katarak hakimiyet alanını genişletme sinyali verdi. Bölgeyi kurtarmak için fazlasıyla kayıp verdiklerini dile getiren, çekilmeme konusunda ABD ile anlaştıklarını söyledi.

Barzani, şöyle devam etti: “Bölgenin geleceği konusunda bazı endişelerin olduğunu duyuyorum. Sizi temenni ederim ki dökülen kan tekrar bu halkın başka bir felaketle karşılaşması için dökülmedi. Irak Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı ile bizim bir anlaşmamız var. Musul’u kurtarma operasyonundan önce oluşturulan savunma hattı, tartışmasız olduğu gibi kalıyor. Amacımız, bölgedeki halkın kendi emniyet ve güveninin kendisi tarafından sağlanmasıdır.”

BAĞIMSIZLIK OLMAZSA REFERANDUM

Kürt liderin yaptığı bir başka önemli açıklamada, bölgenin bağımsızlığı hakkında oldu. Barzani, “Bağdat’a düzenlediğimiz son ziyarette bağımsızlık konusunu açık bir şekilde konuştuk, ‘iyi ortak olamıyorsak, iyi komşu olalım’ dedik. Bağdat ile uzlaşıya varırsak belki hiç referanduma gitmeye de gerek kalmayabilir. Aksi takdirde referandum yapılacaktır” ifadesini kullandı.

KÖTÜ HAVA ÖZEL KUVVETLERİ DURDURDU

İlk bir ayını dolduran Musul’u kurtarma operasyonunda ise cephe hattında ilerleyen Irak özel kuvvetleri hava şartları nedeniyle durmak zorunda kaldı. Amerikan Associated Press haber ajansı, kötü hava ve bulutlu gökyüzü nedeniyle kentin üstünün kapandığını, insansız hava araçları ve savaş uçaklarının havalanmadığını aktardı.

Ajans ayrıca doğudaki Tahrir mahallesinde bomba yüklü bir aracın IŞİD tarafından infilak ettirilmesiyle bir askerin öldüğünü, üçünün de yaralandığını bildiriyor. Söz konusu mahallede dün çok şiddetli çatışmalar oldu, IŞİD’in bomba yüklü araçla düzenlediği intihar saldırısında bir Abrams tankı kullanılamaz hale geldi.

17 Ekim’de ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle başlayan Musul operasyonu, ilk günlerde hızlı ilerlese de son dönemde yavaşladı. Kentin doğusundaki mahallelere ulaşan Irak Ordu birlikleri, IŞİD teröristleriyle sokak savaşı yapıyor.

Bir aylık sürede yüzlerce köy ve birkaç ilçe IŞİD’den temizlenirken, çatışmalar nedeniyle 50 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Irak ordusu, peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret güçlerinin katıldığı harekât, ülkede Saddam Hüseyin’in 13 yıl önce devrilmesinden bu yana yapılan en büyük askeri operasyon olarak kayıtlara geçti. Kaynak: Milliyet