DÜNYA: Musul’da kuşatmaya son 11 km kaldı

Musul’un batısından ilerleyen Haşdi Şabi güçleri stratejik Telafer Askeri Havaalanı’nı aldı. Iraklı Şii milisler Peşmerge denetimindeki Sincar’a ulaşırsa Musul tamamen kuşatılmış olacak.

Iraklı Haşdi Şabi güçleri Musul’un batısındaki stratejik Telafer Askeri Havaalanı’nı IŞİD’den geri aldı. Musul’un Rakka ile bağlantısının kesilmesi ve tam olarak kuşatılması için Şii milis güçler ve Peşmerge denetimindeki Sincar arasında yalnızca 11 km kaldı.

Al Jazeera’ye bilgi veren Haşdi Şabi kaynaklarına göre IŞİD bombalı araçlarla düzenlediği 8 saldırıya rağmen coğrafi olarak düz bir karaktere sahip olan bölgede tutunamadı. Irak hava kuvvetlerinin desteği ile ilerleyen Haşdi Şabi güçleri, son üç gün içerisinde, IŞİD’in denetimindeki bölgede hızlı bir ilerleme kaydederek Türkmen ilçesi Telafer’in 6 km güneyine kadar yaklaştı.

Iraklı Şii dini lider Seyyid Ali Sistani’nin çağrısı ile gönüllülerden oluşturulan Haşdi Şabi milis güçleri, Felluce, Anbar ve Tikrit gibi bölgelerde IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlarda Sünni yerel halka yönelik insan hakları ihlalleri ile gündeme gelmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul operasyonuna Haşdi Şabi güçlerinin katılmayacağını duyursa da gelişmeler farklı yönde seyretti.

Haşdi Şabi güçleri, Musul kent merkezine girmeyeceklerini, IŞİD’e Suriye sınırından gelecek yardımları önlemek için, şehrin batı kırsalında ilerlediklerini savundu. Telaferli Şii Türkmenlerin de yer aldığı Haşdi Şabi güçlerinin, Telafer’in 4 km güneyine kadar yaklaşması kentte yaşayan Sünni Türkmenlere yönelik katliam endişelerini gündeme getirdi. Haziran 2014 tarihinde IŞİD denetimine geçen Telafer’de 100 bin kadar Sünni Türkmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Kaynak: Milliyet