EKONOMİ: Dolar tutulamıyor

Dolar fiyatları yükselmeye devam ediyor. Güne 3.28 seviyesinden başlayan dolar/TL, ABD faiz artışının yaklaştığı beklentisi ve iç siyasi gelişmelerle 3.3172 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dolarda tansiyon düşmüyor. Güne 3.28 seviyesinden başlayan kur, yeni günde rekor üzerine rekor kırdı. Dün bazı Fed yetkililerinin aralık ayında faiz artışı olacağına dair açıklamaları, beklentileri kuvvetlendirirken doların yükselmesinde de etkili oldu.

Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta illikit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30’u test eden ardından dalgalı bir seyir izleyerek bu sabah güne 3.29 civarında başlamıştı.

Dolar endeksi ABD’de dün açıklanan ve son dönemde doların değer artışına yeni bir güç veren beklentilerden güçlü perakende satışlar verisinin ardından 11 ayın zirvesine yakın seyrediyor.

DOLARDA 3,35 SEVİYESİ GÖRÜLEBİLİR

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay: “Dün Amerika’da beklentilerden iyi gerçekleşen perakende satışlar verisine rağmen Dolar (DXY) Endeksi 100,260 seviyesini geçemedi. Bugüne gelince DXY tekrar 100,000 üzerinde iken 30 Kasım 2015 yükseği 100,500 kısa vadeli direnç olarak görünüyor. Bu seviyenin yukarı yönde kırılması ile gelişen ülke para birimlerinin değer kaybı Türk Lirası’nı 3,33-3,35 bandına taşıyabilir. Küresel piyasalar ve gelişen ülke para birimleri lehine hareket durumunda ise dünün düşük seviyesi 3,2650 gündeme geliyor.”

DOLARIN ATEŞİ DÜŞMEYECEK

Ekinci Economics Consulting kurucusu Şevin Ekinci, “Özellikle dün Fed üyelerinden gelen Aralık’ta faiz artırımı olabilir yönünde konuşmalar dolar fiyatını iyice güçlendirdi. Önümüzdeki dönemde bu beklentinin artmasıyla $/TL de yılsonuna doğru artık 3.40 seviyesini bekliyorum. Kur özellikle ABD seçimlerindeki belirsizliğin ortadan kalkması sonucu 3.25 in üzerine yerleşmiş görünüyor. Önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkeler için çok zorlayıcı bir dönem. Burada faiz tarafında TCMB ye çok görev düşüyor oradaki kararlar ancak TL’yi etkileyecek” dedi.

EURO 3.55 SEVİYESİNDE

Euro 3,55 TL seviyesinde hareket ederken, dolar karşısında 1,07 ile Aralık 2015’ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Euro/TL ABD seçimi sonrası illikit piyasada 3.6922, sepet bazında TL ise 3.4858 ile tarihi zirveyi görmüştü. Kaynak: Hürriyet