DÜNYA: ABD: YPG Menbic’ten eğitim bitince ayrılacak

Washington, IŞİD’den geri alınan Menbic’ten ayrılmayan PKK’nın Suriye uzantısı YPG güçlerinin, eğitimleri tamamlandıktan sonra Fırat Nehri’nin doğusuna çekileceklerini duyurdu. Menbic çevresindeki YPG’lileri hava saldırılarıyla vuran Türkiye, terör örgütünün söz konusu noktadan çıkmaması halinde harekete geçeceğini ilan etmişti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Menbic’te bulunan PKK’nın Suriye uzantısı YPG güçlerinin eğitimleri tamamlandıktan sonra ilçeden ayrılacaklarını açıkladı.

Twitter hesabından açıklama yapan Brett McGurk, “Dönüm noktası: Menbic’teki tüm YPG güçleri, yerel birimlerin eğitimlerinin tamamlanmasının ardından ilçeden çıkarak Fırat’ın doğusuna dönecek” dedi.

McGurk ayrıca, yine Twitter hesabından Rakka operasyonuyla ilgili de açıklama yaptı. Özel temsilci, halihazırda IŞİD’in kalesi Rakka’ya saldıran çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDF) ilerlemeye devam ettiğini aktardı ve IŞİD bir kez daha geri dönemeyecek hale gelinceye kadar yerel güçleri destekleyeceklerini belirtti.

Haftalar süren kuşatmanın ardından terör örgütü IŞİD’den yaz mevsiminde kurtarılan Menbic, daha sonra terör örgütü PKK’nın Suriye koluna geçmişti. Yaz boyunca birçok kez Menbic’ten çekileceğini duyuran YPG, ayrılmak yerine ilçeye yerleşti.

Türkiye, YPG güçlerinin Fırat Nehri’nin doğusunda kalmasını birçok kez kırmızı çizgi olarak ilan etti ve birkaç kez hava saldırılarıyla Suriye’nin kuzeyindeki YPG’lileri vurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, “En kısa sürede Münbiç’i PYD terör örgütünden temizlemekte kararlıyız. Ya gidecekler ya da gitmedikleri takdirde gereğini biz yapacağız” demişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG’nin Menbic’den ayrılmaması halinde Türkiye’nin harekete geçeceğini ve kendi imkanlarıyla terör örgütünü kentten çıkaracağını söylemişti.

24 Ağustos’ta Suriye’ye sınır ötesi harekât başlatan Türkiye, halihazırda El Bab’ta IŞİD’i kuşatmış durumda. YPG güçlerinin büyük bir kısmı ise, IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya başlatılan operasyonda rol alıyor. Kaynak: Milliyet